Bütçe açığıyla boğuşan ABD Hazinesi'nde gözler tahvillerde

Bütçe açığıyla boğuşan ABD Hazinesi'nde gözler tahvillerde

Bütçe açığı giderek kötüleşirken ABD Hazinesi tahvil ihalelerinin büyüklüklerini artırıyor.

A+A-

Analistler, ABD Hazinesi'nin, kötüleşen bütçe açığını finanse etmek için bu hafta finansman planlarını açıkladığında, dördüncü çeyrekte bono, tahvil ve tahvil ihalelerinin boyutunu artırmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Yatırımcılar, uzun vadeli Hazine getirilerindeki keskin sıçramanın kısmen ABD mali açığına ilişkin endişelere bağlanması nedeniyle bu haftaki üç aylık geri ödeme duyurusunu yakından takip ediyor. Temmuz sonundan bu yana 10 yıllık getiri 100 baz puandan fazla yükseldi.

New York'taki Morgan Stanley'in genel müdürü ve ABD faiz stratejisi başkanı olan Guneet Dhingra, "Piyasa, Hazine getirilerindeki artışı bütçe açığı endişeleriyle ilişkilendirdi ve bu açıkların sürdürülebilirliğine ilişkin endişeleri yansıtıyor" dedi.

Bütçe açığı, Fed'in faiz oranı artışları ve parasal sıkılaştırmadan kaynaklanan yüksek federal hükümet borçlanma maliyetleri de dahil olmak üzere çeşitli faktörler nedeniyle artıyor.

TD Securities analistleri bu yıl 1,69 trilyon dolar olan açığın 2024 yılında 1,85 trilyon dolara çıkmasını bekliyor ve vadesi bir yıl ya da daha kısa sürede dolacak 677 milyar dolarlık bono ile yaklaşık 1,7 trilyon dolarlık tahvil ihracı öngörüyor. Hazine bu yıl şimdiye kadar yaklaşık 1.6 trilyon dolarlık ek bono ve yaklaşık 1.04 trilyon dolarlık uzun vadeli borç ihraç etti.

Pazartesi günü açıklanacak olan dördüncü çeyrek ve 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin borçlanma tahminleri de dikkatleri üzerine çekecek. Tahvil piyasasını ürküten ve ihale hacimlerinde keskin bir artışa yol açan, 31 Temmuz'da üçüncü çeyrek için 1.007 trilyon dolarlık fonlama ihtiyacının açıklanmasıydı.

Hazine, üç aylık borçlanma gereksinimlerini Pazartesi günü saat 15:00'te (1900 GMT) ve geri ödeme haberlerini Çarşamba günü saat 8:30'da (1230 GMT) açıklayacak.

Analistler, Hazine'nin Ocak ayında tahvil piyasası likiditesini artırmayı amaçlayan bir geri alım programı duyurmasının da muhtemel olduğunu söyledi. Hazine en son 2000'li yılların başında düzenli bir geri alım programı yürütmüş ve bu program Nisan 2002'de sona ermişti.

İlgili Haberler