Beyaz Saray’ฤฑn sรถz konusu planlarฤฑ, ABD sermayesi ve uzmanlฤฑฤฤฑnฤฑn รin‘in askeri modernizasyonunu destekleyebilecek ve ABD ulusal gรผvenliฤini tehdit edebilecek teknolojilerin geliลtirilmesine yardฤฑmcฤฑ olmasฤฑnฤฑ engellemeyi amaรงlฤฑyor.
Reuters’in Cuma gรผnรผ geรงtiฤi habere gรถre Baลkan Joe Biden’ฤฑn bu hafta iรงerisinde รin’e hassas teknolojiler alanฤฑnda yapฤฑlacak yatฤฑrฤฑmlarฤฑn denetlenmesine yรถnelik uzun sรผredir beklenen bir kararname รงฤฑkarmasฤฑ bekleniyor.
รst dรผzey bir hรผkรผmet kaynaฤฤฑ bu emrin รarลamba gรผnรผ รงฤฑkmasฤฑnฤฑn beklendiฤini sรถyledi. Beyaz Saray Salฤฑ gรผnรผ yorum yapmayฤฑ reddetti.
Biden yรถnetimi yetkilileri aylardฤฑr รin’deki ABD yatฤฑrฤฑmlarฤฑna getirilecek her tรผrlรผ kฤฑsฤฑtlamanฤฑn dar kapsamlฤฑ olacaฤฤฑnฤฑ vurguluyor.
Ulusal Gรผvenlik Danฤฑลmanฤฑ Jake Sullivan Nisan ayฤฑnda yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada “Bunlar kiลiye รถzel รถnlemler. Pekin’in dediฤi gibi bunlar bir ‘teknoloji ablukasฤฑ’ deฤildir.” ลeklinde konuลmuลtu.
Yรถnetimin รin’de yarฤฑ iletkenler, kuantum biliลim ve yapay zeka alanlarฤฑnda ABD รถzel sermayesi, risk sermayesi ve ortak giriลim yatฤฑrฤฑmlarฤฑ gibi aktif yatฤฑrฤฑmlarฤฑ hedeflemesi bekleniyor.
Kaynaklarฤฑn verdiฤi bilgiye gรถre, kararname kapsamฤฑna giren yatฤฑrฤฑmlarฤฑn รงoฤu iรงin hรผkรผmetin bilgilendirilmesi gerekecek. Bazฤฑ iลlemler ise yasaklanacak.
New York Times Salฤฑ gรผnรผ, Biden yรถnetiminin daha geniล bir yelpazede รin endรผstrilerine yatฤฑrฤฑm yapan firmalarฤฑn bu faaliyetlerini rapor etmelerini zorunlu kฤฑlmayฤฑ planladฤฑฤฤฑnฤฑ ve bunun da ABD hรผkรผmetine ABD ile รin arasฤฑndaki finansal iลlemler konusunda bรผyรผk bir gรถrรผnรผrlรผk saฤlayacaฤฤฑnฤฑ bildirdi.
Reuters’e daha รถnce bilgi veren kaynaklar, kฤฑsฤฑtlanacak yarฤฑ iletken yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑn ABD Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑ tarafฤฑndan Ekim ayฤฑnda รin iรงin yayฤฑnlanan ihracat kontrol kurallarฤฑnฤฑ takip etmesinin beklendiฤini sรถyledi.
ฤฐki partili bir politika araลtฤฑrma kuruluลu olan Stratejik ve Uluslararasฤฑ รalฤฑลmalar Merkezi’nden (CSIS) Emily Benson, yapay zeka yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑn askeri kullanฤฑcฤฑlara ve kullanฤฑmlara yasaklanmasฤฑnฤฑ beklediฤini ve sektรถrdeki diฤer yatฤฑrฤฑmlarฤฑn yalnฤฑzca hรผkรผmete bildirilmesi gerekeceฤini sรถyledi.
Benson, hangi yapay zekanฤฑn askeri kategoriye girdiฤini belirleme yรผkรผnรผn idareye ait olacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
CSIS’in ticaret ve teknoloji projesi direktรถrรผ Benson, “Yapay zekanฤฑn askeri uygulamasฤฑnฤฑ neyin oluลturduฤuna dair bir รงizgi รงizmek ve yapay zekayฤฑ tanฤฑmlamak zorunda kalacaklar” dedi.
Biden’ฤฑn talimatฤฑnฤฑn, รถnerilen kural koyma bildiriminin yayฤฑnlanmasฤฑnฤฑ yรถnlendirmesi bekleniyor. Kuralฤฑn hemen yรผrรผrlรผฤe girmesi ve nihai hale getirilmeden รถnce sektรถrรผn geri bildirimlerini dikkate almak รผzere bir yorum dรถnemi รถngรถrmesi beklenmiyor.







