Petrol fiyatlarฤฑ, Libya ve Nijerya’daki arz kesintileri ve ABD’de enflasyonun dรผลmesi nedeniyle ham petrole olan talebin artacaฤฤฑ umutlarฤฑyla Cuma gรผnรผ yรผkselerek Nisan ayฤฑndan bu yana ilk kez รผst รผste รผรงรผncรผ haftalฤฑk kazancฤฑnฤฑ kaydetmeye hazฤฑrlanฤฑyordu.
Brent ham petrol vadeli kontratlarฤฑ 5 sent ya da %0,1 artฤฑลla varil baลฤฑna 81,41 dolara yรผkseldi. ABD West Texas Intermediate vadeli ham petrol kontratlarฤฑ 9 sent ya da %0,1 artฤฑลla 76,98 dolara yรผkseldi. Bu ay yaklaลฤฑk %9 yรผkselen her iki gรถsterge de รผst รผste dรถrdรผncรผ seansta da yรผkselme yolunda ilerliyor.
Perลembe gรผnรผ, Libya’daki bir dizi petrol sahasฤฑ, eski bir bakanฤฑn kaรงฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑ protesto eden yerel bir kabile tarafฤฑndan kapatฤฑldฤฑ. Ayrฤฑ olarak Shell, bir terminaldeki potansiyel sฤฑzฤฑntฤฑ nedeniyle Nijerya’nฤฑn Forcados ham petrol yรผklemelerini askฤฑya aldฤฑ.
ANZ Research’e gรถre sadece Libya’daki protestolar gรผnde 250.000 varilden fazla petrolรผ piyasadan รงekebilir.
OANDA analisti Edward Moya, “Ham petrol fiyatlarฤฑ, Libya ve Nijerya’nฤฑn kesintilerle uฤraลmasฤฑ ve Rusya’nฤฑn ham petrol ihracatฤฑnฤฑn nihayet azalmasฤฑyla petrol piyasasฤฑnฤฑn รงok sฤฑkฤฑlaลacaฤฤฑ beklentilerinden destek alฤฑyor” dedi.
Dรผnyanฤฑn en bรผyรผk petrol ihracatรงฤฑlarฤฑ olan Suudi Arabistan ve Rusya bu ay, geรงen yฤฑlฤฑn Kasฤฑm ayฤฑndan bu yana uygulanan petrol kesintilerini derinleลtirme konusunda anlaลarak ham petrol fiyatlarฤฑna daha fazla destek saฤladฤฑ.
Petrol ฤฐhraรง Eden รlkeler รrgรผtรผ (OPEC) Perลembe gรผnรผ 2023 yฤฑlฤฑ iรงin petrol talebi tahminini yรผkselterek, talebin 2024 yฤฑlฤฑnda %2,2 artmasฤฑnฤฑ beklediฤini aรงฤฑkladฤฑ.
National Bank of Australia Cuma gรผnรผ yayฤฑnladฤฑฤฤฑ bir araลtฤฑrma notunda OPEC’in tahminlerinin gerรงekleลmesi halinde petrol fiyatlarฤฑnฤฑn “100$/varilin รงok รผzerinde seyretmesini” beklediฤini belirtirken, ABD dolarฤฑndaki deฤer kaybฤฑnฤฑn emtia fiyatlarฤฑnฤฑ desteklemeye devam ettiฤini de sรถzlerine ekledi.
Enflasyonun dรผลmeye devam etmesiyle ABD tรผketici fiyatlarฤฑ Haziran ayฤฑnda iki yฤฑldan uzun bir sรผrenin en dรผลรผk yฤฑllฤฑk artฤฑล oranฤฑyla mรผtevazฤฑ bir artฤฑล gรถsterdi. รretici fiyatlarฤฑ da Haziran ayฤฑnda รงok az arttฤฑ ve yฤฑllฤฑk artฤฑล yaklaลฤฑk รผรง yฤฑlฤฑn en dรผลรผk seviyesinde gerรงekleลti.
Her iki gรถsterge de piyasalara ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn 1980’lerden bu yana en hฤฑzlฤฑ para politikasฤฑ sฤฑkฤฑlaลtฤฑrma kampanyasฤฑnฤฑ sona erdirmeye daha yakฤฑn olabileceฤi umudunu verdi.







