Cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ seรงiminin ikinci turu รถncesi รถnemli geliลmelerin yaลandฤฑฤฤฑ siyaset, piyasalarda sert dalgalanmalara neden oluyor. Gรผne yรผkseliลle baลlayan Borsa ฤฐstanbul’da BIST 100 endeksi, yรผzde 0,79 deฤer kaybederek gรผnรผ 4.466,19 puandan kapandฤฑ.
Seรงime Ata ฤฐttifakฤฑ’nฤฑn adayฤฑ olarak giren Sinan Oฤan bugรผn iลlemlerin kapanฤฑลฤฑna kฤฑsa bir sรผre kala yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada ikinci turda Cumhur ฤฐttifakฤฑ adayฤฑ Recep Tayyip Erdoฤan’ฤฑ destekleyeceฤini aรงฤฑkladฤฑ. Oฤan’ฤฑn aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn ardฤฑndan borsada mali sektรถr aฤฤฑrlฤฑklฤฑ satฤฑล baskฤฑsฤฑ artarken, kamu hisselerine dรถnรผk alฤฑmlarla kapanฤฑลa doฤru kayฤฑp kฤฑsmen dengelendi.
Ata ฤฐttifakฤฑ’nฤฑn iki partisinden birisi olan Adalet Partisi ise yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada Millet ฤฐttifakฤฑ adayฤฑ Kemal Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu’nu destekleyeceฤini aรงฤฑkladฤฑ.
Ata ฤฐttifakฤฑ’nun etkili ismi ve partisi olan Zafer Partisi Genel Baลkanฤฑ รmit รzdaฤ ise ikinci tur ile ilgili kararlarฤฑnฤฑ yarฤฑn aรงฤฑklayacaklarฤฑnฤฑ, Sinan Oฤan’ฤฑn aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn kendi kiลisel gรถrรผลรผ olduฤunu sรถyledi
BIST 100 endeksi, รถnceki kapanฤฑลa gรถre 35,54 puan azalฤฑrken, toplam iลlem hacmi 49,7 milyar lira dรผzeyinde gerรงekleลti.
Bankacฤฑlฤฑk endeksi yรผzde 3,35, holding endeksi yรผzde 2,09 deฤer kaybetti. Sektรถr endeksleri arasฤฑnda en รงok kazandฤฑran yรผzde 6,33 ile madencilik, en รงok kaybettiren bankacฤฑlฤฑk oldu.
Analistler, kรผresel pay piyasalarฤฑnda ise ABD’deki borรง limiti krizine iliลkin endiลelerle temkinli bir seyir izlendiฤini ifade etti.
Geรงen hafta cuma gรผnรผ mรผzakerelerin yeniden aรงmaza girmesiyle risk algฤฑsฤฑ gรผรงlense de hafta sonu ABD Baลkanฤฑ Joe Biden ile ABD Temsilciler Meclisi Baลkanฤฑ Kevin McCarthy’nin bugรผn iรงin tekrar gรถrรผลmek รผzere anlaลtฤฑฤฤฑ yรถnรผndeki haber akฤฑลฤฑ risk algฤฑsฤฑnฤฑ tรถrpรผlรผyor.
รte yandan, ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed) Baลkanฤฑ Jerome Powell’ฤฑn cuma gรผnkรผ aรงฤฑklamalarฤฑnda Fed’in faiz artฤฑลlarฤฑnฤฑ durdurabileceฤi sinyali vermesi, pay piyasalarฤฑndaki satฤฑล baskฤฑsฤฑnฤฑ sฤฑnฤฑrladฤฑ.
Yarฤฑn yurt iรงinde finansal hizmetler istatistikleri ve finansal hizmetler gรผven endeksi yurt dฤฑลฤฑnda ise dรผnya genelinde aรงฤฑklanacak Satฤฑnalma Yรถneticileri Endeksi (PMI), ABD’de yeni konut satฤฑลlarฤฑ ile Richmond Fed sanayi endeksinin takip edileceฤini dile getiren analistler, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 4.400 seviyesinin destek, 4.600 puanฤฑn direnรง konumunda olduฤunu kaydetti.







