ฤฐhtiyaรง kredisi faizi 28 Ocak haftasฤฑnda yรผzde 31,5 seviyesine yรผkselirken tek haftalฤฑk dรผลรผล molasฤฑnฤฑn ardฤฑndan yรถnรผnรผ yeniden yukarฤฑya รงevirdi. Faiz yรผksek seviyesini korusa da 1 haftada ihtiyaรง kredisi 1.7 milyar liralฤฑk artฤฑล gรถsterdi.
Dรผnya Gazetesi’nden ลebnem Turhan’ฤฑn haberineย gรถre, bankalar ihtiyaรง kredisi faizinde 2021 yฤฑlฤฑnda kasฤฑm ayฤฑ sonuna kadar ortalama yรผzde 22-23 seviyelerinde faiz uygularken aralฤฑk ayฤฑyla birlikte ihtiyaรง kredisi faizlerinde artฤฑล hฤฑzlanmฤฑล ve yeni yฤฑlฤฑn haftalarฤฑnda yรผzde 32,20 ile รผรง yฤฑlฤฑn zirvesine yรผkselmiลti. 11 Ocak 2019 haftasฤฑnda ihtiyaรง kredisi faizi yรผzde 32,75 seviyesindeydi.
Bu yฤฑl 14 Ocak haftasฤฑnฤฑn ardฤฑndan dรผลรผล gรถsteren ihtiyaรง kredisi faizi yeniden yรถnรผnรผ yukarฤฑya dรถndรผ. Merkez Bankasฤฑ verilerine gรถre bankalarฤฑn ihtiyaรง kredisine uyguladฤฑklarฤฑ yฤฑllฤฑk faiz oranฤฑ yรผzde 31,50 seviyesine รงฤฑktฤฑ. Geรงen yฤฑlฤฑn son ayฤฑnda bankalarฤฑn bilanรงo iyileลtirme operasyonlarฤฑnฤฑn atlatฤฑlmasฤฑndan sonra kredi faizleri dรผลรผล eฤilimine girmiลti.
Merkez Bankasฤฑ verilerine gรถre ihtiyaรง kredi faizi 28 Ocak haftasฤฑnda 8 puan yรผkseliลle yรผzde 31,5 seviyesine geldi. Bankalarฤฑn ihtiyaรง kredisine uyguladฤฑklarฤฑ aylฤฑk faiz oranlarฤฑ yรผzde 1,55 ile yรผzde 3,19 arasฤฑnda deฤiลiyor. Bu yรผksek seviyelere raฤmen ihtiyaรง kredisi bakiyesinde de artฤฑล yaลanฤฑyor. Bankacฤฑlฤฑk Dรผzenleme ve Denetleme Kurumu’nun haftalฤฑk verilerine gรถre 28 Ocak haftasฤฑnda bireylerin ihtiyaรง kredisi bakiyesi 463 milyar 199 milyon lira oldu. 21 Ocak haftasฤฑnda 461 milyar 498 milyon lira seviyesindeydi. 1 haftada 1.7 milyar liralฤฑk artฤฑล yaลandฤฑ.
Yerli mevduat bankalarฤฑ liderlikte
Bankalarฤฑn ihtiyaรง kredisi bรผyรผklรผฤรผ toplamda geรงen yฤฑlฤฑn ilk ayฤฑna gรถre yรผzde 19,43 artarken artฤฑล yabancฤฑ ve yerli รถzel bankalar รถncรผlรผฤรผnde gerรงekleลti. Kamu mevduat bankalarฤฑnda ihtiyaรง kredisi 28 Ocak itibariyle 139.5 milyar liraya gerilerken geรงen yฤฑlฤฑn ocak sonuna gรถre dรผลรผล yรผzde 6,66 seviyesinde oldu. Yabancฤฑ mevduat bankalarฤฑnda geรงen yฤฑlฤฑn ocak sonuna gรถre ihtiyaรง kredisi artฤฑลฤฑ yรผzde 34,31 oldu ve bakiye 129.9 milyar liraya yรผkseldi. Yerli รถzel mevduat bankalarฤฑnda ise geรงen yฤฑlฤฑn ocak sonuna gรถre yรผzde 36,67 artฤฑล yaลanฤฑrken kredi miktarฤฑ da 183.9 milyar liraya รงฤฑktฤฑ. Bรถylece mevduat bankalarฤฑnda en yรผksek ihtiyaรง kredisi bakiyesi yรผzde 39,7 ile yerli mevduat bankalarฤฑnda olurken kamu mevduat bankalarฤฑnฤฑn payฤฑ yรผzde 30,1, yabancฤฑ mevduat bankalarฤฑnฤฑn payฤฑ da yรผzde 28 oldu.
