ABD Hazinesi Haziran ayında 228 milyar dolar açık verdi

ABD Hazinesi Haziran ayında 228 milyar dolar açık verdi

ABD Hazine Bakanlığı, gelirlerin zayıflamaya devam etmesi ve Temmuz ayı yardım ödemelerinin Haziran ayına çekilmesi nedeniyle ABD hükümetinin Haziran ayında bir önceki yıla göre %156 artışla 228 milyar dolar bütçe açığı verdiğini bildirdi.

A+A-

ABD Hazinesi, 228 milyar dolar açık verdi. Bu açık, Haziran 2022 bütçe açığı olan 89 milyar $ ile karşılaştırılınca oldukça büyük bir artış dikkat çekiyor. Haziran ayı gelirleri bir yıl öncesine göre 42 milyar dolar ya da %9 azalarak 418 milyar dolara gerilerken, Haziran ayı harcamaları 96 milyar dolar ya da %18 artarak 646 milyar dolara yükseldi.

Ancak 1 Temmuz'un hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle yaklaşık 86 milyar dolarlık Temmuz ayı yardım ödemesi Haziran ayında yapıldı ve bu ve diğer takvim ayarlamaları olmasaydı Haziran ayı açığı 142 milyar dolar olacaktı ki bu da Haziran 2022'ye göre %66'lık bir artış anlamına geliyor.

Gelirler, 30 Eylül'de sona eren 2023 mali yılının ilk dokuz ayında bir önceki yıla göre 423 milyar dolar ya da %11 azalarak 3,413 trilyon dolara geriledi. Bu düşüşte, 2022 yılında sermaye kazançlarının azalması ve yılsonu maaş ikramiyelerinin düşmesi nedeniyle stopaj dışı bireysel gelir vergilerinin azalmasının yanı sıra, İç Gelir Servisi'nin işlenmemiş makbuzlardan oluşan birikimi temizlemesi nedeniyle bireysel vergi iadelerinin keskin bir şekilde artması etkili oldu.

Fed bu yıl 93 milyar dolar daha az kazandı çünkü banka rezervlerine daha yüksek faiz ödüyor ve artık pozitif net geliri yok - bir Hazine yetkilisinin söylediğine göre bu durumun devam etmesi bekleniyor.

Yılbaşından bugüne kadar yapılan harcamalar bir önceki yıla göre 455 milyar $ ya da %10 artarak 4.805 trilyon $'a ulaşmıştır. Bu yıl Sosyal Güvenlik için yapılan harcamalardaki artış, hayat pahalılığı ayarlamalarından kaynaklanırken, bu yıl şu ana kadar kamu borcunun faizi, yüksek faiz oranları nedeniyle 131 milyar dolar veya %25 artarak 652 milyar dolara yükseldi.

Bir Hazine yetkilisi, ayrıca Federal Mevduat Sigorta Şirketi'nin batan bankaları kurtarmak için yaptığı 52 milyar dolarlık masrafın da harcamaları artırdığını söyledi.

İlgili Haberler