Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

ABD-ร‡in gerginliฤŸi: Yeni SoฤŸuk SavaลŸ’a doฤŸru mu?

ร‡in'de beddua edildiฤŸinde sรถylenen cรผmlelerden biri "ฤฐlginรง zamanlarda yaลŸayasฤฑn". Gerรงekten de รงok ilginรง ve bir o kadar da tehlikeli zamanlarda yaลŸฤฑyoruz.
ABD-ร‡in gerginliฤŸi: Yeni SoฤŸuk SavaลŸ'a doฤŸru mu? Borsatek

Dรผnyanฤฑn ekonomik, siyasi ve gรผvenlik mimarisi istikrarฤฑnฤฑ kaybediyor. Bu mimari giderek ABD ve ร‡in arasฤฑndaki gerginliklerin, rekabetin รผzerinden yeniden ลŸekillenmeye baลŸlฤฑyor.

ABD’de Trump yรถnetiminin ร‡in’den gelen mallara ek ithalat vergileri koyarak bir anlamda ticaret savaลŸฤฑ baลŸlatmasฤฑ iki รผlke arasฤฑndaki gerginliklerin arttฤฑฤŸฤฑna iลŸaret ediyordu.

Huawei olayฤฑ

Washington’un talebi รผzerine, ร‡in’in en รถnemli teknoloji ลŸirketi Huawei’nin kurucusu ve yรถnetim kurulu baลŸkanฤฑ Ren Zhengfei’nin bir gรผn yerine geรงmesi beklenen kฤฑzฤฑ, ลŸirketin finans mรผdรผrรผ Sabrina Meng Wanzhou’nun Kanada’nฤฑn Vancouver Havaalanฤฑ’nda, Hong Kong’tan gelerek Meksika’ya gitmek รผzere uรงaktan indiฤŸinde tutuklanmasฤฑ bรผyรผk bir diplomatik sarsฤฑntฤฑ yarattฤฑ.

ABD, Huawei’nin ฤฐran’a konan ambargoyu deldiฤŸini iddia ediyordu.

ร‡in yรถnetimi รงok sert sรถzlerle tepki gรถsterdi, Wanzhou’nun hemen serbest bฤฑrakฤฑlmasฤฑnฤฑ talep etti. BaลŸkan Trump’ฤฑn, “ร‡in ile ABD arasฤฑnda kapsamlฤฑ ve tarihsel bir ticaret anlaลŸmasฤฑnฤฑn yapฤฑlmasฤฑnฤฑ kolaylaลŸtฤฑracaksa devreye girebileceฤŸini” sรถylemesi, yasal bir olaydan daha รงok, siyasi bir satranรง hamlesiyle karลŸฤฑ karลŸฤฑya olduฤŸumuzu gรถsteriyordu.

South China Morning Post gazetesinin “ร‡in yorumcusu” Cary Huang’a gรถre, Batฤฑ’nฤฑn 5 bรผyรผklerinin (ABD, Kanada, Fransa, Almanya, ฤฐngiltere) istihbarat รถrgรผtleri ร‡in’in teknolojik geliลŸmesini, bu kez รถzellikle iletiลŸim teknolojisi 5G’de dรผnyada liderliฤŸe oynayan Huawei รผzerinden engellemeye รงalฤฑลŸฤฑyorlardฤฑ. ฤฐki gรผn sonra, son APEC (Asya Pasifik Ekonomik ฤฐลŸbirliฤŸi Zirvesi รผzerine yazarken, Huang, “Bir savaลŸ yรถnรผnde ilerlemekte olan ABD ve ร‡in arasฤฑnda sฤฑkฤฑลŸan Asya artฤฑk gรผvenli bir yer deฤŸil” diyecekti.

ร‡in’in, ekonomisini piyasa iliลŸkilerine aรงmaya baลŸladฤฑktan, รถzellikle Dรผnya Ticaret ร–rgรผtรผ’ne รผye olduktan sonra, giderek liberal dรผnya dรผzeniyle yalnฤฑzca ekonomik deฤŸil siyasi olarak da bรผtรผnleลŸmesi bekleniyordu. ลžimdi ร‡in liberal ekonomik dรผzeni sorguluyor, ABD ile ร‡in arasฤฑnda bir savaลŸ olasฤฑlฤฑฤŸฤฑndan sรถz ediliyor.

40 yฤฑl รถnce bugรผnlerdeโ€ฆ

Deng Xiaoping’in, ร‡in toplumunu piyasa iliลŸkilerine, dรผnya ekonomisine aรงmaya baลŸlayan politikalarฤฑ, 40 yฤฑl รถnce, Aralฤฑk 1978’de aรงฤฑklamฤฑลŸtฤฑ. O gรผnden bu yana kรถprรผlerin altฤฑndan รงok sular aktฤฑ.

SoฤŸuk SavaลŸ bitti, “ABD liderliฤŸinde tek kutuplu bir dรผnya”, bir “ABD ฤฐmparatorluฤŸu” projesi ve yeni bir “kรผreselleลŸme” dรถnemi baลŸladฤฑ. Sonra 2001’deki 11 Eylรผl saldฤฑrฤฑsฤฑ ile Afganistan ve Irak savaลŸlarฤฑ; ABD imparatorluฤŸu projesinin, tek kutuplu dรผnyanฤฑn, 2008 mali krizi de kรผreselleลŸme dรถneminin bittiฤŸini haber veriyordu.

Artฤฑk dรผnyanฤฑn ekonomik merkezi DoฤŸu’ya kaydฤฑฤŸฤฑndan buna baฤŸlฤฑ olarak, รถzellikle 2008 mali krizinin ardฤฑndan yerleลŸen uzun durgunluk iรงinde ร‡in’in yeni bir siyasi merkez olarak yรผkselmesinden sรถz ediliyordu. Gerรงekten de bu yeni dรถnemde, ร‡in kendi ekonomik ve siyasi gereksinimlerine uygun yeni ve farklฤฑ bir kรผreselleลŸme geliลŸtirmeye, ABD liderliฤŸinde geliลŸmiลŸ kรผreselleลŸme sรผrecini kendi gereksinimlerine gรถre dรถnรผลŸtรผrmeye baลŸlamฤฑลŸtฤฑ.

Bugรผnlerde, ร‡in’in dรผnya ekonomisinde gittikรงe artan, yayฤฑlan ekonomik gรผcรผne paralel siyasi ve kรผltรผrel etkisinin altฤฑna giren รผlkelerin sayฤฑsฤฑnฤฑn da artmakta olmasฤฑ, teknolojik gรผcรผnรผn etkisiyle askeri kapasitesinin giderek geliลŸmesi, yalnฤฑzca kendi bรถlgesindeki รผlkelerde deฤŸil, kabaca “Batฤฑ” olarak tanฤฑmlayan ABD ve Avrupa รผlkelerinde de kaygฤฑ yaratฤฑyor.

Deng Xiaoping “reformlarฤฑnฤฑn” 40. yฤฑlฤฑnda, “SoฤŸuk SavaลŸ” bittikten, yaklaลŸฤฑk 30 yฤฑl sonra, ร‡in “hegemonyasฤฑndan”, ร‡in “emperyalizminden”, ABD ile ร‡in arasฤฑnda ikinci bir SoฤŸuk SavaลŸ’ฤฑn geliลŸmekte olmasฤฑndan, hatta askeri รงatฤฑลŸma olasฤฑlฤฑklarฤฑndan sรถz ediliyor.

BaลŸ dรถndรผren ekonomik bรผyรผme

ร‡in ekonomisi Xiaoping reformlarฤฑndan 2007 yฤฑlฤฑna kadar yฤฑlda ortalama yรผzde 9,5 bรผyรผdรผ. Mali krizin patlak verdiฤŸi 2007 yฤฑlฤฑnda ร‡in’in bรผyรผme hฤฑzฤฑ yรผzde 14’รผn รผstรผndeydi.

Mali krizden ร‡in’in ekonomisinin de etkilendiฤŸini ve bรผyรผme hฤฑzฤฑnฤฑn yรผzde 7 dรผzeyine gerilediฤŸini gรถrรผyoruz. Yine de aynฤฑ dรถnemde gerek dรผnya ekonomisinin gerekse de geliลŸmiลŸ รผlkelerin derin bir resesyona girdikleri, ardฤฑndan da dรผลŸรผk bรผyรผme trendine oturduklarฤฑ gรถz รถnรผne alฤฑnฤฑrsa, ร‡in’in hala baลŸ dรถndรผrรผcรผ bir hฤฑzla bรผyรผmeye devam ettiฤŸi sรถylenebilir.

Reformlara baลŸladฤฑฤŸฤฑndan bu yana ร‡in 800 milyon insanฤฑ yoksulluk sฤฑnฤฑrฤฑnฤฑn รผzerine รงฤฑkartmฤฑลŸ.

ร‡in’in toplam ihracatฤฑ reformlardan bu yana 1979’da 13.5 milyar dolardan 2006’da 969 milyar dolara, 1917’de 2,1 trilyon dolara รงฤฑkmฤฑลŸ. Aynฤฑ dรถnemin baลŸฤฑnda dฤฑลŸ ticaret dengesi 2 milyar dolar aรงฤฑk verirken, 2017’de 489 milyar dolar fazla veren bir dรผzeye gelmiลŸ.

ร‡in’in dรผnya ticareti iรงindeki payฤฑ da sรผrekli artmฤฑลŸ; toplam ihracat iรงindeki payฤฑ, 1983’te yรผzde 1 dรผzeyinden 1917’de yรผzde 13,5’e yรผkselmiลŸ. Aynฤฑ dรถnemde, ABD’nin toplam kรผresel ihracat iรงindeki payฤฑ yรผzde 11,2’den yรผzde 9’a gerilemiลŸ. Bรถylece ร‡in dรผnya ihracat klasmanฤฑnda birinci sฤฑraya yerleลŸmiลŸ (Dรผnya Ticaret ร–rgรผtรผ’nรผn 2018 verileri). 

Bu hฤฑzlฤฑ bรผyรผme trendinin ardฤฑndan, IMF hesaplarฤฑna gรถre, ร‡in’in milli gelirinin ABD milli gelirini, satฤฑn alma paritesi hesabฤฑyla, 2013 yฤฑlฤฑnda yakaladฤฑฤŸฤฑ ve geรงtiฤŸi gรถzlemlenirken, cari fiyatlarla รถlรงรผldรผฤŸรผnde 2030’da yakalayacaฤŸฤฑ tahmin ediliyor.

IMF verilerine gรถre, ร‡in dรผnyanฤฑn en bรผyรผk imalat sanayine, en bรผyรผk dรถviz rezervlerine sahip รผlke konumuna ulaลŸmฤฑลŸ.

BaลŸ dรถndรผrรผcรผ hฤฑzla bรผyรผyen ร‡in ekonomisinin enerji, hammadde, gฤฑda mallarฤฑ gereksinimlerinin hฤฑzla arttฤฑฤŸฤฑ, ithalatฤฑnฤฑn, toplam kรผresel ithalatฤฑn yรผzde 10’una ulaลŸtฤฑฤŸฤฑ gรถrรผlรผyor.

Teknolojik geliลŸme

ร‡in’in gerรงekleลŸtirdiฤŸi, hฤฑzlฤฑ ekonomik bรผyรผme iรงinde 2006 yฤฑlฤฑnda 893 milyar dolardan 2015’de 2,6 trilyon dolara รงฤฑkan brรผt katma deฤŸerin getirdiฤŸi kaynaklar, teknolojik geliลŸmeleri รถzellikle, bilgisayar, biliลŸim alanlarฤฑnda, haberleลŸme, istihbarat, izleme, denetleme, savunma, uzay araลŸtฤฑrmalarฤฑ sektรถrlerinde hฤฑzlandฤฑrmฤฑลŸ.

ร–rneฤŸin, 2016, 2017 ve 2018 yฤฑllarฤฑndan dรผnyanฤฑn en hฤฑzlฤฑ bilgisayarlarฤฑ yarฤฑลŸฤฑnฤฑ ร‡in kazanฤฑyor. Yakฤฑn zamana kadar Batฤฑ kaynaklฤฑ yazฤฑlฤฑmlara dayanan bu bilgisayarlar 2017’de kendi iลŸletim sistemlerini geliลŸtiriyor, Batฤฑ’dakinden farklฤฑ bir bilgisayar modeliyle รถne geรงiyor.

Dรผnyanฤฑn en bรผyรผk radyo teleskopunu, en uzun hฤฑzlฤฑ tren hattฤฑ aฤŸฤฑnฤฑ kuran, uzaya ilk kuantum iletiลŸim uydusunu gรถnderen, kuantum interneti kurma yolunda hฤฑzla ilerleyen ร‡in, klonlama, embriyo ve kรถk hรผcre, virรผs araลŸtฤฑrmalarฤฑnda hฤฑzla batฤฑyฤฑ yakalฤฑyor kimi alanlarda รถne geรงiyor.

Yapay zeka, รถzellikle bunun savunma, izleme alanlarฤฑna yรถnelik uygulamalarฤฑnda da ร‡in hฤฑzla liderliฤŸe aday oluyor. Uzay araลŸtฤฑrmalarฤฑnda, uzay istasyonu, ayฤฑn karanlฤฑk yรผzรผne araรง gรถnderme, gelecekte ayda bir รผs kurma รงalฤฑลŸmalarฤฑnda da ร‡in รถne geรงiyor.

ร‡in’de yayฤฑmlanan bilimsel araลŸtฤฑrma makaleleri 2016 yฤฑlฤฑnda 409 bine karลŸฤฑlฤฑk 426 bin makaleyle ABD’yi geรงmiลŸ. Bunda ร‡in’in 1995-2013 arasฤฑnda bilimsel araลŸtฤฑrmalara ayฤฑrdฤฑฤŸฤฑ kaynaฤŸฤฑn 30 kat artarak, 243 milyar dolara ulaลŸmฤฑลŸ olmasฤฑnฤฑn bรผyรผk katkฤฑsฤฑ var.

Saygฤฑn bilimsel araลŸtฤฑrma dergilerinden The Nature’un eski editรถrรผ ve ฤฐngiliz The Guardian gazetesinin bilim yazarฤฑ Philip Ball, “ร‡in’in รถnde gelen รผniversiteleri Batฤฑ’nฤฑn รถnde gelen รผniversitelerine eลŸit olanaklar sunmaya, akademik araลŸtฤฑrmalara รงok daha fazla kaynak ayฤฑrmaya baลŸladฤฑlarโ€ฆ Batฤฑ’daki ร‡inli bilim insanlarฤฑ รผlkelerine geri dรถnmeye baลŸlฤฑyorlar” diyor.

ABD’nin savunma gereksinimlerini, teknolojik geliลŸme potansiyellerini irdeleyen Ulusal Bilim Vakfฤฑ (The National Science Foundation) her yฤฑlฤฑn baลŸฤฑnda bir rapor yayฤฑmlฤฑyor. Bu yฤฑl yayฤฑmlayan rapor, yukarda deฤŸindiฤŸim alanlarda ร‡in’in ABD’yi yakalamaya, kimi alanlarda geรงmeye baลŸladฤฑฤŸฤฑnฤฑ saptฤฑyordu.

Amerikan Washington Post gazetesi yazarฤฑ Robert J. Samuelson’un aktardฤฑฤŸฤฑna gรถre, ABD savunma gereksinimlerini ve teknolojilerini tartฤฑลŸan uzmanlardan bilim insanlarฤฑndan ve araลŸtฤฑrmacฤฑ yazarlardan oluลŸan Aspen Staregy Grubu’nun bu yฤฑl AฤŸustos toplantฤฑsฤฑnda, ร‡in savunma teknolojilerinin geliลŸme hฤฑzฤฑ, รถzellikle yapay zeka, haberleลŸme, biliลŸim savaลŸlarฤฑ ve ลŸifreleme alanlarฤฑnda attฤฑฤŸฤฑ adฤฑmlar รงok kaygฤฑ yaratmฤฑลŸ.

ร‡in ve yeni jeopolitik

Bรผyรผmenin devam edebilmesi, halkฤฑn hฤฑzla artan tรผketim gereksinimlerinin, refah beklentisinin karลŸฤฑlanabilmesi dolayฤฑsฤฑyla toplumsal barฤฑลŸฤฑn korunabilmesi iรงin ร‡in’in gฤฑda, su, hammadde, รถzellikle haberleลŸme ve savunma teknolojilerinde kullanฤฑlan deฤŸerli mineraller ve enerji mallarฤฑnda ithalat gereksinimlerinin gรผvence altฤฑna alฤฑnmasฤฑ gerekiyor.

ร‡in’in hem bu gereksinimleri gรผvenceye almak hem de elinde biriken rezervleri, sanayisinde oluลŸan kapasite fazlasฤฑnฤฑ verimli ve stratejik, biรงimde kullanabilmek iรงin dรผnya ekonomik coฤŸrafyasฤฑ iรงinde etkisini ve varlฤฑฤŸฤฑnฤฑ giderek arttฤฑrฤฑyor, bu coฤŸrafyalarฤฑ kendi gereksinimlerinin daha kolay karลŸฤฑlanmasฤฑna uygun biรงimde yeniden ลŸekillendirmeye รงalฤฑลŸฤฑyor.

Bir baลŸka biรงimde sรถylersek, ร‡in, ABD ve Batฤฑ liderliฤŸinde, ABD ve Avrupa ekonomilerinin gereksinimlerine uygun biรงimde ลŸekillenmiลŸ bir kรผreselleลŸmenin hem coฤŸrafyasฤฑnฤฑ hem de kurallarฤฑnฤฑ deฤŸiลŸmeye zorluyor.

Daha รถnce ลŸekillendirilmiลŸ kimi coฤŸrafyalarda baลŸlayan bu yeniden ลŸekillendirme de ister istemez gรผndeme jeopolitik gerginlikleri daha aรงฤฑk sรถylemek, gerekirse bรผyรผk gรผรงler arasฤฑ rekabeti ve รงatฤฑลŸma olasฤฑlฤฑklarฤฑnฤฑ getiriyor.

Bu baฤŸlamda, ร‡in’in OrtadoฤŸu’da, DoฤŸu Avrupa’da ve Latin Amerika’da kendine yeni etki alanlarฤฑ aรงmakta olduฤŸunu gรถrรผyoruz.

Uluslararasฤฑ jeopolitik ve rekabet sรถz konusu olduฤŸunda iki coฤŸrafya, รถzellikle dikkatleri รผzerinde topluyor.

Birinci coฤŸrafya, Tek Yol Tek KuลŸak projesi kapsamฤฑndaki alandฤฑr. Bu proje, pazar ve mali kaynaklar olarak ร‡in ekonomisine baฤŸlฤฑ bir coฤŸrafya yaratฤฑyor, ABD’nin รผsleri ve รงeลŸitli filolarฤฑyla denetlediฤŸi Orta DoฤŸu’dan Pasifik Okyanusu’na kadar uzanan deniz yollarฤฑ รผzerindeki hakimiyetini by-pass ederek, rakip bir kara yollarฤฑ aฤŸlarฤฑ kurmayฤฑ amaรงlฤฑyor.

Bu proje ร‡in ve Rusya gibi ABD’nin iki jeopolitik rakibinin arasฤฑndaki ekonomik iliลŸkileri geliลŸtirmenin uluslararasฤฑ siyasi askeri ortaklฤฑklarฤฑnฤฑn zeminini gรผรงlendirmenin yanฤฑ sฤฑra, katฤฑlanlarฤฑ ร‡in’in ekonomik ve finansal etki alanฤฑ iรงine รงekiyor.

Dahasฤฑ Avrasya jeopolitiฤŸinde “kritik kuลŸak” ve “geรงiลŸ noktalarฤฑ” olarak tanฤฑmlanan coฤŸrafyalar รผzerinde, ร‡in’in etkisini artฤฑrฤฑyor. ร‡in’in bu jeopolitik atฤฑlฤฑmlarฤฑ, bรถlgede yรผkselmeye รงalฤฑลŸan bir diฤŸer bรผyรผk gรผรง, Hindistan’ฤฑn gรผvenlik sorunlarฤฑnฤฑ daha da karmaลŸฤฑklaลŸtฤฑrฤฑyor.

