New York borsasฤฑ (S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones), ABD ekonomisinden gelen olumlu verilerin desteฤiyle gรผnรผ yรผkseliลle tamamladฤฑ. Perakende satฤฑลlarฤฑn beklentileri aลmasฤฑ ve iล gรผcรผ piyasasฤฑna iliลkin olumlu sinyaller, yatฤฑrฤฑmcฤฑ gรผvenini artฤฑrdฤฑ.

Nasdaq yรผkseliลini sรผrdรผrdรผ
Gรผnรผn kapanฤฑลฤฑnda Dow Jones endeksi yรผzde 0,52 artฤฑลla 44.484,49 puana yรผkselirken, S&P 500 endeksi yรผzde 0,54 primle 6.297,36 puana รงฤฑktฤฑ. Teknoloji hisselerinin รถnderliฤindeki Nasdaq endeksi ise yรผzde 0,74 deฤer kazanarak 20.884,27 puanla yeni bir rekor kฤฑrdฤฑ.
Haziran ayฤฑnda ABDโde perakende satฤฑลlar, aylฤฑk bazda yรผzde 0,6 artarak piyasa tahminlerini aลtฤฑ. รte yandan, 12 Temmuz ile biten haftada iลsizlik maaลฤฑ baลvurularฤฑ 7 bin kiลi azalarak 221 bine geriledi. Baลvurular bรถylece รผst รผste beลinci haftada da dรผลรผล kaydetti ve son รผรง ayฤฑn en dรผลรผk seviyesine indi.

Dฤฑล ticaret tarafฤฑnda ise haziran ayฤฑnda ithalat fiyatlarฤฑ yรผzde 0,1, ihracat fiyatlarฤฑ ise yรผzde 0,5 oranฤฑnda yรผkseldi.
Analistler, beklentileri aลan perakende verilerinin ABD tรผketicisinin harcamalarฤฑnฤฑ sรผrdรผrdรผฤรผne iลaret ettiฤini, iลsizlik baลvurularฤฑndaki gerilemenin ise istihdam piyasasฤฑnฤฑn gรผรงlรผ seyrettiฤini gรถsterdiฤini vurguladฤฑ.
Verilerin ardฤฑndan ABD Baลkanฤฑ Donald Trump, sosyal medya paylaลฤฑmฤฑnda “Harika rakamlar geldi.” ifadelerini kullanarak, Fed Baลkanฤฑ Jerome Powellโa bir kez daha faiz indirimi รงaฤrฤฑsฤฑ yaptฤฑ. Trump, Powell’ฤฑ gรถrevden alacaฤฤฑ yรถnรผndeki spekรผlasyonlarฤฑ ise yalanladฤฑ.
Analistler, Trumpโฤฑn bu aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn Fedโin baฤฤฑmsฤฑzlฤฑฤฤฑna yรถnelik endiลeleri bir nebze azalttฤฑฤฤฑnฤฑ ve aksi bir durumda piyasalarda dalgalanma yaratabileceฤini belirtti.
Kurumsal cephede, PepsiCo beklentilerin รผzerinde gelen gelir ve kรขr rakamlarฤฑyla รถne รงฤฑktฤฑ. ลirket hisseleri yรผzde 7,5 prim yaptฤฑ.
Fed รผyelerinin aรงฤฑklamalarฤฑ da piyasalarฤฑn odaฤฤฑndaydฤฑ. Yรถnetim Kurulu รyesi Adriana Kugler, enflasyonun halen yรผzde 2 hedefinin รผzerinde olduฤunu ve gรผmrรผk tarifelerinin fiyatlar รผzerinde yukarฤฑ yรถnlรผ baskฤฑ yarattฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi. Kugler, faizlerin mevcut seviyede bir sรผre daha kalmasฤฑnฤฑn yerinde olacaฤฤฑnฤฑ dile getirdi.
San Francisco Fed Baลkanฤฑ Mary Daly ise faiz indirimleri iรงin enflasyonun tam olarak hedefe ulaลmasฤฑnฤฑ beklemeye gerek olmadฤฑฤฤฑnฤฑ, bu yฤฑl iki faiz indiriminin makul bir senaryo olduฤunu ifade etti.







