ABD'de daha yavaş ancak güçlü istihdam artışı bekleniyor

ABD'de daha yavaş ancak güçlü istihdam artışı bekleniyor

Temmuz ayında ABD'de daha yavaş, ancak yine de güçlü istihdam artışı bekleniyor.

A+A-

ABD'de istihdam artışı Temmuz ayında muhtemelen daha da yavaşladı, ancak Fed'in yüksek faiz artışları talebi soğuttuğu için ekonomiyi durgunluktan koruyacak kadar ivme kazandı.

Çalışma Bakanlığı'nın Cuma günü açıklayacağı ve yakından takip edilen istihdam raporunun, işsizlik oranının on yılların en düşük seviyelerine yakın seyrettiği, ancak ücret artışının muhtemelen yavaşladığı sıkı bir işgücü piyasasına işaret etmesi bekleniyor. Geçtiğimiz ay tüketici harcamalarının dirençli olduğunu ve yıllık enflasyondaki artışın Haziran ayında keskin bir şekilde yavaşladığını gösteren verilerin hemen ardından gelecek.

Uzun süredir bu yılın dördüncü çeyreğinde bir gerileme yaşanacağını tahmin eden ekonomistler, Fed'in öngördüğü "yumuşak iniş" senaryosunun artık mümkün olduğuna giderek daha fazla ikna oluyor.

Charlotte, Kuzey Carolina'daki Wells Fargo'da kıdemli ekonomist olan Sam Bullard, "İşgücü talebinin yavaşladığına dair işaretler var, ancak uçurumdan düşmüş gibi değil" dedi.

Bullard "Kesinlikle, 200,000 bölgesinde bir istihdam rakamı daha elde edersek, bu Fed'in yumuşak bir iniş yapabileceğine dair kanıtlara katkıda bulunacaktır." şeklinde konuştu.

Reuters'ın 80 ekonomistle yaptığı ankete göre, tarım dışı istihdam Haziran ayında 209.000 arttıktan sonra geçen ay muhtemelen 200.000 kişi arttı. Bu, Aralık 2020'den bu yana en küçük artış olacak. Yine de istihdam artışı, çalışma çağındaki nüfustaki artışa ayak uydurmak için gereken aylık yaklaşık 100.000 işin iki katı olacak.

COVID-19 salgını sırasında işgücü bulmakta zorlanan şirketler işçi stokluyor. Eğlence ve konaklama gibi bazı alanlarda istihdam, pandemi öncesi seviyelerin altında kalmaya devam ediyor.

Yerel yönetimlerde de emekliliklerin hızlanması öğretmen ve destek personeli alımlarını artırdı. Ekonomistler, Temmuz ayında ülkenin büyük bir bölümünü etkisi altına alan sıcak hava dalgasından bir etki görmedi.

New York'taki BNP Paribas'ın baş ekonomisti Carl Riccadonna, "Aşırı sıcaklar bazı inşaat projelerini geciktirmiş ve bazı boş zaman aktivitelerini ertelemiş olsa da, tarih sıcak hava dalgalarının işe alımlar veya çalışma saatleri üzerinde çok az etkisi olduğunu gösteriyor" dedi ve ekledi: "Sert hava koşullarındaki aksamalar daha ziyade kış aylarında ve kasırga sezonunda meydana gelmektedir."

Grevdeki Hollywood yazar ve oyuncularının da istihdam artışı üzerinde muhtemelen bir etkisi olmadı. İstihdam raporunu hazırlayan Çalışma Bakanlığı Çalışma İstatistikleri Bürosu, Temmuz ayı grev raporunda iş bırakma eyleminden hiç söz etmedi.

Temmuz ayı bordroları her iki yönde de sürpriz yapabilir. ADP'nin Çarşamba günü açıkladığı ulusal istihdam raporu, geçen ay güçlü özel sektör işe alımlarına işaret etti. Eyalet işsizlik yardımları için ilk kez yapılan başvurular Temmuz ayında Haziran ayına göre çok daha düşüktü.

Küresel işe yerleştirme firması Challenger, Gray & Christmas'a göre, ABD merkezli işverenler Temmuz ayında son 11 ayın en az işten çıkarma kararını açıkladı. Ancak Institute for Supply Management'ın imalat ve hizmet sektörlerine yönelik istihdam ölçümleri, şirketlerin yavaşlayan talep ve işçi eksikliklerini gerekçe göstermesiyle yumuşadı.

Çalışma Bakanlığı Salı günü, Haziran ayında her işsiz için 1,6 açık iş olduğunu ve bunun Mayıs ayına göre çok az değiştiğini bildirdi. Conference Board'un Temmuz ayı tüketici güven anketinin hanehalkının işgücü piyasasında iyimser olduğunu göstermesiyle birlikte, doldurulmamış işlerin bolluğu işsizlik oranı için bir risk oluşturuyor.

İşsizlik oranının geçen ay değişmeyerek %3,6 seviyesinde kalacağı ve en son 50 yıl önce görülen seviyelere yakın olacağı tahmin edilmektedir. Bu oran, Fed'in bu yılın dördüncü çeyreği itibariyle %4,1 olan son medyan tahmininin oldukça altında.

İşgücü piyasası hala sıkı olduğundan, ücretler muhtemelen ılımlı bir hızda da olsa artmaya devam etti. Ortalama saatlik kazançların Haziran ayında %0,4 arttıktan sonra %0,3 yükseleceği tahmin ediliyor.

Bu da Haziran ayında %4,4 olan yıllık ücret artışını %4,2'ye düşürecektir. Yıllık ücret artışı Fed'in %2'lik enflasyon hedefiyle tutarlı olamayacak kadar yüksek kalmaya devam etse de, ücret baskılarının üçüncü çeyrekte azalmaya devam ettiğinin en son göstergesi olacaktır. Ücretlerdeki ve birim işgücü maliyetlerindeki büyüme ikinci çeyrekte yavaşladı.

Enflasyon dostu veriler, birçok ekonomistin Fed'in 40 yılı aşkın bir süredir gerçekleştirdiği en hızlı faiz artırım döngüsünün muhtemelen sona erdiğine inanmasına yol açtı. ABD merkez bankası Mart 2022'den bu yana politika faizini 525 baz puan artırdı.

Los Angeles'taki Loyola Marymount Üniversitesi'nde Finans ve Ekonomi profesörü olan Sung Won Sohn, "Henüz o noktada değiliz ama Goldilocks ekonomisine yaklaşıyoruz" dedi.

Ancak bazı ekonomistler, Fed'in enflasyona odaklanmasını gerekçe göstererek faiz artırımının henüz bitmediğini savundu.

New York'taki Citigroup'ta ekonomist olan Veronica Clark, "Fed'deki şahinler, işgücü piyasası bu kadar sıkı kalırsa enflasyonun yeniden ortaya çıkma olasılığından giderek daha fazla rahatsız olabilirler" dedi ve ekledi: "Sonbaharda biraz daha güçlü birkaç enflasyon verisi bekliyoruz ve Fed'in son tahminlerinden daha güçlü kalan bir işgücü piyasası muhtemelen Fed yetkililerinin Kasım ayında faizleri tekrar yükseltmesine yol açacaktır."

İlgili Haberler