ABD'nin çip yaptırımı sonrası Çin de grafit ihracatını sınırlıyor

ABD'nin çip yaptırımı sonrası Çin de grafit ihracatını sınırlıyor

ABD'nin Çin'e çip kısıtlamasına gitmesiyle birlikte dünyanın en büyük grafit üreticisi Çin, kilit pil malzemesi ihracatını sınırlama kararı aldı.

A+A-

Ticaret Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, Çin'in ulusal güvenliği korumak için bazı grafit ürünleri için ihracat izni talep edeceğini belirterek, üretimdeki hakimiyetine yönelik meydan okumalara yanıt olarak kritik minerallerin tedarikini kontrol etmeye yönelik son hamlesini yaptı.

Çin dünyanın en büyük grafit üreticisi ve ihracatçısı ve aynı zamanda dünyadaki grafitin %90'ından fazlasını rafine ederek neredeyse tüm elektrikli araç akü anotlarında, yani bir akünün negatif yüklü kısmında kullanılan malzemeye dönüştürüyor.

Pekin ihracat izinlerini, pek çok yabancı hükümetin endüstriyel uygulamaları nedeniyle Çinli şirketler üzerindeki baskılarını arttırdığı bir dönemde talep ediyor.

Avrupa Birliği, sübvansiyonlardan haksız yere yararlandıklarını savunarak Çin yapımı elektrikli araçlara gümrük vergisi getirmeyi değerlendiriyor. Ayrıca, ABD hükümeti bu haftanın başlarında Çinli şirketlerin yarı iletkenlere erişimi üzerindeki kısıtlamaları, Nvidia tarafından üretilen daha gelişmiş yapay zeka çiplerinin satışının durdurulması da dahil olmak üzere genişletti.

Bakanlık bu hamlenin "küresel tedarik zinciri ve sanayi zincirinin güvenlik ve istikrarının sağlanmasına ve ulusal güvenlik ve çıkarların daha iyi korunmasına yardımcı olduğunu" söyledi.

Şirket belirli bir ülkeyi hedef almadığını da sözlerine ekledi. Çin gümrük verilerine göre Çin'den en çok grafit alan ülkeler arasında Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Güney Kore yer alıyor.

Yeni kısıtlamalar kapsamında Çin, 1 Aralık'tan itibaren ihracatçıların yüksek saflıkta, yüksek sertlikte ve yüksek yoğunlukta sentetik grafit malzeme ve doğal pul grafit ve ürünleri dahil olmak üzere iki tür grafiti sevk etmek için izin başvurusunda bulunmalarını isteyecek.

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, üç tür "son derece hassas" grafit ürünün zaten geçici kontrol altında olduğu ve yeni listeye dahil edildiği belirtildi.

Bu arada çelik, metalürji ve kimyasallar gibi temel endüstrilerde kullanılan daha az hassas beş grafit kalemi üzerindeki geçici kontrolleri de kaldırdı.

Mysteel danışmanlık şirketinde analist olan Chang Ke, yeni önlemlerin havacılık ve uzay sektörü gibi askeri kullanımın yanı sıra yerli pil yapımı için grafitin yurt içinden tedarik edilmesini sağlayacağını söyledi.

Elektrikli araç satışlarının artmasıyla birlikte, otomobil üreticileri Çin dışından tedarik sağlamak için yarışıyor, ancak kıtlık baş gösteriyor.

Chang, "Bu, birçok yeni enerji şirketinin denizaşırı ülkelerde giderek daha fazla tesis kurması nedeniyle EV malzemelerinin dışarıya akışına getirilen bir kısıtlama" dedi.

Çin'in yeni enerjili araç ve batarya üreticilerinin hisseleri açıklamanın ardından yükseldi.

Bu haber toplam 812 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler