Avrupa Birliฤi (AB) Komisyonu, kural ihlali yapan ลirketlerin tรผketicilere รถdeyecekleri tazminatlarฤฑ artฤฑrmaya yรถnelik dรผzenleme teklifinde bulundu.
AB Komisyonu, รผye รผlkelerdeki tรผketici haklarฤฑnฤฑ gรผรงlendirecek yeni dรผzenleme teklifini aรงฤฑkladฤฑ.
Buna gรถre, ulusal tรผketici makamlarฤฑ, kurallara uygun davranmayan satฤฑcฤฑlara, etkili, orantฤฑlฤฑ ve caydฤฑrฤฑcฤฑ para cezalarฤฑ verme yetkisine sahip olacak.
AB รผyesi รผlkelerde tรผketicileri etkileyen yaygฤฑn ihlaller iรงin uygulanacak en yรผksek para cezasฤฑ, satฤฑcฤฑnฤฑn sรถz konusu รผlkedeki yฤฑllฤฑk cirosunun yรผzde 4’รผ olacak.
Tรผketici dernekleri, hatalฤฑ ticari uygulamalarda tazminat, deฤiลim, tamir gibi taleplerde bulunabilecek. Tรผketiciler, AB รผyesi bรผtรผn รผlkelerde ลirketlere karลฤฑ toplu biรงimde dava aรงabilecek.
ฤฐnternet รผzerinden yapฤฑlan alฤฑลveriลler daha ลeffaf hale getirilecek. Tรผketiciler, sanal ortamlarda alacaklarฤฑ รผrรผn veya hizmetlerin kim tarafฤฑndan saฤlandฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑk bir ลekilde รถฤrenebilecek.
ฤฐnternet รผzerinden yapฤฑlan รผrรผn arama sonuรงlarฤฑndaki sฤฑralama hakkฤฑnda tรผketiciye aรงฤฑk bilgi verilecek.
Gฤฑda ve iรงecek firmalarฤฑnฤฑn, รงeลitli รผlkelerde sattฤฑklarฤฑ aynฤฑ marka รผrรผnlerde farklฤฑ kalitede iรงerik kullanmalarฤฑ konusuyla mรผcadele iรงin AB’nin haksฤฑz ticari uygulamalar direktifi gรผncellenecek.
Yeni dรผzenlemeyle, yanฤฑltฤฑcฤฑ yazฤฑlฤฑm kullanarak emisyon testi sonuรงlarฤฑnฤฑ deฤiลtirdiฤi ortaya รงฤฑkan Alman otomotiv รผreticisi Volkswagen’in neden olduฤu skandal benzeri durumlarda Avrupa’daki tรผketicilerin daha yรผksek tazminat almasฤฑ amaรงlanฤฑyor.
Teklifin yasalaลmasฤฑ iรงin AB Konseyi, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasฤฑnda รผรงlรผ gรถrรผลme yapฤฑlacak.
Taraflarฤฑn bir metin รผzerinde uzlaลmasฤฑ halinde tรผm kurumlarฤฑn onayฤฑnฤฑn ardฤฑndan teklif yรผrรผrlรผฤe girecek, devamฤฑnda da AB รผyesi รผlkelerin gerekli dรผzenlemeleri uygulamalarฤฑ gerekecek.







