Petrol fiyatları Çin'in ekonomik destek sözü ve daha sıkı arz ile yükseldi

Petrol fiyatları Çin'in ekonomik destek sözü ve daha sıkı arz ile yükseldi

Küresel petrol fiyatları, Çin'in ekonomik büyümeyi destekleme taahhüdü, Rusya'dan gelen daha sıkı arz ve ABD'nin haftalık ham petrol stoklarındaki düşüşün etkisiyle yükseldi.

A+A-

Brent vadeli işlemleri %0,1 artışla varil başına 79,72 dolara yükselirken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü varil başına 75,75 dolarda sabit kaldı.

Çin'in en üst düzey ekonomi planlamacısı Salı günü, tüketicilerin satın alma gücünün zayıf kalması nedeniyle dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde tüketimi "eski haline getirecek ve genişletecek" politikalar uygulayacağına söz verdi.

Enerji bakanlığına göre Rusya, Ağustos ayında planlanan günlük 500.000 varillik gönüllü ihracat kesintileri doğrultusunda üçüncü çeyrekte petrol ihracatını 2,1 milyon ton azaltacak.

Ham petrol, piyasanın daha da sıkılaştığına dair işaretlerin etkisiyle değer kazandı. ANZ Research Çarşamba günü yayınladığı bir müşteri notunda, "Rusya'nın arzı azaltma sözünü yerine getirdiği görülüyor" dedi.

Bir endüstri grubu olan Amerikan Petrol Enstitüsü'nün Salı günü açıkladığı rakamlara atıfta bulunan piyasa kaynaklarına göre, ABD ham petrol, benzin ve damıtılmış ürün stoklarının tümü geçen hafta düştü ve ham petrol stokları yaklaşık 800.000 varil azaldı.

ANZ'nin notuna göre, piyasa Çarşamba günü ABD Enerji Enformasyon İdaresi tarafından açıklanacak olan ve ABD ham petrol stoklarında daha fazla düşüş göstermesi beklenen haftalık stok raporunun fiyatlara bir miktar daha destek sağlamasını bekliyor.

İlgili Haberler