ABD ekonomisi için büyüme tahminleri yükseldi, resesyon ihtimali azaldı

ABD ekonomisi için büyüme tahminleri yükseldi, resesyon ihtimali azaldı

Ekonomistler, üçüncü çeyrekte ABD gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yıllık %3,5 arttığını tahmin ediyor

A+A-

ABD ekonomisi için büyüme tahminleri iyimser bir görünüm almaya başladı. Bloomberg'in aylık anketine katılan ekonomistler, ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte yaklaşık iki yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirdiğini tahmin etti. Ekonomistler, tüketicilerin harcamaya devam etmesiyle resesyon ihtimalini de bir yılın en düşük seviyesine indirdi.

Ekonomistler, üçüncü çeyrekte gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yıllık %3,5 arttığını tahmin ediyor. Bu, bir önceki çeyrekte kaydedilen %2,3'lük büyümenin üzerinde.

Tüketici harcamalarının üçüncü çeyrekte GSYİH'nin %2,5'ine katkıda bulunacağını tahmin eden ekonomistler, bu rakamın bir önceki çeyrekte kaydedilen %2,2'nin üzerinde olacağını öngörüyor.

Ekonomistler, güçlü işgücü piyasasının ve yüksek tasarrufların tüketici harcamalarını desteklemeye devam ettiğini söylüyor.

Ankete katılan ekonomistler, resesyon ihtimalini de %25'e indirdi. Bu, bir önceki ay kaydedilen %30'luk ihtimalin altında.

ING ekonomisti James Knightley, "ABD ekonomisi mükemmel bir yaz geçirdi. Güçlü tüketici harcamaları ana itici güç oldu, hanehalkları tasarruflarını kullanarak ve kredi kartlarından borçlanarak yaşam tarzlarını sürdürmeye istekliyken enflasyon harcama gücünü tüketmeye devam ediyor" dedi.

Katılımcılar, gıda ve enerji hariç kişisel tüketim harcamaları çekirdek fiyat endeksinin 2024 yılında ortalama %2,6 artacağını öngörüyor.

Bloomberg anketi 13-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi ve 74 ekonomistin yanıtlarını içerdi.

İlgili Haberler