Fed ekonomistinden Tรผrkiye’ye rezerv uyarฤฑsฤฑ geldi

Fed Finansal ฤฐstikrar Bรถlรผmรผ Ekonomisti Levent AltฤฑnoฤŸlu, yayฤฑnฤฑnda Tรผrkiye'nin para politikasฤฑna iliลŸkin deฤŸerlendirmelerde bulundu.
Fed ekonomistinden Tรผrkiye'ye rezerv uyarฤฑsฤฑ geldi Borsatek

Fed Finansal ฤฐstikrar Bรถlรผmรผ Ekonomisti Levent AltฤฑnoฤŸlu Bloomberg HTโ€™de yayฤฑnlanan Piyasa Hattฤฑ programฤฑna konuk oldu.

BORSATEK.COM'u haber kaynaฤŸฤฑ olarak ekleyin
Borsa, dรถviz, altฤฑn, kripto ve piyasa haberlerinde en gรผncel ve gรผvenilir kaynaฤŸa an be an ulaลŸฤฑn.
+ Ekle

AltฤฑnoฤŸlu, stagflasyon ortamฤฑnda merkez bankalarฤฑnฤฑn atmasฤฑ gereken adฤฑmlardan bahsederken, Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (TCMB) gevลŸek para politikasฤฑnฤฑn etkileri รผzerine deฤŸerlendirmelerini aktardฤฑ.

AltฤฑnoฤŸluโ€™nun konuลŸmasฤฑnda รถne รงฤฑkanlar ลŸรถyle:

โ€œStagflasyon merkez bankalarฤฑna zorluk teลŸkil ederโ€

Stagflasyon ekonomide hem durgunluฤŸun hem de enflasyonun bir arada olmasฤฑdฤฑr. Stagflasyon ortamlarฤฑ merkez bankalarฤฑ iรงin zorluk teลŸkil eder. Bรถyle bir ortamda merkez bankasฤฑ para politikasฤฑnฤฑ sฤฑkฤฑlaลŸtฤฑrฤฑrsa durgunluฤŸu daha da derinleลŸtirebilir. GevลŸek para politikasฤฑ ile enflasyonu daha da kรถrรผkler, o yรผzden merkez bankalarฤฑ iรงin zorluk oluลŸturur. Bรถyle ortamlarda merkez bankasฤฑnฤฑn kredibilitesinin รถnemi ortaya รงฤฑkฤฑyor. Burada da demek istediฤŸim ลŸey merkez bankasฤฑnฤฑn enflasyonun kontrolรผ dฤฑลŸฤฑna รงฤฑkmasฤฑna izin vermeyeceฤŸine kamuoyunu inanmasฤฑdฤฑr. Kredibilite varsa stagflasyon ortamlarฤฑnda bile enflasyon beklentileri hฤฑzla yรผkselmez. Merkez bankasฤฑ da bundan istifade ederek daha gevลŸek bir politikasฤฑ gรผderek bรผyรผmeyi saฤŸlayabilir.

โ€œEnflasyonist baskฤฑ artarsa kรผresel faiz artฤฑลŸฤฑnฤฑ รถngรถrmek zorโ€

Kรผresel faizler artฤฑลŸa geรงti. Bunun ne kadarฤฑnฤฑn tedarik zinciri ile alakasฤฑ var bilmek zor fakat bรถyle bir ortam geliลŸen รผlkeler iรงin risk teลŸkil ediyor. Bunun nedeni de bazฤฑ firmalar uzun zamandฤฑr devam eden dรผลŸรผk faiz ortamฤฑndan faydalanarak รงok borรงlandฤฑlar. Faizler artฤฑnca bu firmalarฤฑn yรผkรผmlรผlรผkleri reel olarak arttฤฑ. Bu sebeple bu รผlkelerde ani sermaye รงฤฑkฤฑลŸlarฤฑ yaลŸanabiliyor. Sermaye รงฤฑkฤฑลŸlarฤฑ faiz artฤฑลŸlarฤฑ ile karลŸฤฑlanmazsa, kurun daha da yรผkselmesine neden olabiliyor. Emtia fiyatlarฤฑndaki artฤฑลŸ enflasyonist bir baskฤฑ oluลŸturduฤŸuna dair รงoฤŸu ekonomist hemfikir. Enflasyonist baskฤฑ artarsa kรผresel faiz artฤฑลŸฤฑnฤฑn devamฤฑnฤฑ bilmek zor.

