ABD'de istihdam artışı beklentileri aştı; işsizlik yarım yüzyılın en düşük seviyesinde

ABD'de istihdam artışı beklentileri aştı; işsizlik yarım yüzyılın en düşük seviyesinde

ABD'li işverenler Nisan ayında işe alımları artırırken işçi ücretlerini de yükselterek, Federal Rezerv'in faiz oranlarını bir süre daha yüksek tutmasını sağlayabilecek işgücü piyasası gücünün devam ettiğine işaret etti.

A+A-

ABD Çalışma Bakanlığı'nın Cuma günü açıkladığı ve yakından takip edilen istihdam raporuna göre tarım dışı istihdam geçen ay 253,000 kişi arttı. Mart ayına ilişkin veriler daha önce bildirildiği gibi 236.000 yerine 165.000 iş eklendiğini gösterecek şekilde daha düşük revize edildi.

Reuters anketine katılan ekonomistler istihdamın 180,000 artacağını tahmin ediyordu. Bordrolar, çalışma çağındaki nüfustaki büyümeye ayak uydurmak için gereken aylık 70.000-100.000 artışın oldukça üzerinde.

İşsizlik oranı Mart ayındaki %3,5 seviyesinden %3,4'e geriledi.

Ortalama saatlik kazançlar Mart ayındaki %0,3'lük artışın ardından Nisan ayında %0,5 arttı. Ücretler Mart ayındaki %4,3'lük artışın ardından Nisan ayında yıllık bazda %4,4 artış gösterdi.

İstihdam Maliyeti Endeksi ve Atlanta Fed'in ücret takipçisi gibi diğer ölçütler de ivme gösterdi. Ücret artışı, Federal Rezerv'in %2'lik enflasyon hedefiyle tutarlı olamayacak kadar güçlü olmaya devam ediyor

Fed Çarşamba günü gösterge gecelik faiz oranını 25 baz puan daha artırarak %5,00-%5,25 aralığına yükseltti ve şahin eğilimini korumasına rağmen ABD merkez bankasının 1980'lerden bu yana en hızlı para politikası sıkılaştırma kampanyasına ara verebileceğinin sinyalini verdi. Fed, Mart 2022'den bu yana politika faizini 500 baz puan artırdı.

Ancak bazı ekonomistler, işgücü piyasasının ekonominin sağlığını abarttığına inanmakta ve tüketici harcamaları ile istihdam artışları arasındaki farklılığa ve işçi verimliliğindeki düşüşün devam ettiğine işaret ediyor.

Tüketici harcamaları Şubat ve Mart aylarında durdu. Verimlilik yıllık bazda beş çeyrek üst üste gerileyerek, hükümetin seriyi takip etmeye başladığı 1948 yılından bu yana en uzun süreli düşüşü kaydetti.

Ekonomistler ayrıca istihdam artışının, istihdamın salgın öncesi seviyelerin altında kaldığı sektörler olan eğlence ve konaklama sektörü ile eyalet ve yerel yönetimlerde daha fazla yoğunlaştığını belirtti.

Finansal piyasalarda yaşanan stres nedeniyle artan borçlanma maliyetleri ve sıkılaşan kredi koşulları nedeniyle resesyon riskleri artarken, işe alım ortamı hızla değişebilir.

Şimdilik genel kanı, ekonominin en azından dördüncü çeyreğe kadar istihdam yaratmaya devam edeceği yönünde.

İlgili Haberler