ABD’de Hazine tahvil faizleri sert dรผลtรผ ve getiri eฤrisinin tamamฤฑ ilk kez yรผzde 1 seviyesinin altฤฑna indi. Piyasalar ลimdi Fed’in รถnรผmรผzdeki aylarda faizi sฤฑfฤฑr seviyesine dรผลรผrmesini fiyatlฤฑyor.
Piyasalara haftanฤฑn ilk iลlem gรผnรผnde panik havasฤฑ hakim oldu.. Tahvillerdeki rallinin bu son ayaฤฤฑ, dรผnyanฤฑn en bรผyรผk petrol รผreticilerinin arasฤฑnda รงฤฑkan fiyat savaลฤฑndan kaynaklandฤฑ. Risk varlฤฑklarฤฑnda sert dรผลรผลler gรถrรผlรผrken, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratlarฤฑ yรผzde 5 dรผลtรผ ve devre kesici devreye girdi.
Koronavirรผsรผn yayฤฑlmasฤฑ ve bunun tedarik zincirleri ve tรผketici harcamalarฤฑ รผzerindeki olumsuz etkisi, son bir ayda kรผresel faiz beklentilerinin dramatik bir ลekilde yeniden fiyatlanmasฤฑna neden oldu. Suudi Arabistan ve Rusya arasฤฑndaki fiyat savaลฤฑ sonrasฤฑ petrol fiyatlarฤฑndaki sert dรผลรผล enflasyonun gerilemesine yol aรงacak ve Fed รผzerinde faizin kรผresel finans krizinden bu yana en dรผลรผk seviyesine indirmesi yรถnรผndeki baskฤฑyฤฑ artฤฑracak.
Sydney’de Nikko Asset Management Ltd. portfรถy yรถneticisi Chris Rands, “รzerinde ne akdar fazla dรผลรผnรผrsem, ABD gรถsterge faizinin รงok yakฤฑn bir zamanda sฤฑfฤฑr seviyesine altฤฑna dรผลebileceฤine iliลkin gรถrรผลรผm o kadar kuvvetleniyor,” dedi ve “Petroldeki sert dรผลรผลรผn virรผs korkularฤฑndan kaynaklanan olumsuz havayฤฑ daha da gรผรงlendirmesi ile birlikte, ABD’nin negatif faizleri deneyimlemesi beni ลaลฤฑrtmayacak” deฤerlendirmesinde bulundu.
ABD hazine tahvilelrine gelen alฤฑmlar, haftasonu petrol fiyat savaลฤฑ, รin’in ihracatฤฑndaki sert dรผลรผล ve ฤฐtalya’da virรผsten dolayฤฑ bazฤฑ รถnemli bรถlgelerin karantinaya alฤฑndฤฑฤฤฑ yolundaki kriz haberlerinin etkisi ile gรผรงlendi. Avustralya ve Yeni Zelanda doalrdaki sert dรผลรผลler panik havasฤฑnฤฑ artmasฤฑna yol aรงtฤฑ ve buna baฤlฤฑ olarak ABD 10 yฤฑllฤฑklarฤฑ sฤฑรงrama yaparken, devre kesiciler devreye girdi.
Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar iki gรผn beklemede kaldฤฑktan sonra, piyasalarฤฑn yeniden aรงฤฑlmasฤฑ ile birlikte, ABD Hazine tahvillerine yรถneldi. Bunun etkisi ile 10 yฤฑl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi 30 baz puan dรผลerek yรผzde 0.47’ye inerken, 30 yฤฑllฤฑklarฤฑn faizi yรผzde 0.95’e geriledi. 2 yฤฑl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 22 baz puan dรผลerek yรผzde 0.28’e indi.
Dรผnyanฤฑn en derin gรผvenli liman varlฤฑk hazvuzu olan ABD Hazine tahvilleri son รผรง haftada, koronavirรผs salgฤฑnฤฑnฤฑn hฤฑzla yayฤฑlmasฤฑnฤฑn etkisi ile ralli yapฤฑyordu. Fed Baลkanฤฑ Jerome Powell geรงen hafta gรถsterge faizi 50 baz puan indirerek piyasalarฤฑ ลaลฤฑrttฤฑ ve virรผs salgฤฑnฤฑn daha uzun sรผreceฤi ve beklenenden daha kรถtรผ olduฤu yolundaki endiลeleri gรผรงlendirdi.
Faiz indirimi bekleniyor
Piysalar Mart ayฤฑndaki toplantฤฑda Fed’in gรถsterge faizi 75 baz puan dรผลรผrmesini bekliyorlar ve faizin yฤฑl sonuna akdar yรผzde 0 alt sฤฑnฤฑrฤฑna inmesi รถngรถrรผlรผyor.
Bazฤฑ analistler, ABD merkez bankasฤฑnฤฑn kรผresel krizden sonra uygulamaya koyduฤu geleneksel olmayan politikalara yรถnelebilceฤini dรผลรผnรผyor. Bu beklenti uzun vadeli tahvilelrde daha bรผyรผk รงaplฤฑ hareketlere yol aรงฤฑyor.
Cantor Fitzgerald LP kรผresel baล piyasa stratejisti Peter Cecchini, “Bu ayki 50 baz paunlฤฑk idnirimle birlikte, parasal geniลlemeyi (QE) yenilemekten baลka neredeyse yapacak bir ลey kalmadฤฑ ve QE’nin yenilenmesi bile faizlerin รงok dรผลmesine yol aรงmayabilir” dedi.
Boston Fed Baลkanฤฑ Eric Rosengren, Cuma gรผnรผ yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, politika yapฤฑcฤฑlarฤฑn, resesyonla mรผcadelede faiz indirimleri ve varlฤฑk alฤฑmlarฤฑnda yeterli cephanesi kalmamฤฑลsa, daha geniล tabanlฤฑ varlฤฑk alฤฑmlarฤฑna izin verilmesi gerektiฤini sรถyledi.
Tahvil raliis Asya Pasifik piyasalarฤฑna da sฤฑรงradฤฑ. Japonya’nฤฑn 10 yฤฑl vadeli tahvillerinin faizi 5.5 baz puan dรผลerek eksi yรผzde 0.2 ile Ekim ayฤฑndan bu yana en dรผลรผk seviyesine indi. Avustralya ve Yeni Zelanda tahvillerinin getirileri yeni dรผลรผk seviyelerini gรถrdรผ.
Para yรถneticileri, Avustralya Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn yฤฑl ortasฤฑna kadar parasal geniลlemeye gitmesini beklerken, Japonya Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn gevลemeye gideceฤine yรถnelik beklentiler gรผรงleniyor.
Tokyo’da Sompo Japan Nipponkoa Asset Management Co. kฤฑdemli yatฤฑrฤฑm yรถneticisi Shinji Hiramatsu, “Piyasa paniฤe kapฤฑldฤฑ,” dedi ve “Pozisyon ayarlamasฤฑ, zarar kesme alฤฑmlarฤฑ ve tรผm รงeลit alฤฑmlar gรถrรผlรผyor. Herkes ADB hazine tahvili alฤฑyor” deฤerlendirmesinde bulundu.