โ€œTรผrkiye’de faiz artฤฑลŸฤฑ gerekebilirโ€

Enflasyonun yรผksek seyirde olmasฤฑna raฤŸmen Tรผrkiyeโ€™de gevลŸek para politikasฤฑnฤฑn sรผrdรผrรผlmesi Tรผrkiye ekonomisi iรงin รถnemli riskler doฤŸuruyor. Tรผrkiyeโ€™de birรงok firma Dรถviz cinsinden รงok borรงlanmฤฑลŸ durumda ve borรงlarฤฑn bรผyรผk kฤฑsmฤฑnฤฑn kฤฑsa vadede รถdenmesi gerekiyor. Dolayฤฑsฤฑyla gevลŸek para politikasฤฑ enflasyonu kรถrรผklรผyor, enflasyon da kurun artmasฤฑna sebep oluyor. Dรถviz artฤฑnca firmalarฤฑn reel yรผkรผ artฤฑyor. Buradaki risk bu firmalarฤฑn borรงlarฤฑnฤฑ รถdeyemeyecek duruma gelmesi endiลŸesiyle ani bir sermaye รงฤฑkฤฑลŸฤฑnฤฑn yaลŸanmasฤฑdฤฑr. Reel sektรถrde durgunluk olursa banka sektรถrรผne de sirayet edebilir. GeรงmiลŸteki krizlerde olaylarฤฑn bรถyle geliลŸtiฤŸini gรถrdรผk. ฤฐhtiyatlฤฑ para politikasฤฑ riskler ortaya รงฤฑkmadan faiz artฤฑลŸฤฑnฤฑ gerektirir.

โ€œKur korumalฤฑ mevduat orta vadede enflasyonist baskฤฑ oluลŸturabilirโ€

Bรถyle bir ortamda enflasyonun azalmasฤฑnฤฑ beklemek รงok zor. Son zamanlarda TL bรผyรผk รถlรงรผde deฤŸer kaybetti, bunun sebebi gevลŸek para politikasฤฑ ve yรผksek enflasyon ortamฤฑ. Yรผksek enflasyon ortamฤฑnda faiz artฤฑrฤฑmฤฑna gitmeden TLโ€™yi desteklemek zorlaลŸtฤฑ รงรผnkรผ Merkez Bankasฤฑ kura mรผdahale etmek iรงin dรถviz rezervlerini bรผyรผk รถlรงรผde sattฤฑ. Son yฤฑllarda rezervleri artฤฑrmak iรงin Merkez Bankasฤฑ bankalardan dรถviz รถdรผnรง aldฤฑ. DฤฑลŸ yatฤฑrฤฑm ve ihracatla รผlkeye giren dรถviz miktarฤฑ yetersiz kalฤฑrsa, Merkez Bankasฤฑ o zaman รถdรผnรง alฤฑnan dรถvizleri รถdemekte zorlanฤฑr. O zaman iki seรงenekle karลŸฤฑ karลŸฤฑya kalฤฑnฤฑr. Birincisi รถdรผnรง alฤฑnan dรถvizleri TL cinsiden รถdemeye gidebilir ki bu enflasyonu daha da kรถrรผkler. ฤฐkinci seรงenek รถdรผnรง alฤฑnan dรถvizleri kฤฑsmen รถdemeyerek olur ki bu bankalara zarar verir ve banka kredisini olumsuz etkiler. Kur korumalฤฑ mevduat uygulamasฤฑ kura geรงici destek saฤŸlayabilir. Orta vadede ise enflasyonist baskฤฑ oluลŸturarak kura ters etki yaptฤฑฤŸฤฑnฤฑ da gรถrmemiz mรผmkรผn

BIST Endeksleri

EndeksSonDฤŸลŸ. (%)
BIST 3013419.68 -3.88%
BIST 5010078.61 -3.73%
BIST 10010759.56 -3.64%
BIST 50012262.8 -3.59%
BIST TUM-10035944.12 -3.29%

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 49.925649.95890.07%
EURO 55.71555.8121-0.26%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 60.515960.58560.02%
ร‡ฤฐN YUANI 7.50417.5110.13%
AVUSTRALYA DOLARI 35.102735.14110.12%
KANADA DOLARI 35.729235.7490.17%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS3875.55-3.63%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6222.90-3.56%
GRAM ALTIN SERBEST P.6245.03-3.97%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)78.92-5.74%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)124700.00-0.64%
HAS ALTIN GRAM (TL)6191.78-3.56%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 77936.11 0.7161%
Ethereum 2268.19 1.0771%
Tether USDt 1.00 -0.0175%
BNB 712.67 1.3416%
Solana 95.38 -0.3419%
USDC 1.00 -0.0017%
XRP 1.26 0.6487%
Dogecoin 0.08 0.8439%
Toncoin 1.23 4.9353%
Cardano 0.19 0.7389%
Shiba Inu 0.00 -0.2047%
Avalanche 8.81 4.6722%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Reklam