ABD ve Çin verileri öncesinde petrol haftaya kayıpla başladı

ABD ve Çin verileri öncesinde petrol haftaya kayıpla başladı

ABD Merkez Bankası'nın politika toplantısı ve Çin'in bu hafta açıklayacağı imalat verileri öncesinde yatırımcıların temkinli davranması ve Orta Doğu'daki gerilimin desteğini dengelemesiyle petrol fiyatları Pazartesi günü %1'den fazla geriledi.

A+A-

Petrol fiyatları ABD ve Çin'den gelecek verileri beklerken yeni haftaya düşüşle başladı. Brent ham petrol vadeli işlemleri %1,6 veya 1,11 dolar düşüşle TSİ 0350'de varil başına 89,37 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü %1,2 veya 1,34 dolar düşüşle varil başına 84,20 dolar oldu.

CMC Markets analisti Tina Teng, "Hamas-İsrail savaşındaki tırmanmaya rağmen, kara harekatı geniş çapta bekleniyordu" dedi ve ekledi:

"Hafta sonu yaşananlar, petrol fiyatlarının gerilemesine neden olan bölgesel savaşın daha da genişlemeyeceğine işaret ediyor."

Hem Brent hem de WTI, İsrail'in Gazze'ye kara harekatını hızlandırması ve küresel petrol üretiminin üçte birini gerçekleştiren bir bölgede çatışmanın genişleyebileceği endişelerini körüklemesinin ardından Cuma gününü %3 artışla kapatmıştı.

Yatırımcılar, dünyanın en büyük petrol tüketicisinde yakıt talebini etkileyebilecek herhangi bir ekonomik yavaşlama işareti için Çarşamba günkü ABD Fed toplantısının sonucunu, ABD istihdam verilerini ve teknoloji devi Apple Inc'in kazançlarını izliyor.

Fed'in faiz oranlarını değiştirmemesi beklenirken, İngiltere ve Japonya merkez bankaları da politikalarını gözden geçirecek.

Çin bu hafta Ekim ayı imalat ve hizmet PMI verilerini açıklayacak ve yatırımcılar dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan ülkenin ekonomisinin istikrara kavuştuğuna ve Pekin'in destekleyici önlemlerinin ardından yakıt talebinin iyileştiğine dair daha fazla işaret arayacak.

Orta Doğu'daki gelişmeler yatırımcıları tedirgin edip fiyatları dalgalandırırken, Brent ve WTI son üç haftada ilk kez geçen hafta düştü.

Petrol piyasası analiz kuruluşu Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Ancak hafta sonu silahlı çatışmanın İsrail ve Gazze ile sınırlı kaldığını gösterdi. Bu açıdan bakıldığında, ham petrol aşırı satın alınmış görünüyor. Düşmeye devam etmesini bekliyorum." dedi.

Pazartesi günü, Gazze'nin kuzeyindeki Filistinliler, tanklarla desteklenen İsrail birliklerinin sivilleri korumak için daha fazla uluslararası çağrıyı teşvik eden bir kara saldırısıyla yerleşim bölgesine girmesiyle şiddetli hava ve topçu saldırıları bildirdiler.

İlgili Haberler