ABD, Çin vergilerinden kaçan enerji şirketlerine gümrük vergisi koydu

ABD, Çin vergilerinden kaçan enerji şirketlerine gümrük vergisi koydu

ABD bazı büyük güneş enerjisi şirketlerine Çin vergilerinden kaçtıkları gerekçesiyle gümrük vergisi koydu.

A+A-

Üst düzey bir Ticaret Bakanlığı yetkilisine göre ABD Cuma günü, Çin malı ürünlere uygulanan gümrük vergilerinden kaçınmak için ürünlerini Güneydoğu Asya ülkelerinde tamamlayan güneş paneli üreticilerine ithalat vergisi uygulama kararını kesinleştirdi.

Ajansın Aralık ayında yaptığı bir ön tespiti büyük ölçüde yansıtan karara, projelerini rekabetçi kılmak için denizaşırı ülkelerde üretilen ucuz ürünlere güvenen güneş paneli alıcıları karşı çıktı.

Ancak, yıllardır Çin mallarıyla rekabet etmekte zorlanan ve ABD Başkanı Joe Biden'ın dönüm noktası niteliğindeki iklim değişikliği yasasındaki sübvansiyonlar nedeniyle yenilenen yatırımların tadını çıkaran küçük ABD güneş enerjisi imalat endüstrisi için iyi bir haber.

Ticaret soruşturması, Çinli şirketler BYD, Trina Solar, Vina Solar ve Canadian Solar birimlerinin, ürünlerini ABD pazarına göndermeden önce Kamboçya, Malezya, Tayland ve Vietnam'da tamamlamak için küçük işlemler yaparak Çin güneş pilleri ve panellerine uygulanan ABD tarifelerinden kaçtığını tespit etti.

Bu ülkeler ABD panel tedarikinin yaklaşık %80'ini oluşturuyor.

Yetkili, Kamboçya'daki faaliyetlerinin yerinde denetlenmesinde işbirliği yapmayı reddettiği için ajansın New East Solar'a da vergi uygulayacağını söyledi.

Bu ülkelerde faaliyet gösteren diğer şirketler, gümrük vergilerini aşmadıklarını göstermek için sertifika sürecini takip edebilirler. Sertifika alabilmek için güneş hücreleri ve panellerinin Çin malı olmayan gofretler ve diğer üç temel bileşeni içermesi gerekiyor.

Amerika Birleşik Devletleri, bir Ticaret soruşturmasının Çinli şirketlerin fiyatlarını yapay olarak düşük tutan haksız devlet sübvansiyonları aldığını tespit etmesinin ardından Çin yapımı güneş enerjisi ürünlerine on yıldır anti-damping vergisi uyguluyor.

Söz konusu şirketler ve diğerleri, ABD'nin Çin menşeli ürünlere uyguladığı vergi oranlarının aynısıyla karşı karşıya kalacak.

Ancak, Biden'ın yerli üretim artarken yeterli panel tedariği sağlamayı amaçlayan iki yıllık feragati sayesinde Haziran 2024'e kadar devreye girmeyecekler.

Cuma günü güneş enerjisi endüstrisi, Ticaret kararının Biden yönetiminin Enflasyon Azaltma Yasası ile teşvik edilen güneş enerjisi üretimindeki patlamayı tehlikeye atacağını söyledi.

Güneş Enerjisi Endüstrileri Birliği Başkanı Abigail Ross Hopper, "ABD Ticaret Bakanlığı, yönetimin temiz enerji hedefleriyle uyuşmuyor ve kararlarına temelden katılmıyoruz" dedi.

Tayland ve Vietnam'da hücre ve modül üretimine yüz milyonlarca dolar yatırım yaptığını söyleyen Trina Solar, Ticaret kararını eleştirdi.

Bu hamlenin, "güneş enerjisine olan talebin hızla arttığı bir dönemde arzı kısıtlayacağı için ABD'ye bağlı neredeyse tüm güneş enerjisi ürünlerinin toplam maliyetlerini artıracağı" belirtildi.

İlgili Haberler