Gรถsterge 10 yฤฑllฤฑk nominal getiriler, ABD Merkez Bankasฤฑ Baลkanฤฑ (Fed) Jerome Powell‘ฤฑn Cuma gรผnรผ yฤฑllฤฑk Jackson Hole sempozyumunda faizleri yรผksek tutma konusunda ลahin bir mesaj vereceฤi endiลesiyle Salฤฑ gรผnรผ 16 yฤฑlฤฑn zirvesine yaklaลtฤฑ.
Fiyatlara ters yรถnde hareket eden tahvil getirileri, enflasyonist bir ortamda yรผkselme eฤilimindedir รงรผnkรผ enflasyon gelecekteki tahvil รถdemelerinin deฤerini aลฤฑndฤฑrฤฑr.
Ancak son birkaรง ayda tahvil getirilerindeki yรผksek hareketler genellikle Fed’in yรผkselen enflasyonu dizginlemeye รงalฤฑลmasฤฑyla yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn daha yรผksek faiz oranlarฤฑnฤฑ fiyatlamasฤฑndan kaynaklanฤฑrken, fiyat artฤฑลlarฤฑnฤฑn hฤฑzฤฑna iliลkin beklentiler son haftalarda daha dรผลรผk seviyelere indi.
Aegon Asset Management’ta Portfรถy Yรถneticisi ve ABD Faizleri Stratejisti olan Calvin Norris, “Anlatฤฑ son birkaรง ayda รงok deฤiลti,” dedi.
Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, Japonya Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn Hazine tahvillerine olan iลtahฤฑnฤฑ azaltabilecek ลekilde getirilerin yรผkselmesine izin vermesi ve yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn daha fazla borรง tutmak iรงin daha fazlasฤฑnฤฑ talep etmesiyle ABD devlet tahvillerinin arzฤฑndaki artฤฑล da dahil olmak รผzere yeni bir dizi etkenin etkili olduฤuna dair kanฤฑtlar gรถrรผyor.
BMO Capital Markets analistleri geรงen hafta yayฤฑnladฤฑklarฤฑ bir notta, merkez bankasฤฑnฤฑn parasal sฤฑkฤฑlaลtฤฑrma eylemlerinin zamanlamasฤฑ ve boyutu bir yฤฑldan uzun bir sรผredir tahvil yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑnฤฑ meลgul ederken, piyasanฤฑn “duyarlฤฑlฤฑฤฤฑn ana itici gรผcรผ aรงฤฑsฤฑndan bir dรถnรผm noktasฤฑna” ulaลmฤฑล olabileceฤini sรถyledi.
“Belirsizliฤin kaynaฤฤฑ (Fed’den) uzaklaลฤฑyor ve 2001’den bu yana en yรผksek seviyedeki politika faizlerinden kaynaklanan ekonomik serpintide para politikasฤฑnฤฑn tรผrevine doฤru ilerliyor” dediler. “Uzun vadeli bรผyรผme, vade primi ve ihraรง konularฤฑ fiyat hareketlerinin artan bir payฤฑnฤฑ oluลturuyor.”







