Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Altฤฑn fiyatlarฤฑ rekor seviyelerden geriledi: Bir balon patlamak รผzere mi?

Altฤฑn fiyatlarฤฑ, ticaret umutlarฤฑ ve kar realizasyonuyla rekor seviyelerinden geriledi. BaลŸ ekonomist John Higgins, altฤฑnฤฑn bir balon iรงinde olabileceฤŸi uyarฤฑsฤฑnda bulundu.
Altฤฑn fiyatlarฤฑ rekor seviyelerden geriledi: Bir balon patlamak รผzere mi? Borsatek

Capital Economics BaลŸ Piyasa Ekonomisti John Higgins’e gรถre, altฤฑnฤฑn rekor kฤฑran yรผkseliลŸi yakฤฑnda sona erebilir. Higgins, deฤŸerli metalin fiyatฤฑnฤฑn “gerรงek” deฤŸerinin รงok รถtesine รงฤฑktฤฑฤŸฤฑnฤฑ ve ลŸu anda bir balon iรงinde olabileceฤŸini belirtti. Bu sert uyarฤฑ, jeopolitik gerilimler, merkez bankasฤฑ alฤฑmlarฤฑ ve perakende coลŸkusunun desteฤŸiyle altฤฑn fiyatlarฤฑnฤฑn rekor seviyelere yakฤฑn seyrettiฤŸi bir dรถneme denk geldi.

Higgins, altฤฑnฤฑn fiyatฤฑnฤฑn sadece enflasyonu deฤŸil, diฤŸer reel varlฤฑklarla olan tarihsel iliลŸkisini de geride bฤฑraktฤฑฤŸฤฑnฤฑ savunuyor. “2025’in baลŸฤฑnda, altฤฑn fiyatฤฑ reel olarak 1980’de ulaลŸtฤฑฤŸฤฑ รถnceki zirveye zaten yakฤฑndฤฑ,” diye yazdฤฑ. “Ancak ลŸu anda, altฤฑnฤฑn reel fiyatฤฑ o zirvenin neredeyse %60 รผzerinde ve 1980’den bu yana ortalamasฤฑnฤฑn รผรง katฤฑndan fazla.”

Altฤฑn fiyatlarฤฑ dรผลŸรผลŸe geรงti: Geleneksel etkenler aรงฤฑklamaya yetmiyor

altฤฑn fiyatlarฤฑ

Altฤฑnฤฑn deฤŸer saklama aracฤฑ olarak uzun vadeli rolรผ tartฤฑลŸฤฑlmaz olsa da, Higgins son artฤฑลŸฤฑn dรผลŸรผk reel tahvil getirileri veya yรผksek enflasyon gibi geleneksel etkenlerle aรงฤฑklanamayacaฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi. “Altฤฑn faiz getirisi olmadฤฑฤŸฤฑ iรงin, bu tรผr tahvillerin getirileri dรผลŸtรผฤŸรผnde altฤฑn tutmanฤฑn fฤฑrsat maliyeti azalฤฑr. Ancak bu getiriler genel olarak yรผkseliyor,” dedi ve Hazine Enflasyon Korumalฤฑ Menkul Kฤฑymetler (TIPS) getirileri ile altฤฑn fiyatlarฤฑ arasฤฑndaki bir zamanlar sฤฑkฤฑ olan iliลŸkinin “son yฤฑllarda bozulduฤŸunu” belirtti.

enflasyon

Enflasyonun yรผkseliลŸini aรงฤฑklayan gรถrรผลŸรผ reddeden Higgins, fiyat baskฤฑlarฤฑnฤฑn pandemi sonrasฤฑ zirvelerinden bu yana azaldฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirtti. “Enflasyon, Fed’in istediฤŸi seviyenin รผzerinde kalmasฤฑna raฤŸmen, pandemi sonrasฤฑ zirvesinden bu yana dรผลŸรผลŸ eฤŸiliminde,” diye yazdฤฑ. ลžu anda bu patlamayฤฑ tetikleyen temel faktรถrler deฤŸil, spekรผlatif faktรถrler olabilir.

Higgins, “dolar dฤฑลŸฤฑna รงeลŸitlendirme yapan rezerv yรถneticileri,” daha yรผksek borsa yatฤฑrฤฑm fonu (ETF) tahsisleri, “ร‡in’den artan talep” ve “kaรงฤฑrma korkusu” gibi potansiyel faktรถrleri รถrnek gรถsterdi. Yine de, bu eฤŸilimlerin bazฤฑlarฤฑnฤฑn kalฤฑcฤฑ etkileri olabileceฤŸini ve keskin bir รงรถkรผลŸรผ รถnlemeye yardฤฑmcฤฑ olabileceฤŸini kabul etti. “Bu faktรถrlerin bazฤฑlarฤฑ โ€˜yapฤฑsalโ€™ olabilir ve bu nedenle altฤฑn fiyatฤฑnฤฑ desteklemeye devam edebilir,” dedi. “Ancak altฤฑnฤฑn, รงok geรงmeden patlayacak bir balon iรงinde olduฤŸu da giderek daha olasฤฑ gรถrรผnรผyor.”

Ticaret umudu ve kar realizasyonu ile geri รงekilme

Altฤฑn fiyatlarฤฑ rekor seviyelerden geriledi: Bir balon patlamak รผzere mi? Borsatek

Ticaret endiลŸelerinin azalmasฤฑ ve kar realizasyonu (satฤฑลŸlarla kรขrฤฑ realize etme) ile birlikte altฤฑn fiyatlarฤฑ, metalin gรผvenli liman cazibesine olan talebin azalmasฤฑ nedeniyle Salฤฑ gรผnรผ Asya ticaretinde rekor seviyelerinden geriledi.

