Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Kรผresel piyasalar dalgalฤฑ bir seyir izliyor

Kรผresel piyasalarda risk algฤฑsฤฑnฤฑn nispeten yatฤฑลŸtฤฑฤŸฤฑ gรถzlenirken, bugรผn Avro Bรถlgesi'nde enflasyon verileri ve siyasi aรงฤฑklamalarฤฑn piyasalarฤฑn yรถnรผ รผzerinde belirleyici olmasฤฑ bekleniyor.
Kรผresel piyasalar dalgalฤฑ bir seyir izliyor Borsatek

Kรผresel piyasalarda, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn Rusya-Ukrayna gerilimine iliลŸkin geliลŸmeleri izlemeye geรงmesiyle risk algฤฑsฤฑnฤฑn nispeten yatฤฑลŸtฤฑฤŸฤฑ gรถzlenirken, bugรผn Avro Bรถlgesi’nde enflasyon verileri ve siyasi aรงฤฑklamalarฤฑn piyasalarฤฑn yรถnรผ รผzerinde belirleyici olmasฤฑ bekleniyor.

Rusya Devlet BaลŸkanฤฑ Vladimir Putin’in Ukrayna’nฤฑn doฤŸusundaki Rusya yanlฤฑsฤฑ ayrฤฑlฤฑkรงฤฑlarฤฑn sรถzde yรถnetimlerinin tanฤฑnmasฤฑna dair kararnameyi imzalamasฤฑnฤฑn ardฤฑndan dรผn Avrupa BirliฤŸi (AB), ฤฐngiltere, Japonya ve ABD, Rusya’ya yรถnelik bir dizi yaptฤฑrฤฑm kararฤฑ aldฤฑ.

ABD BaลŸkanฤฑ Joe Biden, Rusya’nฤฑn iki bรผyรผk finans kuruluลŸuna yaptฤฑrฤฑm uygulanacaฤŸฤฑnฤฑ ve Rus hรผkรผmetinin Batฤฑ finansmanฤฑna eriลŸiminin engelleneceฤŸini, ayrฤฑca, Putin’e yakฤฑn kiลŸiler ile aile รผyelerine de yaptฤฑrฤฑm getirileceฤŸini bildirdi. Almanya BaลŸbakanฤฑ Olaf Scholz da Rus gazฤฑnฤฑ Almanya’ya taลŸฤฑyacak olan Kuzey Akฤฑmฤฑ 2 doฤŸal gaz boru hattฤฑnฤฑn sertifikasyon sรผrecinin durdurulmasฤฑ talimatฤฑnฤฑ verdi.

Rusya Parlamentosu da Putin’in, ordunun Rusya topraklarฤฑ dฤฑลŸฤฑnda gรถrev yapmasฤฑna iliลŸkin baลŸvurusunu onayladฤฑ.

Jeopolitik tansiyonu artฤฑran geliลŸmelerin devam etmesiyle dรผn Brent petrolรผn varil fiyatฤฑ 96,6 dolarla Eylรผl 2014’ten bu yana en yรผksek seviyeyi gรถrmesinin ardฤฑndan dรผลŸรผลŸe geรงerek, gรผnรผ รถnceki kapanฤฑลŸa gรถre yรผzde 0,8 azalฤฑลŸla 93,5 dolardan tamamladฤฑ. Brent petrolรผn varil fiyatฤฑ bugรผn Asya piyasalarฤฑnda 94 dolar seviyelerinde iลŸlem gรถrรผyor. Dรผn 1.914 dolarla 8 ayฤฑn zirvesini gรถren altฤฑnฤฑn ons fiyatฤฑ ise bugรผn 1.900 dolarฤฑn hemen altฤฑnda dengelendi.

Pay piyasalarฤฑ tarafฤฑnda ise oynaklฤฑฤŸฤฑn yรผksek seyrettiฤŸi gรถzlenirken, Rusya’da RTS endeksi, dรผn 1.075,98 puanla Kasฤฑm 2020’den bu yana en dรผลŸรผk seviyeyi gรถrdรผ. Gรผn iรงinde kayฤฑplarฤฑ yรผzde 11’e ulaลŸan RTS endeksi, kapanฤฑลŸa yakฤฑn etkisini artฤฑran alฤฑmlarla artฤฑya geรงti ve gรผnรผ yรผzde 1,6’lฤฑk kazanรงla 1.227 puandan tamamladฤฑ. Dolar/Rus rublesi paritesi de dรผn 81 ile Mart 2020’den bu yana gรถrdรผฤŸรผ en yรผksek seviyeyi test ederken, bugรผn 78,6 seviyelerinden iลŸlem gรถrรผyor.

Pazartesi gรผnรผ tatil dolayฤฑsฤฑyla iลŸlem gerรงekleลŸtirilmeyen New York borsasฤฑnda, geliลŸmelerin etkisiyle dรผn satฤฑลŸ aฤŸฤฑrlฤฑklฤฑ bir seyir izlendi. Makroekonomik veri tarafฤฑnda imalat sanayi ve hizmet sektรถrรผ Satฤฑnalma Yรถneticileri Endeksi’nin (PMI) beklentilerin รผzerinde gelmesine karลŸฤฑn Dow Jones endeksi yรผzde 1,42, S&P 500 endeksi yรผzde 1,01 ve Nasdaq endeksi yรผzde 1,23 deฤŸer kaybetti. Dolar endeksi 96’nฤฑn hemen รผzerindeki yatay hareketini sรผrdรผrรผrken, dรผn yรผzde 1,85’in altฤฑnฤฑ gรถren ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi yeniden yรผzde 1,94 seviyelerine yรผkseldi.

Avrupa tarafฤฑnda, Rusya’ya yรถnelik yaptฤฑrฤฑmlar ve enerji tedarikinde yaลŸanabilecek yeni bir kฤฑsฤฑntฤฑnฤฑn ekonomiler รผzerindeki etkilerine yรถnelik endiลŸeler artarken, doฤŸal gaz ve petrol fiyatlarฤฑndaki yรผkseliลŸin halihazฤฑrda yukarฤฑ yรถnlรผ hareket eden enflasyona ne รถlรงรผde katkฤฑ yapacaฤŸฤฑ konusu da tartฤฑลŸฤฑlmaya baลŸlandฤฑ. Bu durum sฤฑkฤฑlaลŸma sinyalleri veren Avrupa Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (ECB) para politikalarฤฑnฤฑn geleceฤŸine yรถnelik yapacaฤŸฤฑ yรถnlendirmelerin รถnemini artฤฑrdฤฑ.

Rusya ile Ukrayna arasฤฑnda artan gerilimin ardฤฑndan Avrupa’da mart vadeli kontratlarda doฤŸal gaz fiyatlarฤฑ dรผn yรผzde 10 artarak 80 avroya dayandฤฑ. Almanya’da DAX 30 endeksi yรผzde 0,26 gerilerken, ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 0,13 yรผkseldi, Fransa’da CAC 40 endeksi ise yatay seyretti. Avro/dolar paritesi yรผzde 0,1’lik artฤฑลŸla 1,1325’ten kapanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan bugรผn yatay hareket ediyor.

Asya genelinde de jeopolitik riskler ve petrol fiyatlarฤฑndaki yรผkseliลŸ her ne kadar risk iลŸtahฤฑnฤฑ sฤฑnฤฑrlayan faktรถrler olsa da pay piyasalarฤฑnฤฑn yeni gรผne alฤฑcฤฑlฤฑ baลŸladฤฑฤŸฤฑ gรถrรผlรผyor. Japonya’da Temsilciler Meclisi’nin 2022 mali yฤฑlฤฑ kapsamlฤฑ 107,6 trilyon yenlik (938 milyar dolar) bรผtรงe taslaฤŸฤฑnฤฑ onaylarken, รผlke borsasฤฑnda bugรผn tatil dolayฤฑsฤฑyla iลŸlem yapฤฑlmฤฑyor. KapanฤฑลŸa yakฤฑn ร‡in’de ลžanghay bileลŸik endeksi yรผzde 0,8, Gรผney Kore’de Kospi endeksi yรผzde 0,5 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yรผzde 0,9 artฤฑลŸla seyrediyor.

Yurt iรงinde dรผn kรผresel piyasalarda azalan risk iลŸtahฤฑna paralel Borsa ฤฐstanbul’da negatif bir seyir izlenirken, BIST 100 endeksi gรผnรผ yรผzde 1,01 deฤŸer kaybฤฑyla 2.017,46 puandan tamamladฤฑ.

Analistler, Rusya-Ukrayna krizine dair haber akฤฑลŸฤฑnฤฑn gรผndemin odaฤŸฤฑndaki yerini koruduฤŸunu belirterek, aรงฤฑklanan yaptฤฑrฤฑmlarฤฑn Ukrayna’daki durumun ilerleyiลŸine baฤŸlฤฑ olarak yeniden ลŸekillenebileceฤŸini sรถyledi.

Siyasi aรงฤฑklamalarฤฑn yoฤŸunlaลŸtฤฑฤŸฤฑ mevcut konjonktรผrde yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn gidiลŸatฤฑ anlamaya รงalฤฑลŸtฤฑฤŸฤฑnฤฑ aktaran analistler, รถzellikle geliลŸmelerin enerji fiyatlarฤฑna yansฤฑmalarฤฑnฤฑn, enflasyon beklentileri ve para politikalarฤฑnฤฑn seyri aรงฤฑsฤฑndan kritik olacaฤŸฤฑnฤฑ kaydetti.

Bugรผn ECB yetkililerinin aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra Avro Bรถlgesinde enflasyon verisinin takip edileceฤŸini bildiren analistler, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 1.955 puanฤฑn destek, 2.050 seviyesinin direnรง konumunda bulunduฤŸunu ifade etti.

Piyasalarda bugรผn takip edilecek veriler ลŸรถyle:

10.00 Almanya, tรผketici gรผven endeksi

13.00 Avro Bรถlgesi, ocak ayฤฑ TรœFE

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.819646.82530.03%
EURO 53.521253.5351-0.06%
JAPON YENฤฐ 3.4583.4660.49%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.134558.1658-0.18%
STERLฤฐN 62.519762.5309-0.03%
ร‡ฤฐN YUANI 6.89116.8928-0.09%
RUS RUBLESฤฐ 0.5950.5956-1.68%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62911.86 0.2133%
Ethereum 1769.34 0.2299%
Tether USDt 1.00 -0.0135%
BNB 581.40 1.5598%
Solana 80.64 0.2766%
USDC 1.00 -0.0026%
XRP 1.14 0.2541%
Dogecoin 0.08 1.1911%
Toncoin 1.76 -0.8551%
Cardano 0.18 -4.7654%
Shiba Inu 0.00 0.5898%
Avalanche 6.91 1.9069%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam