Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, Haziran ayฤฑnda iลe alฤฑmlarฤฑn beklenenden daha fazla yavaลladฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsteren bir hรผkรผmet raporunun ardฤฑndan daha fazla artฤฑล olasฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn biraz daha dรผลรผk olduฤunu fiyatlasalar bile, Fed‘in bu ayฤฑn sonunda gรถsterge faiz oranฤฑnฤฑ %5,25-%5,5 aralฤฑฤฤฑna yรผkselteceฤini iddia ettiler.
Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn Temmuz ayฤฑ sonundaki toplantฤฑsฤฑnda รงeyrek puanlฤฑk bir artฤฑล yapฤฑlmasฤฑnฤฑn neredeyse evrensel olarak beklenmesinin ardฤฑndan, Eylรผl ayฤฑnda faiz artฤฑrฤฑmฤฑ olasฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ yaklaลฤฑk %20, Kasฤฑm ayฤฑnda ise %40 olarak gรถrรผyor.
รalฤฑลma Bakanlฤฑฤฤฑ raporundan รถnce, faiz oranlarฤฑnฤฑn Kasฤฑm ayฤฑna kadar %5,5-%5,75 aralฤฑฤฤฑna ulaลma ihtimalini neredeyse eลit gรถrรผyorlardฤฑ.
III Capital Management’tan Karim Basta, iลverenlerin geรงen ay 209.000 kiลiyi iลe aldฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsteren raporun “iลgรผcรผ piyasasฤฑndaki istikrarlฤฑ ve kademeli yavaลlama ile tutarlฤฑ” olduฤunu yazdฤฑ. Basta, bunun Fed’i Temmuz’da faiz artฤฑrฤฑmฤฑndan vazgeรงirmek iรงin yeterli olmasa da, Eylรผl’de bir artฤฑลฤฑn daha yรผksek bir ihtimal olduฤunu sรถyledi.
Fed geรงen ay politika faizini %5-%5,25 aralฤฑฤฤฑnda sabit tuttu, ancak politika yapฤฑcฤฑlar hala kabul edilemeyecek kadar yรผksek olan enflasyon ve gรผรงlรผ iลgรผcรผ piyasasฤฑnฤฑn Fed’in %2’lik hedefine doฤru yavaล ilerlemesi nedeniyle daha fazla faiz artฤฑrฤฑmฤฑna gidileceฤinin sinyalini verdi.







