Otomotiv Distribรผtรถrleri Derneฤi (ODD) Yรถnetim Kurulu Baลkanฤฑ Ali Bilaloฤlu, otomotiv sektรถrรผnde รงip sorununun devam ettiฤini belirterek, “Bu รงip krizi en azฤฑndan 2022’nin ilk รงeyreฤine kadar sรผrecek. Muhtemelen 2022’nin ikinci รงeyreฤini de etkileyecek. ฤฐnลallah 2022’nin ikinci yarฤฑsฤฑndan sonra รงiple ilgili bir krizle sektรถr artฤฑk karลฤฑ karลฤฑya kalmayacak.” dedi.
Bilaloฤlu, aฤustos ayฤฑ otomobil ve hafif ticari araรง pazarฤฑna iliลkin rakamlarฤฑn aรงฤฑklandฤฑฤฤฑ รงevrim iรงi toplantฤฑda gazetecilerin sorularฤฑnฤฑ da yanฤฑtladฤฑ.
“Aฤustos ayฤฑnda tedarikte sorun yaลanmamasฤฑ halinde satฤฑลlarฤฑn 90 bin adede ulaลabileceฤi” ลeklinde yapฤฑlan deฤerlendirmelere deฤinen Bilaloฤlu, bu tahminleri oldukรงa gerรงekรงi bulduฤunu kaydetti.
Araรง bulunurluฤu noktasฤฑndaki sฤฑkฤฑntฤฑnฤฑn devam etmesinin beklendiฤini aktaran Bilaloฤlu, “Daha dรผn markalarฤฑmฤฑzla uzun bir konferanstaydฤฑm. รip krizi sadece marka รผzerinde bir sorun deฤil, sektรถrรผn sorunu biliyorsunuz. Yani o yรผzden burada konuลulanlarฤฑ sektรถr adฤฑna da sรถyleyebilirim. ลu anki durum ลunu gรถsteriyor; Bu รงip krizi en azฤฑndan 2022’nin ilk รงeyreฤine kadar sรผrecek. Muhtemelen 2022’nin ikinci รงeyreฤini de etkileyecek. ฤฐnลallah 2022’nin ikinci yarฤฑsฤฑndan sonra รงiple ilgili bir krizle sektรถr artฤฑk karลฤฑ karลฤฑya kalmayacak.” ifadelerini kullandฤฑ.
“Hazine ve Maliye Bakanlฤฑฤฤฑ’nฤฑn araลtฤฑrmasฤฑnฤฑ alkฤฑลlฤฑyoruz”
Ali Bilaloฤlu, bazฤฑ bayilerin รTV konusunu istismar ettiฤi ve fฤฑrsatรงฤฑlฤฑk yaptฤฑฤฤฑ yรถnรผndeki iddialara ve haberlere de deฤindi.
Hazine ve Maliye Bakanlฤฑฤฤฑ’nฤฑn bu yรถnde bir araลtฤฑrmasฤฑ olduฤunu bildiren Bilaloฤlu, “Bu zaten basฤฑnda yer aldฤฑ, kulis haberi de deฤil artฤฑk. รncelikle ลunu sรถylemek istiyorum; biz bu araลtฤฑrmayฤฑ, bu konudaki hassasiyeti ayakta alkฤฑลlฤฑyoruz. Maliye Bakanlฤฑฤฤฑ’mฤฑzฤฑn, bu konuda ya da herhangi bir perakendede usulsรผzlรผk veya fฤฑrsatรงฤฑlฤฑk yapฤฑlฤฑyorsa bunun รถnรผne geรงmesi ve tabii ki bunlarฤฑn durdurulmasฤฑ lazฤฑm.” diye konuลtu.
“Bu usulsรผzlรผฤรผ yapan yetkili satฤฑcฤฑ sayฤฑsฤฑ hakikaten รงok az”
ODD Yรถnetim Kurulu Baลkanฤฑ Bilaloฤlu, otomotiv sektรถrรผnรผn รงok sฤฑkฤฑ denetim altฤฑnda olan, gerek markalar gerekse devlet tarafฤฑndan denetim altฤฑnda bulunan ve yรถnetmeliklerle indirim veya fiyat artฤฑลฤฑ konularฤฑnda รงok net tanฤฑmlanmฤฑล bir sektรถr olduฤunu vurgulayarak, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Yani ciddi anlamda denetim ve yรถnetmeliklerle yรถnetilen bir sektรถr olarak sadece รงok az sayฤฑda bayinin tรผm sektรถrรผ zan altฤฑnda bฤฑrakmasฤฑndan da รงok rahatsฤฑzฤฑz. รรผnkรผ denetim sonunda da gรถreceฤiz; burada bu usulsรผzlรผฤรผ yapan yetkili satฤฑcฤฑ sayฤฑsฤฑnฤฑn hakikaten รงok az sayฤฑda olduฤunu adฤฑm gibi biliyorum. Ama ne yazฤฑk ki bunun basฤฑna sanki tรผm sektรถrรผn รงok dรผzgรผn รงalฤฑลmayan, fฤฑrsatรงฤฑ bir sektรถr gibi yansฤฑmasฤฑ ve algฤฑlanmasฤฑ bu iลin bizim aรงฤฑmฤฑzdan aรงฤฑkรงasฤฑ en รผzรผcรผ tarafฤฑ… O yรผzden bu algฤฑnฤฑn da belki dรผzeltilmesi gerektiฤini dรผลรผnรผyorum.”
Tรผrkiye otomobil ve hafif ticari araรง toplam pazarฤฑnda yฤฑl sonu pazar tahminlerini yรผkseltmelerine de deฤinen Bilaloฤlu, 825-875 bin satฤฑล rakamฤฑnฤฑn pazarฤฑn gidiลatฤฑyla ilgili potansiyeli yansฤฑttฤฑฤฤฑnฤฑ sรถzlerine ekledi.







