Ticaret savaşları nedeniyle Apple‘ın iPhone‘larına büyük bir zam beklenirken haftasonu güzel haber geldi. Amerika Birleşik Devletleri’nde Başkan Donald Trump tarafından duyurulan yeni gümrük tarifeleri kapsamında, akıllı telefonlar ve bilgisayarlar için istisna uygulanmasına karar verildi. Bu muafiyet, ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza birimi tarafından yayımlanan son kılavuzda yer aldı.
Çin menşeli ürünlere yüzde 145 oranında gümrük vergisi getirilmesinin ardından, teknoloji devlerinin bu durumdan olumsuz etkilenebileceği değerlendirilmişti. Özellikle üretiminin büyük bölümünü Çin’de gerçekleştiren Apple gibi firmalar için vergi artışı, maliyetleri ciddi şekilde yükseltebilirdi.
Sadece Apple iPhone’lar değil bilgisayarlar da muaf
Yeni kılavuz, yalnızca akıllı telefon ve bilgisayarları değil, aynı zamanda bazı elektronik donanımları ve bileşenlerini de kapsayan muafiyet kararlarını içeriyor. Listede, yarı iletkenler, güneş panelleri, flash bellekler, hafıza kartları ve diğer dijital veri saklama aygıtları da yer alıyor.
Dünya çapında yılda 220 milyonun üzerinde iPhone satan Apple’ın ürünlerinin, uygulanacak vergilerle birlikte önemli ölçüde zamlanacağı öngörülüyordu. Örneğin, Rosenblatt Securities’in hesaplamalarına göre yüzde 54’lük bir vergi artışı, ABD’de 1.599 dolar fiyatla satılması beklenen iPhone 16 Pro Max’in 2.300 dolara kadar çıkmasına neden olacaktı.
Öte yandan, Başkan Trump’ın uzun süredir Apple’ı ABD içinde üretim yapmaya teşvik ettiği biliniyor. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Apple’ın üretimini ABD’ye taşıması hakkında, “Bu üretimi gerçekleştirecek işgücü ve kaynaklara sahibiz,” diyerek olumlu bir yaklaşım sergiledi.
Uzmanlar, akıllı telefonlar ve bilgisayarlar için getirilen bu vergi muafiyetinin, bu ürün gruplarına özel yeni ve daha düşük oranlı bir vergi politikasının habercisi olabileceğini düşünüyor. Yarı iletkenler gibi Trump’ın daha önce özel vergi getirmeyi planladığını açıkladığı ürünlerin de listede muafiyet kazanması, bu ihtimali güçlendiriyor.
Washington’ın son kararı, yalnızca Apple için değil, dünyanın en büyük çip üreticisi olan Tayvan merkezli TSMC için de büyük önem taşıyor. Zira listede, yarı iletken üretiminde kullanılan ekipmanlar da muafiyet kapsamında değerlendiriliyor.
TSMC ve bazı diğer çip firmalarının, son dönemlerde ABD’de yatırım planlarını duyurması, bu adımların Amerika’nın yerli üretim hedefleriyle doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor.