ABD'nin borç temerrüdüne karşı en iyisi altın

ABD'nin borç temerrüdüne karşı en iyisi altın

ABD'nin borçlarını ödeyememe riskinin artması, FED'in faiz politikası altına olan ilginin artmasına neden oluyor

A+A-

ABD'nin tarihinde ilk kez borçlarını ödeyememe riskine karşı bir çözüm bulma umutları, Başkan Joe Biden ve Meclis Başkanı Kevin McCarthy'nin, bu durumu çözme amacı güden Cuma toplantısını ertelemesiyle darbe aldı.

RBC Capital Markets stratejisti Christopher Louney, gergin geçen müzakerelerin, rekor seviyelere yaklaşan altın fiyatları için kısa vadede bir artış fırsatı yarattığını belirtti.

Louney, bir notunda "Sonuçta bir anlaşmaya varılacağını varsaysak bile, son tarih yaklaştıkça finansal endişelerin artabileceğini göz ardı etmeyeceğiz. Kısa vadede, altın en iyi korunma aracı olarak görünüyor." dedi.

Kıymetli metal için başka bir yükseliş sebebi de, piyasaların bu yıl içerisinde faizsiz altını destekleyecek bir dizi ABD faiz indirimini öngörmesi. Bu beklentiler, enflasyonun düştüğünü ve ilk işsizlik başvurularının Ekim 2021'den bu yana en yüksek seviyeye çıktığını gösteren bu haftaki verilerle güçlendirildi.

ANZ Banking Group  analistleri Soni Kumari ve Daniel Hynes bir notlarında, FED'in faiz artırım sürecinin sonuna yaklaşırken, Washington'daki durumun altın için birçok destekleyici faktörden sadece biri olduğunu ifade etti. Analistler, artan jeopolitik riskler, ABD bankacılık sektörünün sağlığı konusundaki sürekli endişeler ve ekonomik yavaşlama kaygılarının da altının güvenli liman cazibesini artırdığını belirtti.

ANZ analistleri, bu durumda, altına dayalı borsa yatırım fonlarına olan ilginin bu yılın geri kalanında da pozitif kalmasının beklendiğini belirtti. ETF varlıkları, Perşembe günü yılın en büyük artışını göstererek, Mart başında Silicon Valley Bank'ın olayının endişeleri ilk defa tetiklediği zamandan bu yana yükselişini sürdürdü.

Londra saatiyle sabah 09:41 itibariyle spot altın, ons başına 2,008.64 dolarla %0.3 düşüş gösterdi ve iki haftalık kazanımların ardından haftalık küçük bir düşüşe doğru ilerledi.

İlgili Haberler