ABD enflasyon verileri öncesi Asya borsaları yükseliyor dolar düşüyor

ABD enflasyon verileri öncesi Asya borsaları yükseliyor dolar düşüyor

Fed'in agresif faiz artırım politikasının sonuna gelip gelmediğini ölçmeye yardımcı olacak önemli ABD enflasyon verileri öncesinde Asya hisseleri yükseldi ve dolar iki ayın en düşük seviyesine geriledi.

A+A-

Japon yeni başlıca para birimlerinin çoğu karşısında güçlendi ve son olarak dolar karşısında 139,43 ile bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,61 yükselirken, Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi %0,54 arttı. Japonya'nın Nikkei endeksi %1 düştü.

Reuters anketine katılan ekonomistler, Çarşamba günü açıklanacak olan tüketici fiyat endeksinin Mayıs ayındaki %4'lük artışın ardından Haziran ayında %3,1 artmasını bekliyor. Bu, Mart 2021'den bu yana en düşük okuma olacak.

Saxo Markets stratejistleri bir notta, "Bu veri noktası muhtemelen Fed'in Temmuz FOMC toplantısında artırıma devam etme niyetini değiştirmeyecektir. Ancak, çekirdek TÜFE beklendiği gibi yavaşlarsa, yatırımcılar Eylül ve Kasım aylarında faiz artırımı ihtimalini düşük tutmaya devam edebilir." dedi.

Çekirdek oranın üçüncü ayda da düşerek %5,3'ten %5'e gerilemesi bekleniyor, ancak bu oran Fed'in %2'lik hedefinin iki katından fazla.

CME FedWatch aracına göre, piyasalar bu ay içinde 25 baz puanlık bir artış olasılığını %92 olarak fiyatlıyor, ancak bundan sonra başka artışlara şüpheyle yaklaşıyor.

Fed yetkilileri, kalıcı fiyat baskılarıyla mücadele ederken faiz oranlarını en az 50 baz puan daha artırmayı beklediklerini belirttiler.

Çin hisseleri %0,14 gerilerken, Hong Kong'un Hang Seng Endeksi erken işlemlerde %0,5 yükseldi. Pazartesi günü Çin, emlak sektörünü desteklemek için bazı politikaları 2024 sonuna kadar uzatarak daha fazla teşvik beklentilerini artırdı.

National Australia Bank'ta kıdemli döviz stratejisti olan Rodrigo Catril, piyasanın Çin konusunda daha olumlu hale gelmesi için anlamlı bir mali harcama açıklamasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yatırımcıların dikkati de bu hafta JPMorgan, Citigroup ve Wells Fargo gibi Wall Street'in en büyük kurumlarından bazılarının açıklayacağı ikinci çeyrek kazançlarında olacak.

Wall Street bankalarının, artan faiz ödemelerinin anlaşmalardaki gerilemeyi dengelemesiyle ikinci çeyrekte daha yüksek kar bildirmesi bekleniyor.

Nuveen'in Baş Yatırım Sorumlusu Saira Malik, analistlerin son haftalarda tahminleri düşürmesi nedeniyle şirketlerin beklenenden daha güçlü ikinci çeyrek sonuçları sunmayı daha kolay bulabileceğini söyledi.

Malik "Bu azalan beklentilerin kendi kendini gerçekleştiren iyimserlik konusunda ihtiyatlıyız. Karışık ABD ekonomik verilerini ve bu yıl iki artırım daha yapılma potansiyelini göz önünde bulunduruyoruz." şeklinde konuştu.

10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 1,6 baz puan düşüşle %3,966'ya gerileyerek Cuma günü ulaştığı sekiz ayın en yüksek seviyesi olan %4,094'ten geriledi.

ABD para birimini altı emsali karşısında ölçen dolar endeksi %0,197 düşüşle 101,40 seviyesine gerileyerek son iki ayın en düşük seviyesi olan 101,37'ye kadar indi.

Avro %0,16 artışla 1,1024$'a yükselerek seansın başlarında iki ayın zirvesine ulaşırken, sterlin 1,2940$ ile 15 ayın zirvesini gördü.

Japon Yeni yükselişini sürdürdü ve geçtiğimiz ay gördüğü yedi ayın en düşük seviyesi olan 145,07'den yaklaşık %4 oranında yükseldi; bu seviye tüccarları Japon yetkililerin olası müdahalesi için alarma geçirdi.

Yeni Zelanda doları, ülkenin merkez bankasının faiz oranlarını değiştirmeyerek %5,50'de tutmasının ardından dalgalı işlemlerde %0,26 yükseldi.

ABD ham petrolü %0,28 artışla varil başına 75,04$'a yükselirken, Brent ham petrolü %0,25 artışla 79,60$'da seyretti.

Spot altın %0,3 artışla ons başına 1.937,99$ olurken, ABD vadeli altın kontratları %0,33 değer kazanarak ons başına 1.937,60$ oldu.

İlgili Haberler