HDP Eลbaลkanฤฑ Selahattin Demirtaล, AKP ve CHP’nin kendilerinin ilkelerini de iรงine alacak bir koalisyon kurmasฤฑ durumunda dฤฑลarฤฑdan destek sunacaklarฤฑnฤฑ belirtti.
Doฤan Haber Ajansฤฑ’na gรถre Demirtaล, Diyarbakฤฑr’da yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada. “AKP ve CHP bizim ilkelerimizi de iรงine alacak bir koalisyon kurarsa biz dฤฑลarฤฑdan destek sunarฤฑz… Yeni anayasa รงalฤฑลmalarฤฑ ve รงรถzรผm sรผreci konusunda dayanฤฑลma iรงinde oluruz” diye konuลtu.
7 Haziran’da yapฤฑlan seรงimde 550 sandalyeli TBMM’de AKP yรผzde 40.9 oyla 258 milletvekili รงฤฑkarฤฑrken, CHP yรผzde 25 ile 132, MHP yรผzde 16.3 ile 80 ve HDP yรผzde 13.1 ile 80 sandalye kazandฤฑ. Hรผkรผmet kurmak iรงin Meclis’te en az 276 sandalye gerekiyor. Gรผndeme gelen koalisyon senaryolarฤฑndan birisi olan AKP-CHP hรผkรผmeti iรงin iki partinin milletvekili sayฤฑsฤฑ gรผvenoyu alabilmek iรงin yeterli durumda ve dฤฑลarฤฑdan desteฤe ihtiyaรง duymuyor.
Demirtaล, koalisyon gรถrรผลmeleri iรงin resmi ve gayri resmi olarak ลimdiye kadar bir gรถrรผลmeleri olmadฤฑฤฤฑnฤฑ da belirterek, sรถzlerini ลรถyle sรผrdรผrdรผ:
“Her partiye kapฤฑmฤฑz aรงฤฑktฤฑr. Sayฤฑn Davutoฤlu’nun artฤฑk seรงim รถncesi dili ve รผslubunu terk etmesi lazฤฑm. Bu dil seรงimde AKP’ye kaybettirmiลtir. Herkes kendi gรถrรผลรผnรผ belirtebilir, KCK yetkilileri de gรถrรผลlerini belirtebilir. รรถzรผm sรผrecinin aktรถrรผdรผrler. Ama biz KCK’dan talimat almฤฑyoruz.”
HDP’nin kararlarฤฑnฤฑ kendi kurullarฤฑnda aldฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyleyen Demirtaล, “รรถzรผm sรผreci eskisi gibi yรผrรผmeyecek. Eskisi gibi hantal ve tek taraflฤฑ yรผrรผmez. รncelikle tahkim edilmiล ateลkese ihtiyaรง var” dedi.







