Beyaz Saray Ulusal Gรผvenlik Konseyi Stratejik ฤฐletiลim Koordinatรถrรผ John Kirby, Petrol ฤฐhraรง Eden รlkeler รrgรผtรผ (OPEC) ve OPEC dฤฑลฤฑ bazฤฑ รผretici รผlkelerden oluลan OPEC+ grubu รผyesi รผlkelerin รผretim kesintisi kararฤฑnฤฑn makul olmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Kirby, รงevrim iรงi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda gazetecilerin sorularฤฑnฤฑ yanฤฑtladฤฑ.
OPEC+ grubu รผyesi รผlkelerin รผretim kesintisi kararฤฑna iliลkin Kirby, “Piyasa belirsizliฤi gรถz รถnรผne alฤฑndฤฑฤฤฑnda ลu anda รผretim kesintilerinin makul olduฤunu dรผลรผnmรผyoruz.” dedi.
Kirby, petrol fiyatlarฤฑnฤฑn geรงen seneye kฤฑyasla รถnemli รถlรงรผde dรผลtรผฤรผnรผ belirterek, varillere deฤil, fiyatlara odaklandฤฑklarฤฑnฤฑ ve Amerikalฤฑ tรผketiciler iรงin fiyatlarฤฑn dรผลรผrรผlmesi kapsamฤฑnda รงalฤฑลmaya devam edeceklerini sรถyledi.
Suudi Arabistan ile bu hususta diplomatik gรถrรผลmelerin ayrฤฑntฤฑlarฤฑna girmeyen Kirby, diฤer yandan bu kesintilerin doฤru olmadฤฑฤฤฑ konusundaki tutumlarฤฑnฤฑ ilettiklerini kaydetti. Kirby, her konuda aynฤฑ fikirde olmasalar da Suudi Arabistan’ฤฑn stratejik bir ortak olduฤunu ve birรงok hususta beraber รงalฤฑลtฤฑklarฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงizdi.
Ukrayna’ya ek yardฤฑm
Kirby, Rusya-Ukrayna Savaลฤฑ’na iliลkin ise Bahmut’ta Ukraynalฤฑlarฤฑn verdikleri รงetin mรผcadelenin devam ettiฤini aktardฤฑ. Bahmut dรผลse bile bunun stratejik olarak savaลฤฑn gidiลatฤฑnฤฑ etkilemeyeceฤi gรถrรผลรผnรผ yineleyen Kirby, ayrฤฑca bu hafta iรงinde Ukrayna’ya ek askeri yardฤฑm paketi duyuracaklarฤฑnฤฑ bildirdi.
Kirby, รin’e ait olduฤu iddia edilen ve 4 ลubat’ta dรผลรผrรผlen yรผksek irtifa istihbarat balonunun askeri bรถlgelerden istihbarat topladฤฑฤฤฑna dair basฤฑna yansฤฑyan haberleri ise teyit etmedi ancak balonun bu yeteneฤe sahip olmasฤฑnฤฑn sรผrpriz olmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Yarฤฑn New York’ta mahkemeye รงฤฑkmasฤฑ beklenen Donald Trump ile ilgili de olasฤฑ protestolarla ilgili durumu yakฤฑndan takip ettiklerini belirten Kirby, ilgili makamlarla iletiลim halinde olduklarฤฑnฤฑ aktardฤฑ.
Kirby, The Wall Street Journal gazetesinin Moskova bรผrosunda muhabir olarak รงalฤฑลan Evan Gerลkoviรง’in “saรงma sapan suรงlamalarla” gรถz altฤฑna alฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ anlatarak, gazetecinin serbest bฤฑrakฤฑlmasฤฑ iรงin ellerinden gelen her ลeyi yapacaklarฤฑnฤฑ ifade etti.
Suriye
Kirby, Suriye ile ilgili bir soruya ise rejimin lideri Beลลar Esed ile iliลkileri normalleลtirmenin kimsenin รงฤฑkarฤฑna olmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, bu รผlkedeki Amerikan askerlerinin durumunda ise deฤiลen bir ลey olmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Amerikan askerlerinin, ulusal gรผvenlik รงฤฑkarlarฤฑnฤฑ korumak iรงin Suriye’de yasal ลekilde faaliyet gรถsterdiklerini ve ABD Baลkanฤฑ’nฤฑn da askerleri burada tutmak iรงin gerekli yasal yetkiye sahip olduฤunu anlatan Kirby, bu durumun deฤiลmediฤini ifade etti.