Spot altฤฑn, ลŸu sฤฑralarda yรผzde 2,35 oranฤฑnda dรผลŸรผลŸle 4252 dolar/ons seviyesinde iลŸlem gรถrรผyor ve yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn bir haftalฤฑk yรผkseliลŸin ardฤฑndan Pazartesi gรผnkรผ 4.381,21 dolar/ons seviyesindeki tรผm zamanlarฤฑn en yรผksek seviyesinden gerilemiลŸ bulunuyor.

Altฤฑn fiyatlarฤฑndaki geri รงekilme, Donald Trump’ฤฑn ticaret konusunda uzlaลŸmacฤฑ bir tavฤฑr sergilemesi ve ร‡in ile โ€œgรผรงlรผ ve adilโ€ bir anlaลŸma beklediฤŸini, รถnรผmรผzdeki hafta Gรผney Kore’de yapฤฑlacak zirvede BaลŸkan Xi Jinping ile yapฤฑcฤฑ gรถrรผลŸmeler yapmayฤฑ hedeflediฤŸini sรถylemesi รผzerine gerรงekleลŸti. ABD Hazine Bakanฤฑ Scott Bessent’in de bu hafta iรงinde Malezya’da ร‡in BaลŸbakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ He Lifeng ile gรถrรผลŸmesi bekleniyor. Trump daha รถnce 1 Kasฤฑm’dan itibaren ร‡in mallarฤฑna %100 ek gรผmrรผk vergisi uygulamakla tehdit etti.

Siyasi belirsizlik ve dolarฤฑn gรผcรผ

altฤฑn fiyatlarฤฑ

DeฤŸiลŸen duyarlฤฑlฤฑฤŸa ek olarak, Beyaz Saray ekonomi danฤฑลŸmanฤฑ Kevin Hassett Pazartesi gรผnรผ, uzayan ABD hรผkรผmet kapanmasฤฑnฤฑn โ€œbu hafta sona erebileceฤŸiniโ€ ve mรผzakerecilerin iki partili bir finansman anlaลŸmasฤฑna yaklaลŸtฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi. Siyasi belirsizliฤŸin azalmasฤฑ ve ticaret konusunda iyimserlik, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn altฤฑn gibi savunma amaรงlฤฑ varlฤฑklarฤฑ elinde tutma aciliyetini azalttฤฑ.

Bu arada, dikkatler hala ertelenen ABD Tรผketici Fiyat Endeksi (CPI) verilerine odaklanmฤฑลŸ durumda. Ekonomistler, manลŸet enflasyonun yฤฑllฤฑk bazda %3,1 civarฤฑnda artmasฤฑnฤฑ bekliyor. Daha yรผksek bir rakam, Fed’in Ekim toplantฤฑsฤฑnda faiz indirimi beklentilerini azaltabilir. Yine de, altฤฑn fiyatlarฤฑ, Fed’in yakฤฑnda gevลŸeme yapacaฤŸฤฑna dair beklentiler, Trump’ฤฑn gรผmrรผk vergisi saldฤฑrฤฑlarฤฑ ve merkez bankalarฤฑnฤฑn alฤฑmlarฤฑnฤฑn devam etmesi nedeniyle desteklenmeye devam ediyor.

DiฤŸer metallerde durum

altฤฑn fiyatlarฤฑ

DiฤŸer deฤŸerli ve endรผstriyel metaller de Salฤฑ gรผnรผ daha dรผลŸรผk seviyelerde iลŸlem gรถrdรผ, รงรผnkรผ dolarฤฑn hafifรงe gรผรงlenmesi bu metallerin yurt dฤฑลŸฤฑ alฤฑcฤฑlar iรงin maliyetini artฤฑrdฤฑ. GรผmรผลŸ vadeli iลŸlemleri %1,5 dรผลŸรผลŸle ons baลŸฤฑna 50,68 dolara gerilerken, platin vadeli iลŸlemleri %1,1 dรผลŸรผลŸle 1.633,60 dolara geriledi. Londra Metal Borsasฤฑ’nda referans bakฤฑr vadeli iลŸlemleri %0,2 dรผลŸรผลŸle ton baลŸฤฑna 10.666,20 dolara gerilerken, ABD bakฤฑr vadeli iลŸlemleri %1 dรผลŸรผลŸle pound baลŸฤฑna 5,00 dolara geriledi. Altฤฑn fiyatlarฤฑ bugรผn %1,8 dรผลŸรผลŸle 77 dolar geriledi ve 09:38 GMT’de 4.283 dolar/ons seviyesinden iลŸlem gรถrรผyor.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.482846.49070.03%
EURO 52.867352.9538-0.04%
JAPON YENฤฐ 3.4663.48-0.06%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.357857.3888-0.05%
STERLฤฐN 61.324561.4516-0.01%
ร‡ฤฐN YUANI 6.84166.84290.03%
RUS RUBLESฤฐ 0.62320.62420.1%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62733.50 -2.151%
Ethereum 1665.20 -3.7611%
Tether USDt 1.00 -0.0094%
BNB 578.62 -2.052%
Solana 69.68 -2.963%
USDC 1.00 -0.0029%
XRP 1.11 -1.9962%
Dogecoin 0.08 -4.2634%
Toncoin 1.56 -6.8134%
Cardano 0.15 -4.1631%
Shiba Inu 0.00 -1.9735%
Avalanche 6.48 3.4016%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam