Kรผresel piyasalarda, enflasyon, bรผyรผme ve daha fazla sฤฑkฤฑlaลma odaklฤฑ endiลelerin aรงฤฑklanan veriler tarafฤฑndan da desteklenmesi ile yรผksek oynaklฤฑkla birlikte karฤฑลฤฑk seyir devam ederken, bugรผn ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) mayฤฑs ayฤฑ toplantฤฑ tutanaklarฤฑ ve Almanya’nฤฑn bรผyรผme verisi takip edilecek.
Kรผresel รงapta yรผkselen enflasyon ve faiz ortamฤฑnda bรผyรผmenin zarar gรถreceฤine dair korkular, hisse senedi piyasalarฤฑnda satฤฑลlarฤฑnฤฑn derinleลmesine neden oluyor. Yรผkselen maliyetler nedeniyle tรผketici alฤฑm gรผcรผ ve ลirket karlฤฑlฤฑklarฤฑnฤฑn azaldฤฑฤฤฑna iลaret eden veriler de yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn bu endiลelerini tetikleyerek risk iลtahฤฑnฤฑn dรผลรผk kalmasฤฑnฤฑ saฤlฤฑyor.
Para politikalarฤฑna yรถnelik yรถnlendirmelerin รถnem taลฤฑdฤฑฤฤฑ bu sรผreรงte, Atlanta Fed Baลkanฤฑ Raphael Bostic, yeni tip koronavirรผs (Kovid-19) salgฤฑnฤฑnฤฑn belirsiz etkileri, Ukrayna’daki savaล ve devam eden arz kฤฑsฤฑtlamalarฤฑna iลaret ederek, Fed’in sฤฑkฤฑlaลma politikasฤฑnda dikkatli davranmasฤฑ gerektiฤini vurguladฤฑ.
Makroekonomik veri tarafฤฑnda ise dรผn ABD’de imalat sanayi Satฤฑnalma Yรถneticileri Endeksi (PMI), mayฤฑsta 57,5 ile 3 ayฤฑn en dรผลรผk seviyesini gรถrdรผ. รlkede yeni konut satฤฑลlarฤฑ, konut fiyatlarฤฑ ve kredi faiz oranlarฤฑndaki artฤฑลฤฑn etkisiyle nisanda aylฤฑk yรผzde 16,6 azaldฤฑ ve 591 binle Nisan 2020’den bu yana en dรผลรผk seviyeye geriledi.
Bu geliลmelerle dรผn New York borsasฤฑnda karฤฑลฤฑk bir seyir izlenirken, teknoloji ลirketlerinde sert dรผลรผล yaลandฤฑ. Dow Jones endeksi yรผzde 0,15 yรผkselirken, S&P 500 endeksi yรผzde 0,81 ve Nasdaq endeksi yรผzde 2,35 geriledi. Nasdaq’daki dรผลรผลte; sosyal medya ลirketi Snap’in makroekonomik ortamฤฑn beklenenden daha fazla ve hฤฑzlฤฑ kรถtรผleลmesini gerekรงe gรถstererek ikinci รงeyreฤe yรถnelik gelir hedeflerini karลฤฑlayamayacaฤฤฑ konusunda yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ uyarmasฤฑ etkili oldu. Bu geliลme sonrasฤฑ Snap’in hisseleri yรผzde 43’รผn, Meta’nฤฑn hisseleri yรผzde 7’nin ve Pinterest’in hisseleri yรผzde 23’รผn รผzerinde, Alphabet’in hisseleri de yรผzde 5’e yakฤฑn dรผลรผล kaydetti. Son dรถnemde aลaฤฤฑ yรถnlรผ hareketi hฤฑzlanan dolar endeksi, 101,6 ile yaklaลฤฑk bir ayฤฑn en dรผลรผk seviyesini gรถrรผrken, ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi yรผzde 2,86 seviyelerinden yรผzde 2,72’ye kadar geriledi.
Avrupa Merkez Bankasฤฑ (ECB) Baลkanฤฑ Christine Lagarde, dรผn yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, ลu anda Avro Bรถlgesi iรงin resesyon รถngรถrmediklerini belirterek, “รรงรผncรผ รงeyrek sonunda Avro Bรถlgesi’nin negatif faiz ortamฤฑndan รงฤฑkmasฤฑnฤฑ bekliyoruz.” dedi. Bu aรงฤฑklamasฤฑyla temmuz ve eylรผlde faiz artฤฑrฤฑmฤฑ mesajฤฑnฤฑ koruyan Lagarde’ฤฑn ardฤฑndan, ECB รผyelerinden Robert Holzmann da temmuzda 50 baz puanlฤฑk bir faiz artฤฑrฤฑmฤฑnฤฑn uygun olacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Para politikalarฤฑna yรถnelik verilen ลahin mesajlar ve Avro Bรถlgesi genelinde beklentiler doฤrultusunda aรงฤฑklanan imalat sanayi ve hizmet sektรถrรผ PMI verilerinin ardฤฑndan gรผne yรผkseliลle baลlayan Avrupa borsalarฤฑnda, ABD pay piyasalarฤฑnda bozulan havanฤฑn etkisiyle kapanฤฑลa yakฤฑn dรผลรผลe geรงti. ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 0,39, Almanya’da DAX 30 endeksi yรผzde 1,8 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 1,66 deฤer kaybetti. Avro/dolar paritesi de 1,0750 ile bir ayฤฑn en yรผksek seviyesini gรถrdรผ.
Asya genelinde, รin’de devam eden salgฤฑn karลฤฑsฤฑnda yetkililerin bankalardan daha fazla kredi vermesini istediฤi haberleri basฤฑna yansฤฑrken, Japonya’da da hรผkรผmetin ekonomik gรถrรผnรผme iliลkin “toparlanma belirtileri gรถsteriyor” deฤerlendirmesini korumasฤฑ dikkati รงekti. Japonya Baลbakanฤฑ Kiลida Fumio, yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada kur istikrarฤฑnฤฑn รถnemine iลaret ederek, รงok sert hareketlerin istenmediฤini, Japonya Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn enflasyon hedefine istikrarlฤฑ bir ลekilde ulaลmasฤฑnฤฑ beklediฤini sรถyledi. Bu geliลmelerle Asya borsalarฤฑnda kapanฤฑลa yakฤฑn karฤฑลฤฑk bir seyir izlenirken, รin’de ลanghay bileลik endeksi yรผzde 0,8 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yรผzde 0,1 yรผkseldi, Japonya’da Nikkei 225 endeksi ise yรผzde 0,2 deฤer kaybetti.
Yurt iรงinde dรผn satฤฑcฤฑlฤฑ bir seyir izlenen Borsa ฤฐstanbul’da, BIST 100 endeksi gรผnรผ yรผzde 0,25 deฤer kaybฤฑyla 2.375,00 puandan tamamladฤฑ. Dolar/TL, dรผn รถnceki kapanฤฑล seviyesine gรถre yรผzde 1 artฤฑลla 16,0964’ten kapanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan bugรผn bankalararasฤฑ piyasanฤฑn aรงฤฑlฤฑลฤฑnda 16,1680’den iลlem gรถrรผyor.
Analistler, enflasyon, bรผyรผme ve daha fazla sฤฑkฤฑlaลma odaklฤฑ endiลelerin gรผndemdeki yerini koruduฤunu belirterek, dรผnya borsalarฤฑnda oynaklฤฑฤฤฑn devam ettiฤini sรถyledi.
Bugรผn Davos Zirvesi’nden gelecek haber akฤฑลฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra Fed Aรงฤฑk Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantฤฑ tutanaklarฤฑnฤฑn takip edileceฤini aktaran analistler, ayrฤฑca merkez bankasฤฑ yetkililerinin aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑn da yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn odaฤฤฑnda olacaฤฤฑnฤฑ bildirdi.
Analistler, bugรผn veri gรผndeminde Almanya’da bรผyรผme ve ABD’de dayanฤฑklฤฑ mal sipariลlerinin รถne รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ ifade ederek, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 2.350 puanฤฑn destek, 2.420 ve 2.470 seviyelerinin direnรง konumunda bulunduฤunu kaydetti.
Piyasalarda bugรผn takip edilecek veriler ลรถyle:
09.00 Almanya, 1. รงeyrek GSYH
15.30 ABD, nisan ayฤฑ dayanฤฑklฤฑ mal sipariลleri
21.00 ABD, FOMC toplantฤฑ tutanaklarฤฑ







