ABD'li bankalar bir bir batıyor, vatandaşlar mevduatlarını kaybetmekten korkuyor

ABD'li bankalar bir bir batıyor, vatandaşlar mevduatlarını kaybetmekten korkuyor

Mevduat çıkışları nedeniyle bölgesel kredi kuruluşlarının hisseleri düşerken Amerikalıların neredeyse %50'si paralarının bir bankada güvende olduğu konusunda endişeli olduğunu söylüyor.

A+A-

Küresel mali krizden bu yana Amerikan bankalarının ilk çöküşü ve yasal el koymalar, küçük ve orta ölçekli kreditörlerden trilyonlarca doların çıkışını ateşledi ve bu endişe Gallup'un yeni bir anketinde ortaya çıkıyor.

Gallup'un Perşembe günü açıkladığı bulgulara göre, ABD'deki yetişkinlerin %48'i bankalardaki ve diğer finans kuruluşlarındaki paralarının güvenliği konusunda endişeli olduklarını söyledi. Bu orana "çok" endişeli olan %19 ve "orta derecede" endişeli olan %29 dahildir.

Gallup en son 2008 yılında Lehman Brothers'ın çöküşünden sonra Amerikalıların bankalara park edilen paralarla ilgili endişe düzeyleri hakkında bir anket yaptı. Şu anki endişe oranı 15 yıl önceki benzer seviyelerde.

Artık herkes bankaları konusunda endişeli değil. Gallup'un telefon anketine katılanların %20'si nakit paraları konusunda "hiç endişeli değil", %30'u ise kendilerini "çok endişeli değil" olarak değerlendiriyor.

Çalışma, Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın Mart ayında iflas etmesinin ardından Nisan ayı boyunca yürütüldü. Federal Mevduat Sigorta Kurumu, SVB'nin tahvil portföyündeki kayıpların bankanın yaşayabilirliği ve sigortasız mevduatlarla ilgili korkuları artırmasının ardından bankalara yönelik olası bir kaçışı önlemek için bu şirketleri devraldı. FDIC, SVB ve Signature'daki tüm mevduat sahiplerini, hatta 250.000 $ hesap limitini aşanları bile kapsıyordu.

Korkular yeniden alevlendi

Ancak banka bulaşıcılığı korkuları yeniden ortaya çıktı. Bu ay, FDIC zor durumdaki kredi kuruluşu First Republic Bank'a el koydu ve varlıklarının büyük kısmı JPMorgan'a satıldı.

Federal Rezerv, faiz oranlarını üst üste 10. kez artırırken, Çarşamba günü ülkenin bankacılık sisteminin "sağlam ve dirençli" olduğunu söyledi. Ancak bu mesaj Perşembe günü bölgesel banka hisselerinde işlem yapanları rahatlatmadı.

Bloomberg'in Beverly Hills merkezli kredi kuruluşunun dağılma veya daha büyük bir rakibe satış da dahil olmak üzere stratejik seçenekleri değerlendirdiğini bildirmesinin ardından PacWest Bancorp'un yaklaşık %50 değer kaybetmesiyle bölgesel banka hisseleri düşüşe geçti.

PacWest'in son güncellemesi, mevduat tabanının son aylarda arttığını gösterdi, ancak hisse senedi 2023'te %80'den fazla düşüşte kaldı.

JPMorgan Mart ayı sonunda yaptığı açıklamada, Federal Rezerv'in geçen yıl faiz oranlarını yükseltmeye başlamasından bu yana "en kırılgan ABD bankalarından" yaklaşık 1 trilyon dolar mevduat çekildiğini ve bu miktarın yarısının SVB'nin patlamasından sonra çıktığını söyledi.

Bu haber toplam 881 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler