ABD Merkez Bankası’nın (Fed) en yakından takip ettiği enflasyon göstergesi olan çekirdek PCE, temmuz ayında son dört ayın en yüksek artışını kaydetti. Veriler, inatçı enflasyona rağmen talebin canlı kaldığını ortaya koydu. Bu tablo, Fed’in önümüzdeki aylarda faiz indirimine gideceğine dair piyasa beklentilerini kökten değiştirmedi; ancak yatırımcıların temkinli duruşunu güçlendirdi.
ABD’de teknoloji hisselerinde satışlar derinleşti
Wall Street endekslerinde satışlar özellikle teknoloji hisseleri önderliğinde derinleşti. S&P 500, Ağustos sonunda ulaştığı zirveden yüzde 0,64 gerilerken, Nasdaq 100 yüzde 1,2 değer kaybetti.

Navellier & Associates’ten Louis Navellier, satış baskısının ayın son işlem gününde yoğunlaştığını vurgulayarak, “Tarihsel olarak yılın en zorlu ayına giriyoruz. Dikkatli olmak akıllıca görünüyor. Ancak ABD borsasında her geri çekilmede alım yapan yatırımcıların kazançlı çıktığı unutulmamalı. Bu düşüş uzun sürmeyebilir” değerlendirmesini yaptı.
Aylık performans
Her ne kadar son işlem gününde kayıplar yaşansa da, S&P 500 Ağustos’u yüzde 1,9 artışla tamamladı ve yükselişini dördüncü aya taşıdı. Nasdaq 100 ise aylık bazda yüzde 0,85 değer kazandı.
Tahvil tarafında ise gevşeme öne çıktı. Geçen hafta yaklaşık 3 baz puan düşen 10 yıllık ABD tahvil getirisi ay boyunca toplamda 15 baz puan geriledi. Politika kararlarına daha duyarlı 2 yıllık tahvil getirisi ise Ağustos’ta 34 baz puan düşüş kaydetti.
Küresel piyasalarda görünüm
ABD ve Kanada’da bugün İşçi Bayramı nedeniyle piyasalar kapalı. Avrupa’da vadeli endeksler haftaya yatay bir seyirle başlarken, Asya borsaları ABD’deki satış baskısını izleyerek genel olarak geriledi. Çip üreticileri kayıpları artıran sektörler arasında öne çıkarken, Alibaba Group Holding’in güçlü performansı Hong Kong piyasasını destekledi. Hang Seng Teknoloji Endeksi gün içinde yüzde 2,6’ya varan bir yükseliş kaydetti.
Şirketler ve jeopolitik gelişmeler
Trump yönetiminin Samsung Electronics ve SK Hynix’in Çin’deki çip tesislerine kritik ekipman sevkiyatını zorlaştırma yönündeki adımı, iki şirketin hisselerini baskıladı.

Endonezya’da ise siyasi gerilim piyasaları sarstı. Devlet Başkanı Prabowo Subianto, ülkede şiddet olaylarının ardından planlanan Çin ziyaretini iptal etti. Maliye Bakanı ve bazı milletvekillerinin evlerinin hedef alındığı gösteriler sonrası, hükümet yüksek ayrıcalıkların kaldırılacağı sözünü verdi. Ancak belirsizlik Endonezya borsasında yaklaşık beş ayın en sert düşüşünü getirdi.