Merkez Bankasฤฑ verilerine gรถre konut kredi faizleri ise 28 Ocak haftasฤฑnda 24 baz puan azalarak yรผzde 17,94’e geriledi. Konut kredisi kullanฤฑmฤฑnda da yรผkseliล gรถzleniyor.
Taลฤฑt kredisi temmuzdan bu yana geriliyor
BDDK verilerine gรถre 28 Ocak haftasฤฑnda konut kredisi bakiyesi 300 milyar 651 milyon liraya yรผkseldi. Taลฤฑt kredisi faizleri de TCMB verilerine gรถre 28 Ocak haftasฤฑnda 116 baz puan azaldฤฑ ve yรผzde 27’ye indi. Ancak faizdeki gerileme taลฤฑt kredisi bakiyesine yansฤฑmadฤฑ. Bankalarฤฑn taลฤฑt kredisi bakiyesi 28 Ocak haftasฤฑnda 12 milyar 712 milyon liraya geriledi. Temmuz ayฤฑndan bu yana taลฤฑt kredisi bakiyesinde kesintisiz dรผลรผล yaลanฤฑyor. BDDK geรงen yฤฑl temmuzda taลฤฑt kredi vadelerine ve kullanฤฑlabilecek kredi oranlarฤฑna yรถnelik sฤฑnฤฑrlamalar getirmiลti bu dรผzenlemenin ardฤฑndan da kredi kullanฤฑmฤฑ dรผลรผลe geรงti. Bu duruma yรถnelik ise deฤiลimin sinyalini BDDK Baลkanฤฑ Mehmet Ali Akben verdi. Akben, otomobil kredilerinde tutarฤฑn artฤฑrฤฑlacaฤฤฑna iลaret ederek, taksit sayฤฑsฤฑnฤฑn artฤฑrฤฑlmasฤฑ ile ilgili de gรถrรผลmelerin yapฤฑlacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Ticari kredi faizi 118 baz puan geriledi
Merkez Bankasฤฑ verilerine gรถre bankalarฤฑn TL mevduat iรงin uyguladฤฑklarฤฑ faiz oranฤฑ 28 Ocak haftasฤฑnda bir รถnceki haftaya gรถre 3 baz puan artฤฑลla yรผzde 17,55โe รงฤฑkarken dolar mevduat faizi 3 baz puan artฤฑลla yรผzde 0,68 ve Euro mevduat faizi 1 baz puan artฤฑลla yรผzde 0,27 oldu. TL bazlฤฑ ticari kredilerin faiz oranฤฑ ise aynฤฑ haftada bir รถnceki haftaya gรถre 118 baz puan azalฤฑลla yรผzde 22,66โya indi. Dolar bazlฤฑ ticari kredilerin faiz oranฤฑ aynฤฑ haftada 10 baz puan artฤฑลla yรผzde 4,58 olurken Euro bazlฤฑ ticari kredilerin faiz oranฤฑ 37 baz puan azalฤฑลla yรผzde 3,38โe geriledi. Ticari kredilere uygulanan mevduat spreadi TL iรงin yรผzde 5,11, dolar ve Euro iรงin sฤฑrasฤฑyla yรผzde 3,90 ve yรผzde 3,11 oldu. TL ticari kredilerdeki mevduat spreadi dolar ve Euro kredilere uygulanan spreadin yukarฤฑsฤฑnda seyretmeye devam ediyor.