ร‡in’in bรถlgedeki, Pakistan, Sri Lanka, Kamboรงya gibi รผlkeleri alt yapฤฑ projelerinin finansmanฤฑ รผzerinden geri รถdenmesi รงok zor, kimi zaman imkansฤฑz borรง iliลŸkileri iรงine sokarak, kimi analistlere, “Bir Ekonomik Tetikรงinin Anฤฑlarฤฑ” kitabฤฑndaki taktikleri anฤฑmsatan borรง tuzaklarฤฑ yaratarak, รถdenmeyen borรงlar karลŸฤฑlฤฑฤŸฤฑnda stratejik avantajlar elde etmeye baลŸladฤฑฤŸฤฑ gรถrรผlรผyor.

ร–rneฤŸin 2007 yฤฑlฤฑnda ร‡in devlet ลŸirketi Sri Lanka’da, ร‡in’in verdiฤŸi kredilerle Humbantota liman inลŸaatฤฑ projesine baลŸlamฤฑลŸ. Humbantota Limanฤฑ bittiฤŸinde ekonomik olarak yeterince kรขrlฤฑ olmadฤฑฤŸฤฑ, Sri Lanka’nฤฑn aldฤฑฤŸฤฑ borรงlarฤฑ รถdeyemeyeceฤŸi ortaya รงฤฑkฤฑnca ร‡in, alacaฤŸฤฑna karลŸฤฑlฤฑk limanฤฑ 99 yฤฑllฤฑฤŸฤฑna kiralayarak Hint Denizi’nde bir tesise sahip olmuลŸ.

Birรงok gรถzlemciye gรถre, ร‡in’in, Tek Yol Tek KuลŸak projesinin รถnemli parรงalarฤฑndan, ร‡in Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEK) kapsamฤฑnda Pakistan’a verdiฤŸi borรงlar da benzer bir “borรง tuzaฤŸฤฑ” yaratmaya baลŸlamฤฑลŸ. CPEK baฤŸlamฤฑnda ร‡in’in Pakistan’a verdiฤŸi borรงlar 2013 yฤฑlฤฑnda hฤฑzla artmaya baลŸlamฤฑลŸ.

ร‡in kฤฑsa zamanda Japonya’yฤฑ geรงerek, Pakistan’ฤฑn’in birinci kredi kaynaฤŸฤฑ haline gelmiลŸ.

Pakistan’ฤฑn ร‡in borcu 2017 yฤฑlฤฑnda toplam 19 milyar dolarla, kamu borcunun beลŸte birine eลŸit bir dรผzeye yรผkselmiลŸ.

Analistlere gรถre, รงoฤŸu enerji sektรถrรผnde 19 proje รผzerinden Pakistan’ฤฑn ร‡in’e รถdemesi gereken kamu ve รถzel sektรถr borcu 2024 yฤฑlฤฑna kadar 100 milyar dolara ulaลŸarak รผlkenin รถdeme kapasitesinin รงok รผstรผne รงฤฑkacak. Bรถyle durumlarda ร‡in, รถdenemeyen borรงlarฤฑn karลŸฤฑlฤฑฤŸฤฑnda, รผlkenin liman, yol gibi stratejik kaynaklarฤฑnฤฑn kontrolรผnรผ ele geรงirmeye baลŸlฤฑyor.

Amerikan New York Times gazetesi, ABD Pakistan’a yรถnelik gรผvenlik yardฤฑmlarฤฑnฤฑ keserken, Pakistan Hava Kuvvetleri ile ร‡in Hava Kuvvetleri arasฤฑnda, jet uรงaklarฤฑnฤฑn ve รงeลŸitli ileri teknoloji silahlarฤฑn yapฤฑmฤฑna iliลŸkin bir seri yeni iลŸ birliฤŸi anlaลŸmasฤฑnฤฑn imzalandฤฑฤŸฤฑnฤฑ, ร‡in’in Pakistan’ฤฑn Basra Kรถrfezi รงฤฑkฤฑลŸฤฑna yakฤฑn, stratejik Gwadar limanฤฑnฤฑn yรถnetimini รผstlendiฤŸini aktarฤฑyordu.

Borรง tuzaฤŸฤฑna dรผลŸmekte olan bir diฤŸer รผlke de Malezya’ydฤฑ. BaลŸbakan Necip Rezak’ฤฑn boฤŸazฤฑna kadar yolsuzluklara batmฤฑลŸ yรถnetimi sฤฑrasฤฑnda “aรงฤฑklarฤฑ kapamak” iรงin devreye giren ร‡in kredileri, Malezya’nฤฑn รถdeme gรผcรผnรผ aลŸma yolunda hฤฑzla artฤฑyordu.

Bu nedenledir ki, Malezya’da 93 yaลŸฤฑndaki Mahatir Muhammed yeniden BaลŸbakan seรงildikten 2 ay sonra ร‡in’i ziyaret ederek, Tek Yol Tek KuลŸak kapsamฤฑnda planlanan 20 milyar dolarlฤฑk DoฤŸu Kฤฑyฤฑsฤฑ Tren Yolu’nu ve iki petrol boru hattฤฑ projesini “Bunlar iรงin alacaฤŸฤฑmฤฑz borรงlarฤฑ geri รถdememiz mรผmkรผn deฤŸil” diyerek iptal etti. The Economist dergisi, Pakistan’da da yeni bir lider, ฤฐmran Han’in iktidara gelmiลŸ olduฤŸuna, Malezya รถrneฤŸinden ders almasฤฑ gerektiฤŸine iลŸaret ediyor.

ร‡in’in, benzer borรงlandฤฑrma sรผreรงleri, halen Tacikistan, Kฤฑrgฤฑzistan, Nepal gibi รผlkelerde, tarihsel olarak Avustralya’nฤฑn etki alanฤฑndaki Papua Yeni Gine’de devam ediyor.

Harvard รœniversitesi Belfer Centre for Science and Internatonal Affaires’de yapฤฑlan bir araลŸtฤฑrma, DoฤŸu Afrika’dan Pasifik Adalarฤฑ’na kadar en az 16 รผlkenin ร‡in’den aldฤฑklarฤฑ borรงlarฤฑ รถdeyemeyecek durumda olduฤŸunu saptฤฑyor.

Bu รผlkelerin ABD’nin รงฤฑkarlarฤฑnฤฑ tehdit edecek biรงimde ร‡in’in etkisi altฤฑna girebileceklerinden endiลŸe ediliyor.

AraลŸtฤฑrma, ร‡in’in, borรง baฤŸฤฑmlฤฑlฤฑฤŸฤฑnฤฑ kaldฤฑraรง olarak kullanฤฑp, Gรผney Asya’da gรผรง yansฤฑtmasฤฑna olanak verecek bir limanlar zinciri ile ABD’nin stratejik รผstรผnlรผฤŸรผne son verebileceฤŸini iddia ediyor. New York Times’da bir yorumda da, “ABD ile olasฤฑ bir savaลŸ dฤฑลŸฤฑnda, ร‡in’in Gรผney Asya denizlerindeki kontrolรผ รงoktan inkar edilemez bir realitedir” deniyordu.

ร‡in’in gรถzรผ Afrika’da

ร‡in’in ลŸekillendirmeye ve kendi gereksinimlerine tabi kฤฑlmaya รงalฤฑลŸtฤฑฤŸฤฑ ikinci รถnemli coฤŸrafya da doฤŸal ve mineral kaynaklarฤฑ son derecede zengin olan Afrika’dฤฑr.

ร‡in’in Afrika yatฤฑrฤฑmlarฤฑ 2007-2017 arasฤฑnda artarak 125 milyar dolara yรผkselmiลŸti. ร‡in Devlet BaลŸkanฤฑ ลži Cinping Eylรผl ayฤฑnda, Pekin’de Afrika รผlkeleri liderleriyle yapฤฑlan bir toplantฤฑda ek olarak 60 milyar dolarlฤฑk yatฤฑrฤฑm vadetti, รถzel sektรถrรผ 10 milyarlฤฑk ek yatฤฑrฤฑm iรงin teลŸvik edeceฤŸini aรงฤฑkladฤฑ.

Ciddi ekonomik zorluklardan, sฤฑk sฤฑk patlak veren sosyal istikrarsฤฑzlฤฑklardan sฤฑkฤฑntฤฑ รงeken Afrika liderleri bu kaynaklarฤฑ sevinรงle karลŸฤฑladฤฑlar. Ancak birรงok gรถzlemci daha ลŸimdiden bir รงok Afrika รผlkesinin borรง รถdeme sฤฑkฤฑntฤฑsฤฑ iรงinde olduklarฤฑnฤฑ, yeni borรงlarฤฑn bu yรผkรผ daha da aฤŸฤฑrlaลŸtฤฑracaฤŸฤฑnฤฑ savunuyordu.

ร‡in kredilerinin, ร‡in ลŸirketi kullanma, hฤฑzlฤฑ tren ve internet gibi araรงlarฤฑn teknik รถzelliklerini bu ลŸirketlerin gereksinimlerine gรถre dรผzenleme zorunluklarฤฑ getirmesinin, piyasalarฤฑ ABD ลŸirketlerine kapatmasฤฑndan ABD yรถnetimi ve iลŸ รงevreleri kaygฤฑ duyuyorlar.

ร‡in’in Afrika รผlkelerine altyapฤฑ projelerini finanse etmeleri iรงin bolca verdiฤŸi krediler, olasฤฑ sonuรงlarฤฑ, ฤฐngiltere’de The Daily Telegraph, Almanya’da Der Spiegel gibi yayฤฑnlarฤฑn araลŸtฤฑrmalarฤฑnda, zaman zaman “yeni sรถmรผrgecilik” olarak nitelenen iliลŸkiler olarak รงokรงa tartฤฑลŸฤฑlฤฑyor.

Bu kredilerle finanse edilen projelerin, ekonomik ve siyasi imtiyazlarฤฑ, stratejik baฤŸฤฑmlฤฑlฤฑklarฤฑ gรผndeme getiren aลŸฤฑrฤฑ borรงlanma olgusuna yol aรงtฤฑฤŸฤฑ ileri sรผrรผlรผyor. ร–rneฤŸin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin toplam borcu milli gelirinin yรผzde 25’ine ulaลŸmฤฑลŸ. Bu oran, Zambia ve Mozambik iรงin sฤฑrasฤฑyla, yรผzde 10 ve yรผzde 25. ร‡in Afrika’ya yalnฤฑzca kredi vermiyor รถnemli รถlรงรผde nรผfus transferi de gerรงekleลŸtiriyor.

The Asia Times’ฤฑn aktardฤฑฤŸฤฑna gรถre Gรผney Afrika’dan, Tanzanya, Zambiya, Gana, Nijerya, Angola, Mauritius, Madagaskar’a, Cezayir’e kadar, Afrika’da toplam yaklaลŸฤฑk 2 milyon ร‡in gรถรงmeni yaลŸฤฑyor. Bu ร‡in diasporasฤฑnฤฑn yerel ekonomiler iรงinde รถnemli bir etkisi ve gรผcรผ olduฤŸuna dikkat รงekiliyor. Halen kimi hesaplara gรถre Afrika’da 10 binden fazla ร‡in ลŸirketi faaliyet gรถsteriyor.

Bu geliลŸmelerin stratejik sonuรงlarฤฑ da dikkat รงekiyor. ร–rneฤŸin, ร‡in’in Etiyopya, Eritre ve Somali arasฤฑnda sฤฑkฤฑลŸmฤฑลŸ Cibuti Cumhuriyeti’nde kurduฤŸu ilk deniz รผssรผnรผn arkasฤฑnda benzer bir aลŸฤฑrฤฑ borรงlandฤฑrma hikayesi var.

ร‡in geรงtiฤŸimiz Eylรผl ayฤฑnda, ABD’nin Cibuti’deki รผnlรผ Camp Lemoniere รผssรผnรผn hemen yanฤฑndaki Darelah limanฤฑnฤฑn iลŸletmesini ele geรงirmeye bir adฤฑm daha yakฤฑnlaลŸฤฑnca aniden ABD ve Avrupa’da stratejik alam zilleri รงalmaya baลŸladฤฑ.

ร‡in hedefine ulaลŸtฤฑฤŸฤฑnda, Camp Lammoniere’i denizden kuลŸatmฤฑลŸ, ikmal kanallarฤฑnฤฑ denetler bir konuma gelmiลŸ olacak.

Afrika mineral kaynaklarฤฑnฤฑ Okyanusa baฤŸlayan, Nirobi Mombasa ve Adis Ababa Cibuti tren yolu projelerinin de borรง รถdenemediฤŸi durumlarda kontrolรผnรผn, mineral iลŸletme haklarฤฑnฤฑn, limanlarฤฑn vb., kullanฤฑm haklarฤฑnฤฑn ร‡in’e devredilmesine yol aรงabilecek aลŸฤฑrฤฑ borรงlandฤฑrma รถrnekleri olduฤŸu ileri sรผrรผlรผyor.

Fransฤฑz Haber Ajnsฤฑ AFP’nin bir araลŸtฤฑrmasฤฑnda aktarฤฑldฤฑฤŸฤฑna gรถre, Katar’daki George Town รœniversitesi’nden Profesรถr Harry Verhoeven, ร‡in’in Afrika yatฤฑrฤฑmlarฤฑndan yฤฑlda 180 milyar dolar gelir elde ettiฤŸini sรถylรผyor.

ฤฐkinci SoฤŸuk SavaลŸ

ABD, ร‡in’in ekonomik ve teknolojik geliลŸmesini, atmaya baลŸladฤฑฤŸฤฑ jeopolitik adฤฑmlarฤฑ sฤฑnฤฑrlamak iรงin, ร‡in’e karลŸฤฑ ticaret savaลŸlarฤฑ, Huawei’nin finans mรผdรผrรผnรผn tutuklanmasฤฑ da olmak รผzere yeni hamleleri devreye sokmaya รงalฤฑลŸฤฑyor.

Trump yรถnetiminin ulusal gรผvenlik danฤฑลŸmanฤฑ John Bolton’un 13 Aralฤฑk’ta aรงฤฑkladฤฑฤŸฤฑ yeni Afrika ฤฐnisiyatifi de, bir New York Times yorumuna gรถre, kฤฑtaya yรถnelik yeni bir ilgiden, yeni harcamalardan ve yatฤฑrฤฑm olanaklarฤฑndan sรถz etmesine karลŸฤฑn aslฤฑnda ร‡in’in etkisini kฤฑrmayฤฑ amaรงlฤฑyor.

John Bolton, Heritage Foundation’da yaptฤฑฤŸฤฑ konuลŸmada, ร‡in’in Afrika’daki yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑ ABD’ye karลŸฤฑ rekabet รผstรผnlรผฤŸรผ kazanmak amacฤฑna gรถre yรถnlendirdiฤŸine iลŸaret ettikten sonra, “ร‡in’in Afrika รผlkelerini, rรผลŸvet, ลŸeffaf olmayan anlaลŸmalar, borรงlarฤฑn stratejik amaรงlarla kullanฤฑlmasฤฑ yoluyla kendisine baฤŸฤฑmlฤฑ bir konuma ittiฤŸini, geliลŸmelerini engellediฤŸini” ileri sรผrรผyordu.

Bolton, “ABD bu durumun uzun dรถnemli sonuรงlarฤฑna karลŸฤฑ sessiz kalmayacak” diyor.

Amerikan Wall Street Journal gazetesinin yorumuna gรถre “ABD Afrika รผlkelerine, ‘Ya bizi seรงeceksin ya da ร‡in’i'” diyordu.” Ancak Bolton’un “Afrika’ya refah” baลŸlฤฑklฤฑ planฤฑnฤฑ aรงฤฑklarken itiraf ettiฤŸi gibi ABD, ร‡in’in elindekiyle karลŸฤฑlaลŸtฤฑrฤฑlabilecek mali kaynaklardan yoksun.

Peki ABD, ร‡in ile rekabet edecek mali kaynaklardan yoksunsa geriye ne kalฤฑyor? “YumuลŸak Gรผรง – Sert Gรผรง” ikileminin perspektifinden bakarsak, kรผltรผr ve askeri gรผรง kalฤฑyor.

Kรผltรผr alanฤฑnda ABD ve Batฤฑ yakฤฑn zamana kadar kรผresel dรผzeyde, kรผltรผr endรผstrisindeki egemenliklerinden kolaylฤฑkla emin olabiliyorlardฤฑ. ร‡in’in elindeki bรผyรผk mali kaynaklarla bu alana hฤฑzla girmeye baลŸlamasฤฑ bu gรผveni de sarsฤฑyor.

Genel ekonomik durgunluk ve mali kriz ortamฤฑnda, kรผresel kรผltรผr endรผstrisi iรงin ร‡in pazarฤฑ ve ร‡in’in sunduฤŸu mali olanaklar vazgeรงilemez bir kaynak. Ancak bu pazara ve kaynaklara ulaลŸmak iรงin kimi koลŸullara uymak gerekiyor.

Bu alanda bir New York Times makalesi sรถze “En son ne zaman herhangi bir filmde bir ร‡inli kรถtรผ adam karakteri gรถrdรผnรผz?” sorusuyla baลŸlฤฑyordu.

ร‡in piyasasฤฑna girmek iรงin ร‡in’i olumlu imajlarla sunmak gerekiyor, yoksa bu piyasa hemen size kapanฤฑyor. Buna karลŸฤฑlฤฑk, ร‡in’in mali kaynaklarฤฑnฤฑn, bu formรผl รผzerinden Hollywood’a girmesi giderek hฤฑzlanฤฑyor. 1997-2013 arasฤฑnda giลŸede iyi iลŸ yapan Hollywood filmlerin yalnฤฑzca 12’si ร‡in’in mali kaynaklarฤฑndan yararlanabilmiลŸ. New York Times, bu sayฤฑnฤฑn 2013-2018 arasฤฑnda 40’ฤฑ geรงtiฤŸini bildiriyor.

ร‡in’in, kendi bakฤฑลŸ aรงฤฑsฤฑnฤฑ sunmak amacฤฑyla birรงok dilde yayฤฑn yapan, radyo televizyon ve kablo kanallarฤฑ, Asya, Avrupa ve Afrika coฤŸrafyalarฤฑnda da hฤฑzla yayฤฑlฤฑyor. The Guardian gazetesinin aktardฤฑฤŸฤฑna gรถre, ekonomik durgunlukta zorlanan Batฤฑlฤฑ gazeteci ve yayฤฑncฤฑlara bu yayฤฑlma yeni olanaklar sunuyor. ร‡in, Konfรผรงyรผs enstitรผleri aฤŸฤฑnฤฑn de katkฤฑsฤฑyla, kรผresel kรผltรผrel alanda, kรผltรผr endรผstrisinde giderek daha etkili bir biรงimde var oluyor; Batฤฑ’nฤฑn kรผltรผrel egemenliฤŸini aลŸฤฑndฤฑrmaya baลŸlฤฑyor.

O zaman geriye, ABD ve Batฤฑ iรงin “sert gรผรง” ve askeri araรงlar kalฤฑyorโ€ฆ Sanฤฑrฤฑm tarih iรงinde dรผnya “ilginรง zamanlardan” daha “ilginรง zamanlara” doฤŸru gidiyor! BBC Tรผrkรงe

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.754846.86290.16%
EURO 53.511353.61210%
JAPON YENฤฐ 3.4383.4520.06%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.169658.3380.22%
STERLฤฐN 62.476662.60940.12%
ร‡ฤฐN YUANI 6.88876.90820.26%
RUS RUBLESฤฐ 0.60530.60550.55%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4171.451.18%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6277.781.33%
GRAM ALTIN SERBEST P.6290.591.19%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)93.882.46%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)134000.000.9%
HAS ALTIN GRAM (TL)6246.391.33%
SPOT ALTIN KG (TL)133445.001.17%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42298.001.19%
GรœMรœลž/ONS ($)62.382.3%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62498.32 1.3169%
Ethereum 1754.32 2.2526%
Tether USDt 1.00 0.025%
BNB 568.80 1.3745%
Solana 82.35 1.7978%
USDC 1.00 0.0156%
XRP 1.14 3.3616%
Dogecoin 0.08 2.2628%
Toncoin 1.79 7.8726%
Cardano 0.18 6.8148%
Shiba Inu 0.00 2.7927%
Avalanche 6.86 0.2812%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam