ABD enflasyon verilerinin etkisiyle petrol fiyatları yükselişte

ABD enflasyon verilerinin etkisiyle petrol fiyatları yükselişte

Sıkışık arz nedeniyle petrol üst üste üçüncü haftayı da kazançla kapatmaya hazırlanıyor.

A+A-

Petrol fiyatları, Libya ve Nijerya'daki arz kesintileri ve ABD'de enflasyonun düşmesi nedeniyle ham petrole olan talebin artacağı umutlarıyla Cuma günü yükselerek Nisan ayından bu yana ilk kez üst üste üçüncü haftalık kazancını kaydetmeye hazırlanıyordu.

Brent ham petrol vadeli kontratları 5 sent ya da %0,1 artışla varil başına 81,41 dolara yükseldi. ABD West Texas Intermediate vadeli ham petrol kontratları 9 sent ya da %0,1 artışla 76,98 dolara yükseldi. Bu ay yaklaşık %9 yükselen her iki gösterge de üst üste dördüncü seansta da yükselme yolunda ilerliyor.

Perşembe günü, Libya'daki bir dizi petrol sahası, eski bir bakanın kaçırılmasını protesto eden yerel bir kabile tarafından kapatıldı. Ayrı olarak Shell, bir terminaldeki potansiyel sızıntı nedeniyle Nijerya'nın Forcados ham petrol yüklemelerini askıya aldı.

ANZ Research'e göre sadece Libya'daki protestolar günde 250.000 varilden fazla petrolü piyasadan çekebilir.

OANDA analisti Edward Moya, "Ham petrol fiyatları, Libya ve Nijerya'nın kesintilerle uğraşması ve Rusya'nın ham petrol ihracatının nihayet azalmasıyla petrol piyasasının çok sıkılaşacağı beklentilerinden destek alıyor" dedi.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçıları olan Suudi Arabistan ve Rusya bu ay, geçen yılın Kasım ayından bu yana uygulanan petrol kesintilerini derinleştirme konusunda anlaşarak ham petrol fiyatlarına daha fazla destek sağladı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Perşembe günü 2023 yılı için petrol talebi tahminini yükselterek, talebin 2024 yılında %2,2 artmasını beklediğini açıkladı.

National Bank of Australia Cuma günü yayınladığı bir araştırma notunda OPEC'in tahminlerinin gerçekleşmesi halinde petrol fiyatlarının "100$/varilin çok üzerinde seyretmesini" beklediğini belirtirken, ABD dolarındaki değer kaybının emtia fiyatlarını desteklemeye devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Enflasyonun düşmeye devam etmesiyle ABD tüketici fiyatları Haziran ayında iki yıldan uzun bir sürenin en düşük yıllık artış oranıyla mütevazı bir artış gösterdi. Üretici fiyatları da Haziran ayında çok az arttı ve yıllık artış yaklaşık üç yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Her iki gösterge de piyasalara ABD Merkez Bankası'nın 1980'lerden bu yana en hızlı para politikası sıkılaştırma kampanyasını sona erdirmeye daha yakın olabileceği umudunu verdi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler