Avrupa Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn on yฤฑldan uzun bir sรผredir ilk kez Temmuz ayฤฑnda mevduat faizini artฤฑrmasฤฑ ve bir yฤฑl iรงinde % 30’luk bir resesyon ihtimaline raฤmen Eylรผl’deki bir sonraki toplantฤฑsฤฑnda negatif bรถlgeden รงฤฑkarmasฤฑ bekleniyor.
Enflasyonun Nisan ayฤฑnda %7,5’lik on yฤฑlฤฑn en yรผksek seviyesine ulaลmasฤฑ ve hemen hemen tรผm diฤer bรผyรผk merkez bankalarฤฑnฤฑn faiz oranlarฤฑnฤฑ yรผkseltmesiyle birlikte, ECB Baลkanฤฑ Christine Lagarde geรงen hafta politika yapฤฑcฤฑlarฤฑn erken faiz artฤฑrฤฑmฤฑ รงaฤrฤฑlarฤฑnฤฑ destekledi.
10-16 Mayฤฑs arasฤฑnda gerรงekleลtirilen ankete katฤฑlan ekonomistlerin รงoฤunluฤuna gรถre, bankanฤฑn ลimdi tahvil alฤฑm programฤฑnฤฑ Temmuz ayฤฑnda bitirmesi ve bunu birkaรง hafta sonra 25 baz puanlฤฑk mevduat faizi artฤฑลฤฑyla takip etmesi bekleniyor.
Yakฤฑn zamana kadar, tahminciler ECB’nin ลu anda % -0,50 olan mevduat faizini yรผkseltmek iรงin yฤฑlฤฑn son รงeyreฤine kadar beklemesini bekliyordu.
รรงรผncรผ รงeyrekte mevduat faizinin artmasฤฑnฤฑ bekleyen 48 ekonomistin 46’sฤฑndan 26’sฤฑ, faizlerin dรถnem sonunda 50 baz puan artacaฤฤฑnฤฑ ifade ederek, hem Temmuz hem de Eylรผl toplantฤฑlarฤฑnda รงeyrek puanlฤฑk hareketlere iลaret ediyor.







