Emtia piyasasฤฑnda geรงen hafta sert dalgalฤฑ bir seyir gรถrรผldรผ. Enerji ve tarฤฑm emtialarฤฑnda pozitif, metallerde karฤฑลฤฑk bir seyir izlendi.
รinli Evengrade ลirketinden kaynaklanan belirsizliklerin emlak ve inลaat sektรถrรผnde ham madde talebini olumsuz etkileyebileceฤine yรถnelik endiลeler geรงen hafta emtia piyasasฤฑnda satฤฑล baskฤฑsฤฑnฤฑ artฤฑran รถnemli unsurlar arasฤฑnda yer aldฤฑ.
ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi ve dolara talebe artฤฑลlar da dรผลรผลlere sebep oldu.
Dรผnyanฤฑn รถnde gelen metal ลirketleri de artan enerji fiyatlarฤฑnฤฑn ลirketleri รผretimi durdurmaya yรถnelttiฤi uyarฤฑsฤฑnda bulundu. ฤฐhracat verilerindeki yรผkseliลler ve stoklardaki dรผลรผลler ise emtia fiyatlarฤฑnฤฑ yรผkselten faktรถrler arasฤฑnda yer aldฤฑ.
Geรงen hafta Brent petrol yรผzde 3,3, doฤalgaz yรผzde 1,8 deฤer kazandฤฑ.
ABD’nin ticari ham petrol stoklarฤฑnฤฑn beklenenden fazla dรผลmesi, talebin toparlandฤฑฤฤฑ algฤฑsฤฑyla fiyatlarฤฑ yukarฤฑ yรถnlรผ destekledi. ABD’nin gรผney kฤฑyฤฑlarฤฑnฤฑn tropik fฤฑrtฤฑnalarฤฑn etkisi altฤฑnda kalmasฤฑ sonrasฤฑ Meksika Kรถrfezi’ndeki petrol รผretim platformlarฤฑnda tam kapasite รผretime geรงilememesi de fiyatlarฤฑn yรผkseliลine destek oluyor.
Petrol fiyatlarฤฑndaki yukarฤฑ yรถnlรผ hareketlenmenin, doฤal gaz fiyatlarฤฑndaki rekor artฤฑลฤฑ desteklendiฤini belirten uzmanlar, kฤฑล aylarฤฑnฤฑn soฤuk geรงmesi durumunda gaz arzฤฑnda yaลanan sฤฑkฤฑntฤฑlar nedeniyle elektrik ลirketlerinin รผretim iรงin gaz yerine petrol kullanabileceฤini vurguluyor.
Brent petrolรผn varil fiyatฤฑ, bรถylece yรผkseliล eฤilimini รผst รผste beลinci haftaya taลฤฑdฤฑ.
Geรงen hafta platin yรผzde 4,5, alรผminyum yรผzde 1,8, รงinko yรผzde 0,2 deฤer kazanฤฑrken, paladyum yรผzde 2,2, kurลun yรผzde 2,7, nikel yรผzde 3,7, altฤฑn yรผzde 0,2 deฤer kaybetti.
Gรผmรผล ve bakฤฑrda ise yatay seyir izlendi.
Analistler, otomobillerde kullanฤฑlan katalitik konvertรถr รผretiminde paladyum ve platinin kullanฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ vurgulayarak, paladyum fiyatlarฤฑnฤฑn bu yฤฑl zirveyi gรถrdรผฤรผnรผ ve yรผksek paladyum fiyatlarฤฑndan dolayฤฑ รผreticilerin platine yรถneldiฤini aktardฤฑ.
Altฤฑnฤฑn ons fiyatฤฑ da artan enflasyonist risklere karลฤฑ “ลahinleลen” merkez bankalarฤฑyla haftalฤฑk dรผลรผล eฤilimini รผst รผste รผรงรผncรผ haftaya taลฤฑdฤฑ.
Tarฤฑm emtialarฤฑnda pozitif bir seyir izlendi
Tarฤฑm emtialarฤฑnda geรงen hafta yรผkseliล eฤilimi gรถrรผldรผ. Pamuk yรผzde 4, buฤday yรผzde 2, kahve yรผzde 4, ลeker yรผzde 0,5 deฤer kazandฤฑ.
Stok tahminlerinde yaลanan dรผลรผล, haftalฤฑk ihracat verilerindeki artฤฑลlar, talebin yรผkselmesi tarฤฑm emtialarฤฑnda yรผkseliลe sebep olan temel nedenler arasฤฑnda yer aldฤฑ.
Vadeli iลlem ve emtia piyasalarฤฑ uzmanฤฑ Zafer Ergezen, yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, dolar endeksinin 93 seviyesi รผzerinde kalmaya devam ettiฤini, bunun da varlฤฑk fiyatlarฤฑ รผzerinde baskฤฑ oluลturduฤunu belirtti.
Kรผresel olarak halen konteyner talebinin yรผksek olmasฤฑ nedeniyle, yรผklemelerde gecikme yaลandฤฑฤฤฑnฤฑ ifade eden Ergezen, bu nedenle kฤฑsa vadeli arz endiลelerinin devam ettiฤinin sรถylenebileceฤini aktardฤฑ.
Ergezen, Kanada, Avrupa ve Rusya’da buฤday รผretim tahminlerinde dรผลรผลler gรถrรผldรผฤรผnรผ, bu nedenle kรผresel arz endiลelerinin fiyatlarฤฑ yukarฤฑ รงektiฤini dile getirdi.
Pamukta talebin halen gรผรงlรผ almaya devam ettiฤini sรถyleyen Ergezen, รถzellikle Uzakdoฤu’da delta varyantฤฑ nedeniyle kapanmalarฤฑn olmasฤฑnฤฑn arz endiลelerini beraberinde getirdiฤini vurguladฤฑ.
Kahveye deฤinen Ergezen, “Kฤฑsa vadeli arz endiลeleri etkili oluyor. Kรผresel olarak halen konteyner talebinin yรผksek olmasฤฑ nedeniyle, yรผklemelerde gecikme yaลanฤฑyor. Aynฤฑ zamanda bu sene Brezilyaโda son 20 yฤฑlฤฑn en kรถtรผ donu gรถrรผldรผ. Bu nedenle รผretim endiลelerinde de artฤฑล var.” deฤerlendirmesinde bulundu.







