Dolar zayıflıyor: 15 ayın dip seviyesini gördü

Dolar zayıflıyor: 15 ayın dip seviyesini gördü

Dolar, gevşeyen enflasyonun faiz zirvesi bahislerini güçlendirmesiyle 15 ayın en düşük seviyesini gördü.

A+A-

Piyasalar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyondaki düşüş nedeniyle faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığını düşünürken, dolar gece boyunca yaşadığı sert düşüşün ardından Cuma günü 15 ayın en düşük seviyelerinde seyretti.

ABD para birimini altı büyük rakibine karşı ölçen dolar endeksi Asya'nın erken saatlerinde 99,71 ile Nisan 2022'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Endeks Kasım ayından bu yana en kötü haftasını geçirme yolunda ilerliyor.

Perşembe günü açıklanan verilere göre ABD'de üretici fiyatları Haziran ayında neredeyse hiç artmadı ve üretici enflasyonundaki yıllık artış yaklaşık üç yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti; tüketici fiyatlarının geçen ay ılımlı bir şekilde yükselmesinden bir gün sonra dünyanın en büyük ekonomisinin enflasyonda gevşeme sürecine girdiğine dair kanıtlar ortaya çıktı.

Sydney'deki Commonwealth Bank Of Australia'da döviz stratejisti olan Carol Kong, "Piyasalar genel olarak düşük enflasyon verilerinden oldukça memnun, çünkü düşük enflasyon hala dirençli olan işgücü piyasasıyla birlikte ABD ekonomisinde yumuşak iniş anlatısını destekliyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak, geçmiş ve potansiyel olarak gelecekteki faiz artışlarının etkisi nedeniyle ABD'nin bu yıl içinde resesyona gireceği görüşümüzü hala koruyoruz."

CME FedWatch aracına göre, piyasalar Fed'in bu ay içinde 25 baz puanlık bir artış yapma ihtimalini %92 olarak fiyatlıyor, ancak yılın geri kalanı için daha fazla artış yapılmayacak.

Perşembe günü açıklanan veriler, işsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısının geçen hafta beklenmedik bir şekilde düştüğünü göstererek, istihdam artışı yavaşlasa da işgücü piyasasının sıkılığını koruduğuna işaret etti.

Validus Risk Management Kuzey Amerika küresel sermaye piyasaları başkanı Ryan Brandham, haftalık işsizlik başvuruları ve üretici fiyatları verilerinin yumuşak inişi desteklediğini söyledi.

Brandham "Fed bu ayın sonunda faizleri tekrar artırmak isterse istihdam verileriyle rahatlayacaktır. Enflasyondaki son düşüş eğilimi cesaret verici olsa da, muhtemelen komitenin kararını değiştirmek için yeterli olmayacaktır." şeklinde konuştu.

Yine de Fed yetkilileri temkinli davranmaya devam ediyor ve Fed Başkanı Christopher Waller, ABD enflasyonu konusunda her şeyi netleştirmeye hazır olmadığını ve bu yıl daha fazla faiz artışından yana olduğunu söylüyor.

Bu arada Avustralya doları, Michele Bullock'un Cuma günü Avustralya Merkez Bankası'nın başına getirilmesinin ardından %0,16 değer kaybederek 0,688 dolara geriledi ve kapsamlı bir yeniden yapılanma sürecine giren bankanın ilk kadın yöneticisi oldu.

Euro, Asya saatlerinde 1,1222 dolara gevşemeden önce 1,1229 dolarla 16 ayın zirvesine ulaşırken, sterlin gün içinde %0,11 düşüşle 1,3119 dolar oldu. Sterlin Perşembe günü Nisan 2022'den bu yana ilk kez 1,30 doların üzerine çıktı.

Japon yeni %0,23 güçlenerek dolar başına 137,71 seviyesine yükseldi ve dolar karşısında Ocak ayından bu yana en iyi haftasını geçirmeye hazırlanıyor.

Kripto para birimlerinde, bitcoin son olarak %0,03 artışla 31.367,56 $'a yükseldi ve bir gecede yaklaşık iki ayın zirvesi olan 31.818 $'a ulaştı. Ethereum, son olarak %1,4 artışla 2.014,10$'a yükseldi.

ABD'li bir yargıç, Ripple Labs'ın XRP tokenini halka açık borsalarda satarak federal menkul kıymetler yasasını ihlal etmediğine karar verdi.

XRP tokenı Perşembe günü %76 artış gösterdikten sonra Asya'nın erken saatlerinde %7 gerileyerek 0,7546 dolardan işlem gördü.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler