Emtia piyasalarında beklentiler; altın, şeker, petrolde yön ne?

Emtia piyasalarında beklentiler; altın, şeker, petrolde yön ne?

Emtia piyasalarında bu hafta beklentiler ne yönde? İşte altın, şeker, kakao ve petrolde son beklentiler

A+A-

Tatil sezonu yaklaşırken, yükselen şeker ve kakao fiyatları tatlı ürünlere olan ilgiyi artırıyor. Aynı zamanda, Shell Plc ve BP Plc'nin büyük petrol kazançları devam ediyor. Öte yandan, Mayıs ayından bu yana ilk kez ons başına 2.000 doların üzerine çıkan spot altın dikkat çekiyor.

Haftaya başlarken, emtia piyasalarında izlenmesi gereken beş önemli başlık şu şekilde:

1. Metaller: Orta Doğu'da artan gerilim, ekonomik belirsizlik ve karışık şirket kazançları, külçe altının önemli bir momentum kazanmasına neden oluyor. Ancak güvenli liman talebi, hala bulanık bir tablo sunuyor. Spot altının hızlı yükselişi, Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından tüccarların kısa pozisyonlarını kapatmalarıyla etkili oldu. Ancak külçe altın destekli borsa yatırım fonlarındaki küresel varlıklar, çıkışlarının devam ettiğini gösteriyor.

2. Tarım: Cadılar Bayramı yaklaşırken, şeker fiyatlarını kontrol etmek için önemli bir dönemdeyiz. Vadeli işlemler, belirsiz arz görünümünü değerlendirirken 12 yılın en yüksek seviyesine yakın işlem görüyor. Brezilya'daki nakliye sıkıntıları, tatlandırıcının küresel pazarlara ulaşmasını zorlaştırırken, Hindistan ve Tayland'dan yapılan ihracatın duraklaması fiyatları daha da etkiliyor. Bu durum, tatil sezonu öncesinde şekerleme ve çikolata gibi ürünlerin girdi maliyetlerini artırarak tüketimi etkiliyor.

3. Protein: Yapay et endüstrisi için kötü haberler geliyor. Archer-Daniels-Midland Co. geçtiğimiz hafta, hayal kırıklığı yaratan talep nedeniyle bitki bazlı protein üretimini genişletme planını yeniden değerlendirmeye aldı. Tüketici talebinin düşük olması, yüksek fiyatlar ve garip tatlar nedeniyle yapay et ürünlerinin raflardan kaldırılmasına neden oluyor. Alternatif protein şirketleri de zor günler geçiriyor. PitchBook verilerine göre, Beyond Meat Inc. gibi şirketlerin piyasa değerleri düşüş yaşadı.

4. Petrol: Shell ve BP gibi büyük petrol şirketleri, üçüncü çeyrek kazançlarını açıklamaya hazırlanıyor. Exxon Mobil Corp. ve Chevron Corp.'un zayıf kazanç raporlarına rağmen, TotalEnergies SE ve Eni SpA gibi Avrupalı şirketler daha olumlu sonuçlar elde etti. Ancak, küresel petrol piyasası sıkılaşıyor ve talebin yönü, İsrail-Hamas savaşı gibi faktörlerle karışık bir tabloya sahip. Ham petrol vadeli işlemleri Ekim ayında dalgalı bir seyir izledi ve hem West Texas Intermediate hem de Brent vadeli işlemleri dört aylık kazanç serisine son verme riskiyle karşı karşıya.

5. Enerji: Enerji Enformasyon İdaresi'ne göre, ABD'deki kalorifer yakıtı kullanan haneler bu kış daha fazla harcama yapacak. Kalorifer yakıtının maliyeti artarken, soğuk bir kışın beklentisi harcamaları artırıyor. Ancak propan, elektrik ve doğal gaz kullanan tüketiciler için harcamalarda düşüş bekleniyor.

İlgili Haberler