VakıfBank, 2025 yılına güçlü bir finansal performansla devam ederken, yılın ilk altı ayında 30 milyar 63 milyon lira net kâr açıkladı. Banka, yılın ikinci çeyrek sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
Yılın ilk yarısında aktif büyüklüğünü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artırarak 4,5 trilyon liranın üzerine çıkaran VakıfBank, hem nakdi hem de gayri nakdi krediler yoluyla milli ekonomiye sağladığı finansman desteğini 3 trilyon liranın üstüne taşıdı.

Vakıfbank’ın net kârı 30 milyar 63 milyon lira
Bankanın verilerine göre, yılın ilk altı ayında elde edilen 37 milyar 405 milyon liralık brüt kârdan, 7 milyar 342 milyon lira vergi karşılığı ayrıldı ve böylece net kâr 30 milyar 63 milyon liraya ulaştı.
Finansal sonuçlara ilişkin değerlendirmede bulunan VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, 2025’in ilk yarısının bölgesel ve küresel düzeyde artan belirsizliklerle geçtiğini vurguladı.
Üstünsalih, bu süreçte bankanın ekonomi politikalarıyla tam uyum içinde hareket ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Her dönemde olduğu gibi ülkemiz bilançosuna sağladığımız katkıyı artırmayı sürdürdük. Bu doğrultuda, nakdi ve gayrinakdi krediler aracılığıyla sağladığımız toplam finansman desteği ilk defa 3 trilyon lira seviyesini aştı. Aynı dönemde nakdi kredilerimiz ise yıllık bazda yüzde 43 artarak 2,4 trilyon liraya ulaştı. Türkiye’nin halka açık en büyük bankası olarak, seçici kredi politikamız doğrultusunda ihracat, yatırım ve istihdama öncelik veren kurumsal, ticari ve KOBİ segmentindeki müşterilerimizi desteklemeye devam ettik.”

VakıfBank’ın toplam mevduat hacmi yıllık yüzde 36’lık artışla 2,9 trilyon liraya yükselirken, Türk Lirası mevduatlarında ilk kez 2 trilyon lira seviyesi aşıldı.
Genel Müdür Üstünsalih, bu gelişmeye ilişkin olarak şunları kaydetti:
“Lira varlıklara duyulan güvenin bir yansıması olarak, Türk Lirası mevduatlarının yıllık bazda yüzde 44 artarak ilk kez 2 trilyon lira seviyesini aştığını” belirtti.
Mevduat yapısını genişletme stratejilerine değinen Üstünsalih, “Amacımız, müşterilerimizin birikimlerini güvenli ve verimli bir şekilde değerlendirmelerine destek olmak. Önümüzdeki dönemde de tüm müşterilerimize yenilikçi ve kapsayıcı çözümler sunarak, finansal ihtiyaçlarına en doğru ve etkili şekilde yanıt vermeye devam edeceğiz.” diye konuştu.
Uluslararası kaynaklarla büyüme sürdü
Üstünsalih, uluslararası piyasalardan sağlanan kaynaklara da değinerek, 2025’in ilk yarısında toplam 8,5 milyar dolar seviyesinde yeni fonlama sağladıklarını belirtti.
“Şubatta, 700 milyon dolar tutarındaki, ilk 4 yılı ana para ödemesiz toplam 10 yıl vadeli ve kurumsal nitelikli yatırımcılarla gerçekleştirilen bugüne kadarki en büyük tutarlı ve en uzun vadeli DPR seküritizasyon işlemini başarıyla tamamladıklarını” hatırlatan Üstünsalih, şu ifadeleri kullandı:
“Mayıs ayında ise 3 yıl vadeli, 4 milyar RMB tutarındaki Çin Kalkınma Bankası kredi anlaşmamızla Asya piyasasındaki varlığımızı güçlendirdik. Bu işlemlerin ardından temmuz ayında da 5 yıl vadeli 750 milyon dolar tutarındaki yılın ilk sürdürülebilir eurobond ihracını başarıyla gerçekleştirdik. Son işlemle birlikte sürdürülebilir eurobond ihraç büyüklüğümüzün toplam tutarı 3,3 milyar dolar olmuştur. Bu kapsamda hem kaynak yapımızı çeşitlendirmeye hem de sürdürülebilirlik alanındaki liderliğimizi güçlendirerek ülkemize uzun vadeli ve uygun maliyetli kaynaklar sağlamaya devam edeceğiz.”
VakıfBank, yılın ikinci yarısında da sürdürülebilir büyüme ve güçlü bilanço yönetimi hedefiyle faaliyetlerine devam etmeyi planlıyor.







