Cumartesi gรผnรผ aรงฤฑklanan resmi verilere gรถre รin Merkez Bankasฤฑ Aฤustos ayฤฑnda rezervleri iรงin altฤฑn alฤฑmฤฑnฤฑ dรถrdรผncรผ ay รผst รผste erteledi. รin’in altฤฑn rezervleri geรงen ayฤฑn sonunda 72,8 milyon ince troy ons olarak gerรงekleลti. Ancak altฤฑn rezervlerinin deฤeri Temmuz sonundaki 176,64 milyar dolara kฤฑyasla 182,98 milyar dolara yรผkseldi. Altฤฑn fiyatlarฤฑ bu yฤฑl ABD’nin faiz indirimlerinin yakฤฑn olduฤuna dair bahisler ve jeopolitik ve ekonomik belirsizlikten kaynaklanan gรผvenli liman talebi nedeniyle yรผkseliyor ve merkez bankalarฤฑ gรผรงlรผ alฤฑmlar yapฤฑyor.
Altฤฑn fiyatlarฤฑ bu yฤฑl ลimdiye kadar %21 arttฤฑ ve 20 Aฤustos’ta ulaลtฤฑฤฤฑ 2.531,60 dolarlฤฑk rekor seviyenin biraz altฤฑnda seyrediyor. รin Merkez Bankasฤฑ (PBOC) alฤฑmlarฤฑna ara vermeden รถnce 18 ay รผst รผste altฤฑn satฤฑn almฤฑลtฤฑ. 2023 yฤฑlฤฑnda dรผnyanฤฑn en bรผyรผk tek altฤฑn alฤฑcฤฑsฤฑ olan merkez bankasฤฑnฤฑn alฤฑmlarฤฑnฤฑ durdurma kararฤฑ son aylarda รinli yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn talebini azaltmaya yardฤฑmcฤฑ oldu.
รin altฤฑn alฤฑmlarฤฑnฤฑ sรผrdรผrecek
Julius Baer analisti Carsten Menke, PBOC’nin yรผksek fiyatlara raฤmen, rezerv varlฤฑk olarak ABD dolarฤฑna daha az baฤฤฑmlฤฑ olma arzusu gibi ekonomik olmaktan รถte siyasi motivasyonlar nedeniyle alฤฑmlara bir noktada devam etmesinin beklendiฤini sรถyledi.







