ABD enflasyon verilerinin ardından tahvil piyasası sarsıldı

ABD enflasyon verilerinin ardından tahvil piyasası sarsıldı

ABD’de tahvil piyasası Mart 2020’den bu yana en kötü gününü yaşadı. ABD'de enflasyon verilerinin açıklanmasıyla tahvil piyasasında satış dalgası başladı.

A+A-

ABD’de beklenenden yüksek açıklanan eylül enflasyon verisinin ardından ABD tahvil piyasası Mart 2020’den bu yana en kötü gününü yaşadı. Perşembe günü 30 yıllık tahvil getirisi 19 baz puana kadar yükseldi ve günü 16 baz puanlık artışla tamamladı.

Bu artış pandemiden bu yana en yüksek artış olarak kaydedildi. ABD hazine tahvillerinin tüm vadeleri dikkate alındığında en az 9 baz puan yükseliş yaşanırken 10 yıllık tahvil getirisi 14 baz puan artışla yüzde 4,70’e çıktı ve yüzde 5 seviyesi speküle edilmeye başlandı.

TD Securities stratejistleri Gennadiy Goldberg ve Molly McGown yayımladıkları notta “ABD tahvillerine yönelik düşük talep endişesi yeni zirvelerin yeniden test edilmesiyle sonuçlanabilir.

10 yıllıkların getirisinin yüzde 5 seviyesine yükselme potansiyeli var” değerlendirmesini yaptı. Enflasyon verisi Fed swaplarında faiz artışı ihtimalinin yükselmesine de yol açtı. Çarşamba günü swap piyasasında yüzde 30 olarak fiyatlanan bu ihtimal bu sabah yüzde 40’a yükseldi.

Macro Hive Stratejisti Mustafa Chowdhury’e göre enflasyon Fed üyelerinin tahmin ettiği derecede kolay bir şekilde düşmeyecek gibi gözüküyor. Stratejist “Er ya da geç faiz artışlarına yeniden başlamaları gerekecek” yorumunu yaptı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler