ABD'li ilaç devi kansere yol açmaktan mahkum oldu

ABD'li ilaç devi kansere yol açmaktan mahkum oldu

J&J, bebek pudrası davasında Kaliforniyalı kanser hastasına 18,8 milyon dolar ödemek zorunda.

A+A-

Johnson & Johnson'ın bebek pudrasına maruz kaldığı için kansere yakalandığını söyleyen Kaliforniyalı bir adama 18,8 milyon dolar ödemesi gerektiğine karar veren jüri, ABD iflas mahkemesinde talk bazlı ürünleriyle ilgili binlerce benzer davayı çözmeye çalışan şirket için bir gerileme oldu.

Jüri, geçen yıl Oakland'daki Kaliforniya eyalet mahkemesinde J&J aleyhine maddi tazminat talebiyle dava açan Emory Hernandez Valadez lehine karar verdi. 24 yaşındaki Hernandez, çocukluğundan beri şirketin talkına yoğun bir şekilde maruz kalması sonucunda kalbinin etrafındaki dokuda ölümcül bir kanser olan mezotelyoma geliştiğini söyledi. Altı hafta süren dava, New Brunswick, New Jersey merkezli J&J'nin neredeyse iki yıldır talk konusunda karşı karşıya kaldığı ilk dava oldu.

Jüri, Hernandez'in tıbbi faturalarını ve çektiği acı ve ıstırabı telafi etmek için tazminat almaya hakkı olduğuna karar verdi, ancak şirkete karşı cezai tazminat vermeyi reddetti. Hernandez, J&J'nin talkına ilişkin davaların çoğunu donduran bir iflas mahkemesi kararı sayesinde, öngörülebilir gelecekte kararı tahsil edemeyecek.

J&J davalardan sorumlu başkan yardımcısı Erik Haas yaptığı açıklamada şirketin kararı temyize götüreceğini söyledi ve kararı "Johnson's Baby Powder'ın güvenli olduğunu, asbest içermediğini ve kansere neden olmadığını doğrulayan onlarca yıllık bağımsız bilimsel değerlendirmelerle uzlaşmaz" olarak nitelendirdi.

J&J'nin avukatları 10 Temmuz'da jüriye sundukları mütalaada, Hernandez'in mezoltelyoma türünü asbestle ilişkilendiren ya da Hernandez'in kusurlu talka maruz kaldığını kanıtlayan hiçbir delil bulunmadığını söyledi. Hernandez'in avukatları kapanış konuşmalarında J&J'yi asbest kontaminasyonunu on yıllar boyunca "aşağılık" bir şekilde örtbas etmekle suçladı.

Haziran ayında ifade veren Hernandez jüri üyelerine, davada iddia edildiği gibi asbest içerdiği konusunda uyarılmış olsaydı J&J'nin talkından kaçınacağını söyledi. Jüri üyeleri, Hernandez'in annesi Anna Camacho'nun oğluna bebekken ve çocukluğu boyunca çok miktarda J&J bebek pudrası kullandığını söylediğini dinlediler. Hernandez'in hastalığını anlatırken ağladı.

On binlerce davacı, J&J'nin bebek pudrası ve diğer talk ürünlerinin bazen asbest içerdiğini ve yumurtalık kanseri ve mezotelyomaya neden olduğunu iddia ederek dava açtı. J&J, talk ürünlerinin güvenli olduğunu ve mezotelyoma ile bağlantılı olan asbest içermediğini söyledi.

J&J iştiraki LTL Management Nisan ayında Trenton, New Jersey'de iflas başvurusunda bulunarak 38.000'den fazla davayı çözmek ve yeni davaların açılmasını önlemek için 8,9 milyar dolar ödemeyi teklif etti. Bu, federal bir temyiz mahkemesinin daha önceki bir teklifi reddetmesinin ardından şirketin talk iddialarını iflas yoluyla çözmeye yönelik ikinci girişimiydi.

İflas işlemleri sırasında çoğu dava durduruldu, ancak LTL'nin 11. Bölümünü denetleyen ABD İflas Baş Yargıcı Michael Kaplan, kısa bir süre yaşaması beklendiği için Hernandez'in duruşmasının devam etmesine izin verdi.

Hernandez'in mezotelyoma türünün son derece nadir görülmesi, onun davasını J&J'ye karşı açılan davaların büyük çoğunluğundan farklı kılıyor.

Asbest davacıları LTL'nin son iflas başvurusunun reddedilmesini istiyorlar. Davacılar bu başvurunun şirketi davalardan korumak için kötü niyetle yapıldığını ileri sürüyorlar.

J&J ve LTL, iflasın davacılara uzlaşma ödemelerini, bazı davacıların büyük ödüller aldığı ve diğerlerinin hiçbir şey alamadığı bir "piyangoya" benzettikleri duruşma mahkemelerinden daha adil, verimli ve hakkaniyetli bir şekilde sağladığını savundu.

J&J iflas mahkemesi başvurularında talkla ilgili kararların, uzlaşmaların ve yasal ücretlerin maliyetinin yaklaşık 4,5 milyar dolara ulaştığını söyledi.

İlgili Haberler