ABD'den flaş 3. doz aşı kararı

ABD'den flaş 3. doz aşı kararı

Dünya genelinde 4 milyar 540 milyon dozdan fazla Kovid-19 aşısı yapıldı. Bilim insanları aşılama faaliyetlerinin bu hızda sürmesi gerektiğinin altını çizerken ABD'den flaş bir adım geldi.

A+A-

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), koronavirüs aşıları ile ilgili ezber bozan bir adım attı. Kurum daha önce yaptığı açıklamalar ile çelişecek bir karar aldı.

FDA Pfizer veya Moderna aşısı olanlar için bugünden itibaren üçüncü doz onayı verecek. FDA daha önce çift aşı olan kişiler için üçüncü bir hatırlatma dozuna gerek olmadığını açıklamıştı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), koronavirüse karşı bağışıklık sistemleri zayıflamış kişiler için Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarının takviye dozu için onay verdi.

Onay kararı Cuma günü Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) aşı kurulu tarafından görüşülecek. Karar, kurul tarafından da onaylanırsa hafta sonu takviye doz aşılar uygulanabilecek.

Uzmanlar, iki doz Moderna ve Pfizer aşılarının ya da tek doz Johnson & Johnson aşılarının, özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış olan bazı insanları yeterince koruyamayacağını söylüyor.

FDA'nın kararı organ nakli alıcıları ve kanser hastaları da dahil olmak üzere ülkede yaklaşık 10 milyon kişiyi etkiliyor.

Amerikan hükümetinin baş sağlık danışmanı Doktor Anthony Fauci, takviye doz aşıların yalnızca bağışıklık sistemi düşük olanlar için gerekli olabileceğini söyledi.

FDA Müdürü Janet Woodcock ise karara ilişkin yaptığı açıklamada, ABD'nin yeni bir Kovid-19 dalgasına daha girdiğini ve bağışıklık sistemi zayıf olabilecek insanların ciddi hastalık riski altında olduklarını söyledi.

Haberde FDA'nın bu izni kimler için vereceği bilgisine de yer verildi. 'En şanssız grup' olarak nitelendirilen bağışıklık sistemi zayıf olan Amerikalıların bu karar kapsamında yarından itibaren 3. doz Pfizer veya Moderna aşısı olabilecekleri belirtildi.

Daha önce FDA ve pek çok sağlık uzmanı, çift doz ile aşılanmış Amerikalıların destekleyici bir doza ihtiyaç duyduğunu gösteren hiçbir kanıt olmadığını söylemişti. Ancak son dönemde yapılan araştırmalar FDA'nın geri adım atmasına neden oldu.

Zira giderek daha fazla araştırma, zayıf bağışıklık sistemi olan kişilerin iki dozdan sonra bile düşük veya saptanamayan antikor seviyelerine sahip olduğunu gözler önüne serdi.

Mayıs ayında yapılan bir araştırma ile tüm kanser hastalarının aşılandıktan sonra sağlıklı kişilere kıyasla daha az antikor geliştirdiğini ve yüzde 10'unun neredeyse hiç antikor geliştirmediğini saptadı.

Haziran ayında yapılan bir başka çalışmada ise, 30 organ nakli alıcısı mercek altında alındı ve iki doz Pfizer-BioNTech veya Moderna aşılarından sonra 24'ün negatif antikor seviyeleri geliştirdiği belirlendi.

Bulgular endişe verici. Zira bağışıklığı düşük insanlar zaten virüsten hastaneye yatış veya ölüm riski altındalar. Son çalışmalar bu kişilerin 'uzun kovid' geçirme risklerinin de daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.
Woodcock, "Bu yüzden FDA, bu savunmasız grubun üçüncü doz Pfizer-BioNTech veya Moderna aşılarından yararlanabileceğini belirledi" ifadelerini kullandı.