Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Kรผresel piyasalar, Rus iลŸgali ile negatif seyrediyor

Kรผresel piyasalarda, Rusya'nฤฑn Ukrayna iลŸgalini resmen baลŸlatmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan negatif bir seyir izleniyor.
Kรผresel piyasalar, Rus iลŸgali ile negatif seyrediyor Borsatek

Kรผresel piyasalarda, Rusya’nฤฑn Ukrayna iลŸgalini resmen baลŸlatmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan negatif bir seyir izlenirken, haberin ardฤฑndan Asya borsalarฤฑ ve ABD ile Avrupa endeks vadeli kontratlarฤฑnda dรผลŸรผลŸler yรผzde 3’e yaklaลŸtฤฑ, emtia fiyatlarฤฑnda ise yรผkseliลŸ hฤฑz kazandฤฑ.

Rusya Devlet BaลŸkanฤฑ Vladimir Putin’in, Ukrayna’nฤฑn doฤŸusundaki Donbas’a รถzel askeri operasyon baลŸlattฤฑklarฤฑnฤฑ aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn ardฤฑndan Ukrayna’nฤฑn baลŸkenti Kiev dahil รผlkenin รงeลŸitli kentlerinde patlama sesleri duyuldu. Rusya, Ukrayna ile Belarus sฤฑnฤฑrฤฑnda hava sahasฤฑnฤฑ kapatฤฑrken, Ukrayna’da sฤฑkฤฑ yรถnetim ilan edildi.

GeliลŸmelerin ardฤฑndan Rusya Savunma BakanlฤฑฤŸฤฑ, Ukrayna’daki hava savunma sistemleri, askeri hava limanlarฤฑ ve hava kuvvetlerinin “yรผksek hassasiyetli silahlarla” etkisiz hale getirildiฤŸini aรงฤฑkladฤฑ.

Ukrayna DฤฑลŸiลŸleri Bakanฤฑ Dmytro Kuleba, Putin’in Ukrayna’ya karลŸฤฑ geniลŸ รงaplฤฑ bir savaลŸ baลŸlattฤฑฤŸฤฑnฤฑ, รผlkenin barฤฑลŸรงฤฑl kentlerinde saldฤฑrฤฑlar sรผrdรผฤŸรผnรผ belirterek, “Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dรผnya Putin’i durdurabilir, durdurmalฤฑ.” dedi. ABD BaลŸkanฤฑ Joe Biden ise saldฤฑrฤฑnฤฑn getireceฤŸi รถlรผm ve yฤฑkฤฑmฤฑn tek sorumlusunun Rusya olduฤŸunu vurgulayarak, “ABD ve mรผttefikleri birlik ve kararlฤฑlฤฑkla karลŸฤฑlฤฑk verecektir.” ifadesini kullandฤฑ.

GeliลŸmelerin ardฤฑndan Biden’ฤฑn bugรผn ABD ve mรผttefiklerinin Rusya’ya uygulayacaฤŸฤฑ yeni yaptฤฑrฤฑmlarฤฑ duyuracaฤŸฤฑ, ayrฤฑca NATO Bรผyรผkelรงilerinin olaฤŸanรผstรผ toplantฤฑ yapacaฤŸฤฑ bildirildi.

Beyaz Saray Sรถzcรผsรผ Jen Psaki, dรผn akลŸam yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamada, ABD’nin Rusya’nฤฑn adฤฑmlarฤฑna sert ekonomik yaptฤฑrฤฑmlarla yanฤฑt vereceklerini ancak Biden’ฤฑn hiรงbir senaryoda Rusya ile savaลŸmalarฤฑ iรงin Ukrayna’ya Amerikan askerlerini gรถndermeyeceฤŸini belirtmiลŸti.

Bu geliลŸmelerle Asya borsalarฤฑ ve ABD ile Avrupa endeks vadeli kontratlarฤฑnda dรผลŸรผลŸler yรผzde 3’e yaklaลŸtฤฑ. Emtia fiyatlarฤฑnda ise yรผkseliลŸler ivme kazanฤฑrken, Brent petrolรผn varil fiyatฤฑ Asya vadeli iลŸlemlerinde Eylรผl 2014’ten bu yana ilk kez 100 dolarฤฑ test etti. Altฤฑnฤฑn ons fiyatฤฑ Ocak 2021’den bu yana en yรผksek seviye olan 1.949 dolarฤฑ gรถrmesinin ardฤฑndan 1.942 dolar seviyelerinde dengelendi. Dรผnyanฤฑn รถnde gelen iki buฤŸday รผreticisi konumundaki Rusya ve Ukrayna’daki geliลŸmelerin etkisiyle buฤŸday fiyatlarฤฑnda da yรผkseliลŸ yรผzde 6’ya yaklaลŸtฤฑ. Artan risk algฤฑsฤฑyla tahvil piyasasฤฑna talebin arttฤฑฤŸฤฑ da gรถzlenirken, ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi yรผzde 2 seviyelerinden dรผลŸรผลŸe geรงerek yรผzde 1,87’nin altฤฑnฤฑ gรถrdรผ.

ร–te yandan Moskova Borsasฤฑ, tรผm piyasalarda iลŸlemlerin bir sonraki duyuruya kadar durdurulduฤŸunu aรงฤฑklarken, dolar/Rus rublesi 84,7 ile 6 yฤฑlฤฑn zirvesine yรผkseldi.

New York borsasฤฑnda, dรผn artan jeopolitik risklerin etkisiyle satฤฑcฤฑlฤฑ seyir devam etti ve kapanฤฑลŸta Dow Jones endeksi yรผzde 1,38, S&P 500 endeksi yรผzde 1,84 ve Nasdaq endeksi yรผzde 2,57 deฤŸer kaybetti. Dรผn 96,2 seviyelerinden kapanan dolar endeksi, bugรผn yรผzde 0,5’lik artฤฑลŸla 96,6 seviyelerinde bulunuyor.

Avrupa tarafฤฑnda risk algฤฑsฤฑ, Rusya ile Ukrayna arasฤฑndaki gerilimin sฤฑcak รงatฤฑลŸmaya dรถnรผลŸmesinin ardฤฑndan รถnemli รถlรงรผde artarken, mart vadeli kontratlarda doฤŸal gaz fiyatlarฤฑ yรผzde 10’u aลŸan yรผkseliลŸle 88 avroyu gรถrdรผ. GeliลŸmelerin enflasyon beklentilerinde yukarฤฑ yรถnlรผ riskleri artฤฑrdฤฑฤŸฤฑ bir ortamda dรผn aรงฤฑklanan Avro Bรถlgesi’nin ocak ayฤฑ enflasyon rakamlarฤฑ da yรผzde 5,1 ile tarihinin en yรผksek seviyesine ulaลŸtฤฑ. Pay piyasalarฤฑ tarafฤฑnda ise karฤฑลŸฤฑk bir seyir izlenirken, Almanya’da DAX 30 endeksi yรผzde 0,42 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 0,1 geriledi, ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 0,05 yรผkseldi. Avro/dolar paritesi dรผn yรผzde 0,2 deฤŸer kaybฤฑyla 1,1305 seviyelerinden kapanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan bugรผn 1,12 sฤฑnฤฑrฤฑna kadar geriledi.

Asya tarafฤฑnda ise artan jeopolitik risklerle kapanฤฑลŸa yakฤฑn Japonya’da Nikkei 225 endeksi yรผzde 2,2, ร‡in’de ลžanghay bileลŸik endeksi yรผzde 1,7, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yรผzde 3,2 ve Gรผney Kore’de Kospi endeksi yรผzde 2,7 dรผลŸรผลŸle seyrediyor.

Yurt iรงinde dรผn Borsa ฤฐstanbulโ€™da dalgalฤฑ bir seyir izleyen BIST 100 endeksi gรผnรผ yรผzde 0,07 azalฤฑลŸla 2.016,03 puandan tamamladฤฑ. Dolar/TL ise dรผn yรผzde 0,1 artฤฑลŸla 13,8221’den kapanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan bugรผn bankalararasฤฑ piyasanฤฑn aรงฤฑlฤฑลŸฤฑnda 13,8750’den iลŸlem gรถrรผyor.

Analistler, Rusya-Ukrayna krizine dair haber akฤฑลŸฤฑnฤฑn gรผndemin odaฤŸฤฑndaki yerini koruduฤŸunu belirterek, pay piyasalarฤฑnda oynaklฤฑฤŸฤฑn artabileceฤŸini, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn temkinli davranmasฤฑ gerektiฤŸini sรถyledi.

GeliลŸmelerin enerji fiyatlarฤฑna yansฤฑmalarฤฑnฤฑn, enflasyon beklentileri ve para politikalarฤฑnฤฑn seyri aรงฤฑsฤฑndan kritik olacaฤŸฤฑnฤฑ vurgulayan analistler, bugรผn ABD Merkez Bankasฤฑ ve Avrupa Merkez Bankasฤฑ yetkililerinin aรงฤฑklamalarฤฑ ile Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn aรงฤฑklayacaฤŸฤฑ Para Politikasฤฑ Kurulu toplantฤฑ รถzetinin takip edileceฤŸini kaydetti.

Bugรผn ayrฤฑca yurt iรงinde haftalฤฑk para ve banka istatistikleri, yurt dฤฑลŸฤฑnda ise ABD’de bรผyรผme verilerinin takip edileceฤŸini anฤฑmsatan analistler, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 1.955 ve 1.900 seviyelerinin destek, 2.050 puanฤฑn direnรง konumunda bulunduฤŸunu bildirdi.

Piyasalarda bugรผn takip edilecek veriler ลŸรถyle:

14.00 Tรผrkiye, TCMB Para Politikasฤฑ Kurulu toplantฤฑ รถzeti

14.30 Tรผrkiye, haftalฤฑk para ve banka istatistikleri

16.30 ABD, ocak ayฤฑ Chicago Fed aktivite endeksi

16.30 ABD, haftalฤฑk iลŸsizlik maaลŸฤฑ baลŸvurularฤฑ

16.30 ABD, 4. รงeyrek bรผyรผme ve kiลŸisel tรผketim harcamalarฤฑ

18.00 ABD, ocak ayฤฑ yeni konut satฤฑลŸlarฤฑ

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.820746.82470.03%
EURO 53.492553.5089-0.11%
JAPON YENฤฐ 3.4593.4670.52%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.133558.1599-0.18%
STERLฤฐN 62.482962.4939-0.09%
ร‡ฤฐN YUANI 6.896.8913-0.11%
RUS RUBLESฤฐ 0.58960.5907-2.52%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62978.02 0.0967%
Ethereum 1771.46 0.2388%
Tether USDt 1.00 -0.0214%
BNB 581.72 1.0906%
Solana 80.64 0.1593%
USDC 1.00 -0.0092%
XRP 1.15 0.4514%
Dogecoin 0.08 1.1168%
Toncoin 1.76 -0.3579%
Cardano 0.18 -3.8279%
Shiba Inu 0.00 0.5705%
Avalanche 6.91 1.4186%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam