ABD istihdamına odaklanan Asya hisse senetleri düştü

ABD istihdamına odaklanan Asya hisse senetleri düştü

Asya hisse senetleri Salı günü üç haftanın en düşük seviyesine gerilerken, yatırımcıların ABD faiz oranlarında indirim beklentilerini azaltması ve ABD istihdam verilerini beklemesiyle tahviller ve dolar istikrar kazandı.

A+A-

ABD istihdamına ilişkin veriler için sayılı saatler kalırken Asya borsalarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Avustralya doları, merkez bankasının beklendiği gibi faiz oranlarını sabit bırakması ve oranların gelecekteki yönünün verilere bağlı olacağını vurgulamasının ardından %0,5 düştü.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi (.MIAPJ0000PUS) erken işlemlerde %0,9 düştü. Japonya'nın Nikkei (.N225) endeksi, çoğunlukla düşen çip üretim hisseleri sayesinde %1 düşüşle üç haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Altın, Pazartesi günü Asya'da rekor seviyeye ulaştıktan sonra keskin bir düşüşle geri çekildiği çılgın bir seansın ardından 2.000 doların üzerinde tutundu.

Hazine tahvilleri, traderların ABD'nin faiz indirimlerine yönelik oldukça agresif fiyatlamalar yapmasıyla gece boyunca bir miktar baskı altında kaldı. İki yıllık getiriler 9,1 baz puan (bps) yükseldi ve Asya ticaretinde %4,64 seviyesinde sabit kaldı.

Üç hafta önce olumlu bir enflasyon raporuyla cesaretlenen vadeli işlemler, 2024 yılında yaklaşık 125 baz puanlık bir indirime işaret ediyor.

ANZ analistleri müşterilerine gönderdikleri bir notta, "Piyasanın enflasyondaki son iyileşmeyi ve daha yumuşak Ekim işgücü piyasası verilerini benimsemesi anlaşılabilir olsa da, ekonomideki güçlü ivme devam ediyor" dedi ve ekledi: "Bu nedenle, (Fed'in) son enflasyon iyileşmelerinden cesaret alırken, şahin bir politika duruşu benimsemeye devam edeceğini bekliyoruz."

Asya borsalarında Hong Kong hisseleri düşüşlere öncülük ederken Hang Seng (.HSI) son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Endeks 16.470 ile Asya finansal krizi öncesindeki en yüksek seviyesinin altında işlem görüyor ve küresel hisse senetlerinin %15 yükseldiği bir yılda neredeyse %17 düştü.

Döviz piyasalarında, Kasım ayında bir yılın en sert aylık düşüşünü yaşayan dolar gece boyunca hafif yükseldi.

Euro Salı günü, 200 günlük hareketli ortalamasındaki desteğin hemen üzerinde, 1,0837$ seviyesinde yer aldı. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları Pazartesi günü son ayların en yüksek seviyelerinden geriledi.

Aussie %0,5 düşüşle 0,6583$'a gerilerken, 200 günlük hareketli ortalamasındaki desteği test ediyordu. Avustralya Merkez Bankası faiz oranlarını sabit bıraktı ve bir ay önce olduğu gibi gelecekteki oran ayarlarının verilere bağlı olacağını söyledi.

Salı günü açıklanan verilere göre, düşen kömür ve gaz fiyatları Avustralya'nın cari işlemler hesabının Eylül çeyreğinde açık vermesine neden oldu. Tokyo'da çekirdek enflasyon Kasım ayında yavaşladı ve yen dolar başına 147,22 seviyesinde sabit kaldı.

Emtia ticaretinde, Brent ham petrol vadeli işlemleri, üreticilerin üretimde daha fazla kesinti yapacağına dair şüpheler üzerine gece boyunca düşerek varil başına 78,31 $'da sabit bir şekilde işlem gördü.

ABD Tarım Bakanlığı'nın Çin'e son yılların en büyük tek seferlik özel satışını onaylamasının ardından Chicago buğdayı Ağustos sonundan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

İlgili Haberler