ฤฐstanbul Sanayi Odasฤฑ (ฤฐSO) Meclisiโnin eylรผl ayฤฑ olaฤan toplantฤฑsฤฑ, โรretimi ve Reel Kesimi Destekleyen Bir Finans Vizyonunun, Yeni Ekonomi Hikayesi ve Sanayimiz Aรงฤฑsฤฑndan รnemiโ ana gรผndemi ile gerรงekleลtirildi.
ฤฐSO Yรถnetim Kurulu Baลkanฤฑ Erdal Bahรงฤฑvanโฤฑn aรงฤฑlฤฑล konuลmasฤฑnฤฑ yaptฤฑฤฤฑ toplantฤฑya, Merkez Bankasฤฑ Baลkanฤฑ Murat รetinkaya konuk olarak katฤฑldฤฑ.
ฤฐSO Yรถnetim Kurulu Baลkanฤฑ Erdal Bahรงฤฑvan, konuลmasฤฑnda Merkez Bankasฤฑโnฤฑn fiyat istikrarฤฑ dฤฑลฤฑndaki diฤer asli amacฤฑ olan finansal istikrarฤฑn reel kesim iรงin taลฤฑdฤฑฤฤฑ รถneme dikkat รงekti.
Bugรผne kadar kurtarฤฑcฤฑ olarak gรถrรผlen Merkez Bankalarฤฑโnฤฑn aldฤฑklarฤฑ tedbirlerin kรผresel ekonomiyi dรผzlรผฤe รงฤฑkartmakta yeterli olmadฤฑฤฤฑnฤฑ vurgulayan Bahรงฤฑvan, โTek รงรถzรผm uzun zamandฤฑr ฤฑsrarla dile getirdiฤimiz รผretim ekonomisine dayalฤฑ bir yaklaลฤฑmฤฑn yeniden รถn plana รงฤฑkmasฤฑdฤฑr. รretim ekonomisine hak ettiฤi yeri yeniden kazandฤฑrmak iรงin birinci koลul, finans ayaฤฤฑnฤฑn saฤlam olmasฤฑdฤฑr. Kรผresel boyutta baktฤฑฤฤฑmฤฑzda bรผtรผn รงabalara raฤmen finans dรผnyasฤฑyla reel sektรถr arasฤฑnda รผretimi destekleyecek yakฤฑnlaลma maalesef kurulabilmiล deฤil. Bรผyรผmeye yine en bรผyรผk desteฤi imalat sanayi veriyor. รretim odaklฤฑ yeni ekonomi hikayemizde รผzerine titrememiz gereken sektรถr de sanayimiz olmalฤฑdฤฑr. Ekonomik bรผyรผmemizi sรผrdรผrmemiz iรงin, รถzel sektรถr yatฤฑrฤฑm finansmanฤฑna uygun maliyetle eriลebilmelidirโ dedi.
Merkez Bankasฤฑโnฤฑn temkinli ve istikrarlฤฑ faiz indirim politikasฤฑnฤฑn รผretim ekonomisine geรงiลin desteklenmesi aรงฤฑsฤฑndan teลvik edici olduฤuna dikkat รงeken Bahรงฤฑvan, โTรผm bankalarฤฑn da piyasa dengelerini gรถzeten bir hassasiyetle yapฤฑlan bu indirimleri takip ederek faiz oranlarฤฑnฤฑ dรผลรผrmelerini bekliyoruz. Merkez Bankasฤฑโnฤฑn faizleri dรผลรผrmesine raฤmen kredi hacminin artmamasฤฑ dรผลรผndรผrรผcรผdรผr. ฤฐลin รถzรผ ลu: Bankalarฤฑmฤฑz kredi vermekte รงekimser davranฤฑnca haliyle krediler de zayฤฑf seyrediyor. Zorunlu karลฤฑlฤฑk oranlarฤฑndaki indirimler de ekonomik aktรถrlerin borรงlanma maliyetlerini dรผลรผrerek ekonomik aktiviteyi olumlu etkiledi. Bu indirimler bankalarฤฑn kredi olarak aรงabileceฤi likidite miktarฤฑnฤฑn artmasฤฑna yardฤฑmcฤฑ olurken, sanayi kuruluลlarฤฑnฤฑn da bu olanaktan azami รถlรงรผde faydalanmasฤฑna imkan saฤlanmasฤฑ en bรผyรผk dileฤimizdir.โ
“Merkez Bankasฤฑ Kalkฤฑnma Bankasฤฑโna re-finansman saฤlamalฤฑ”
Yapฤฑsal reformlar iรงinde ilk defa ฤฐSOโnun gรผndeme getirdiฤi yeni nesil Kalkฤฑnma Bankacฤฑlฤฑฤฤฑ konusunda Hรผkรผmetin attฤฑฤฤฑ adฤฑmlardan memnun olduklarฤฑnฤฑ belirten Bahรงฤฑvan, โBu konuda Merkez Bankamฤฑz da รถnemli bir rol oynayabilir. รnรผmรผzde iyi bir รถrnek var: Eximbank. ฤฐhracatฤฑ desteklemek iรงin Merkez Bankasฤฑ ile Eximbank arasฤฑnda re-finansman iliลkisi son yฤฑllarda baลarฤฑ ile uygulanmaktadฤฑr. Benzer bir model izlenerek, Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn Kalkฤฑnma Bankasฤฑ’nฤฑn uzun vadeli kredilerine de re-finansman saฤlamasฤฑ, sanayi iรงin bรผyรผk katkฤฑ saฤlayacaktฤฑr. Bunun รถrnekleri dรผnyada var. Koreโde merkez bankasฤฑnฤฑn kalkฤฑnma bankasฤฑnฤฑ tahvil alฤฑmฤฑ yoluyla desteklediฤini gรถrรผyoruzโ dedi.
“Bankalar 5-10 yฤฑl vadeli tahvil ihracฤฑna teลvik edilmeli”
Bankacฤฑlฤฑk sisteminin uzun vadeli fon yaratamamasฤฑnฤฑn รถnemli bir yapฤฑsal sorun olduฤunu sรถyleyen Bahรงฤฑvan, โSistemin uzun vadeli fon yaratabilmesi iรงin mutlaka ve mutlaka bir รงalฤฑลma yapฤฑlmasฤฑ gerekiyor. รrneฤin, bankalar 5-10 yฤฑl vadeli tahvil ihracฤฑna teลvik edilmelidir. Son zamanlarda uygulama baลarฤฑsฤฑnฤฑ takdirle izlediฤimiz BES birikimleri baลta olmak รผzere uzun vadeli kurumsal tasarruflar, bu tahvillere yatฤฑrฤฑm yapmalฤฑdฤฑr. Bankalar da uzun vadeli tahvil ihracฤฑ ile elde ettiฤi kaynaklarฤฑ, sanayinin uzun vadeli finansman ihtiyaรงlarฤฑnฤฑn karลฤฑlanmasฤฑnda kullanmalฤฑdฤฑr. Bu mekanizmanฤฑn รถzendirilmesi iรงin vergi ve karลฤฑlฤฑklar gibi unsurlar da etkin ลekilde uygulanmalฤฑdฤฑrโ dedi.







