Yavuz Sultan Selim Kรถprรผsรผ 26 Aฤustosโta aรงฤฑldฤฑktan sonra, Fatih Sultan Mehmet Kรถprรผsรผโnden aฤฤฑr tonajlฤฑ kamyon,otobรผs ve TIRโlarฤฑn geรงmesi yasaklandฤฑ. Ancak, yasaฤa raฤmen Fatih Sultan Mehmet Kรถprรผsรผโnde kamyon trafiฤi kesilmedi. 3-4-5-6 akslฤฑ araรงlarฤฑn otoyol ve Yavuz Sultan Selim Kรถprรผsรผโnden en yรผksek geรงiล รผcretinin 164 lirayฤฑ bulmasฤฑ, yolun uzamasฤฑ nedeniyle, riski seven kamyoncular ve TIRโcฤฑlar 92 lira trafik cezasฤฑnฤฑ gรถze alarak Fatih Sultan Mehmet Kรถprรผsรผโnden geรงiล yapฤฑyorlar. Polise yakalanmayanlar 92 lira cezadan da kurtuluyor.
Hรผrriyet’ten Fฤฑrat Alkaรง’ฤฑn haberine gรถre, Fatih Sultan Mehmet Kรถprรผsรผโnden yasaฤa raฤmen geรงiล yapan aฤฤฑr tonajlฤฑ araรงlara,HGS-OGS geรงiลi sฤฑrasฤฑnda ceza kesilmiyor. Kamyon, TIR ve otobรผsler, aracฤฑn bรผyรผklรผฤรผne gรถre, Asya yakasฤฑna geรงiลte 15 ile 40 lira arasฤฑnda รผcret รถdรผyorlar. Yavuz Sultan Selim Kรถprรผsรผโnden geรงerken aracฤฑn bรผyรผklรผฤรผne gรถre 21 lira ile 49.3 lira arasฤฑnda รถdeme yapฤฑyorlar. Ayrฤฑca paralฤฑ yolda seyrettikleri her kilometre iรงin 24 kuruล รผcret รถdemek zorundalar. Paralฤฑ yola Avrupa yakasฤฑnda ฤฐSTOร TEM Kavลaฤฤฑโndan girip, Asya Yakasฤฑโnda en uzun mesafe olan รamlฤฑkโtan รงฤฑkan 6 akslฤฑ bir TIR, otoyol ve kรถprรผ geรงiลi dahil 164 lira 40 kuruล รถdรผyor. Aynฤฑ hattan giden รผรง akslฤฑ bir kamyonun geรงiล รผcreti ise 76 lira 55 kuruล.ลofรถrler, polise yakalanmamak iรงinse sol ลeridi kullanmayฤฑ tercih ediyor.
Polisler emniyet ลeridinde veya baฤlantฤฑ yollarฤฑnda bekledikleri iรงin birรงok araรง kaรงak geรงiล yapabiliyor. Bazฤฑ ลofรถrler ise trafik polislerinin daha az kontrol uyguladฤฑฤฤฑ geceleri Fatih Sultan Mehmet Kรถprรผsรผโnden geรงmeyi tercih ediyor. ลofรถrler, trafik polislerine yakalandฤฑklarฤฑ zaman sadece 92 TL para cezasฤฑ รถdรผyor ve 20 ceza puanฤฑ kesiliyor.
200 lira zarar
Fatih Sultan Mehmet Kรถprรผsรผโnden kaรงak geรงiล yaparken trafik polislerine yakalanan kamyon ลofรถrรผ Bilal Yฤฑlmaz, โBu kรถprรผden geรงiล yapฤฑnca maliyet รงok az oluyor. 3โรผncรผ kรถprรผden geรงiล รผcreti 50 lira. Bunun yanฤฑnda kilometre baลฤฑna para kesiliyor. Yani benim geรงiล รผcretim yol รผcretiyle birlikte 100-150 lira arasฤฑnda oluyor. Ayrฤฑca buna bir de yol uzun olduฤu iรงin mazot parasฤฑnฤฑ eklediฤimizde 200 lira zararฤฑm oluyorโ dedi. Trafik polisleri tarafฤฑndan yakalanan รzkan รztekin ise, โTEM yolu รผzerinde tabelalar iyi yerleลtirilmemiล. TEM รผzerinde 3โรผncรผ kรถprรผ tabelasฤฑ var, ancak รผzerinde Edirne yazmฤฑyor. Ben de ลimdi geรงiลi kaรงฤฑrdฤฑm. Bu nedenle zorunlu olarak buradan geรงiyorum. Ancak birรงok arkadaลฤฑmฤฑn daha ucuz olduฤu iรงin bu kรถprรผden geรงtiฤini biliyorum. Burada sadece 92 lira para ve puan cezasฤฑ var. 3โรผncรผ kรถprรผ yolunda maliyet รงok yรผkseliyor. Geceleri polis olmadฤฑฤฤฑ iรงin ลofรถrler geรง saatlerde bu yolu daha รงok kullanฤฑyor. Asya yakasฤฑndan Avrupa tarafฤฑna geรงen bir kiลi รผcretsiz olarak geรงiyor. Geri dรถnรผลte de sadece HGS parasฤฑ veriyor. Yakalanmayana ceza yokโ dedi.
ฤฐstanbul Trafik Denetleme ลube Mรผdรผrlรผฤรผ ekipleri, yรผksek maliyet nedeniyle Fatih Sultan Mehmet Kรถprรผsรผโnรผ tercih eden kamyon ve TIRโlarฤฑn 20 ceza puanฤฑ nedeniyle ilk gรผnlere gรถre az geรงiล yaptฤฑklarฤฑnฤฑ bildirdiler. Bu nedenle ortalama 100 araca ceza kesildiฤini belirten polis yetkilileri, ลu bilgileri verdiler: โTrafik Denetleme ลube Mรผdรผrlรผฤรผ ekiplerince, Avrupa yakasฤฑndan kรถprรผye girecek olan kamyonlar iรงin Hasdalโda oluลturulan kontrol noktasฤฑndan kamyonlar Yavuz Sultan Selim Kรถprรผsรผโne yรถnlendiriliyor. Buna raฤmen Fatih Sultan Mehmet Kรถprรผsรผ gรผzergahฤฑna giren araรงlar kรถprรผ giriลinde durdurularak sรผrรผcรผsรผne 92 lira ceza kesiyor. Bunun yanฤฑnda ceza puanฤฑ olarak ehliyetlerine 20 ceza puanฤฑ uygulanฤฑyor. 5 kez geรงmesi durumunda 100 puana ulaลฤฑnca sรผrรผcรผnรผn ehliyetine el konuluyor. Anadolu yakasฤฑnda da รmraniye รamlฤฑkโta bir kontrol noktasฤฑ bulunuyor. Durdurulamayan sรผrรผcรผler iรงin kamera sistemi devreye sokularak plakaya ceza kesiliyor. Bazฤฑ ลofรถrlerin trafik tabelalarฤฑnฤฑn yetersiz olmasฤฑ nedeniyle kasฤฑt dฤฑลฤฑ Fatih Sultan Mehmet Kรถprรผsรผโne girdiklerini sรถylemeleri รผzerine bu konu ile ilgili de รงalฤฑลma baลlatฤฑldฤฑ. Daha bรผyรผk ve okunaklฤฑ tabelalarฤฑn konulmasฤฑ ile ilgili Karayollarฤฑ Mรผdรผrlรผฤรผ ile gรถrรผลรผldรผ.โ







