Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Aรงlฤฑk sฤฑnฤฑrฤฑ 2.124 liraya yรผkseldi

TรœRK-ฤฐลž'in, Mayฤฑs ayฤฑ aรงlฤฑk ve yoksulluk sฤฑnฤฑrฤฑ araลŸtฤฑrmasฤฑna gรถre, dรถrt kiลŸilik ailenin aรงlฤฑk sฤฑnฤฑrฤฑ 2,124 liraya yรผkseldi
Aรงlฤฑk sฤฑnฤฑrฤฑ 2.124 liraya yรผkseldi Borsatek

Tรผrkiye ฤฐลŸรงi Sendikalarฤฑ Konfederasyonu (TรœRK-ฤฐลž), Mayฤฑs ayฤฑ aรงlฤฑk ve yoksulluk sฤฑnฤฑrฤฑ araลŸtฤฑrmasฤฑna gรถre, dรถrt kiลŸilik ailenin aรงlฤฑk sฤฑnฤฑrฤฑ 2,124 liraya yรผkselerek mevcut net asgari รผcreti geรงerken, yoksulluk sฤฑnฤฑrฤฑ 6,918 liraya yรผkseldi.

Evli olmayan-รงocuksuz bir รงalฤฑลŸanฤฑn โ€˜yaลŸama maliyetiโ€™ ise aylฤฑk 2,625 lira oldu.   

Tรผrk-ฤฐลŸ AraลŸtฤฑrmasฤฑnฤฑn Mayฤฑs 2019 ayฤฑ sonucuna gรถre:

– Dรถrt kiลŸilik bir ailenin saฤŸlฤฑklฤฑ, dengeli ve yeterli beslenebilmesi iรงin yapmasฤฑ gereken aylฤฑk gฤฑda harcamasฤฑ tutarฤฑ (aรงlฤฑk sฤฑnฤฑrฤฑ) 2.123,93 lira,

– Gฤฑda harcamasฤฑ ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakฤฑt), ulaลŸฤฑm, eฤŸitim, saฤŸlฤฑk ve benzeri ihtiyaรงlar iรงin yapฤฑlmasฤฑ zorunlu diฤŸer aylฤฑk harcamalarฤฑnฤฑn toplam tutarฤฑ ise (yoksulluk sฤฑnฤฑrฤฑ) 6.918,33 lira ve

– Evli olmayan-รงocuksuz bir รงalฤฑลŸanฤฑn โ€˜yaลŸama maliyetiโ€™ ise aylฤฑk 2.625,42 lira olarak hesaplandฤฑ.

1-026.jpg

Tรผrk-ฤฐลŸ aรงฤฑklamasฤฑnda ลŸu deฤŸerlendirmeler yapฤฑldฤฑ:

โ€œรœlkede yaลŸanmakta olan yรผksek fiyat artฤฑลŸlarฤฑnฤฑn olumsuz sonucu รงalฤฑลŸanlarฤฑn geรงim koลŸullarฤฑnฤฑn bozulmasฤฑnda kendini gรถstermektedir. ร–zellikle รผcretli รงalฤฑลŸanlarฤฑn ve emeklilerinin, dรผลŸรผk gelirlilerin harcamalarฤฑ iรงinde รถnemli aฤŸฤฑrlฤฑฤŸฤฑ olan gฤฑda fiyatlarฤฑndaki artฤฑลŸ hesaplanan tรผketici enflasyonun รผzerinde geliลŸme gรถsteriyor. ฤฐktisaden dar ve sabit gelirli kesimlerin karลŸฤฑ karลŸฤฑya kaldฤฑฤŸฤฑ geรงim ลŸartlarฤฑ, yerel seรงimler sonrasฤฑ sรผren seรงim tartฤฑลŸmalarฤฑnฤฑn gรถlgesinde kaldฤฑ. Dรถrt kiลŸilik bir ailenin sadece gฤฑda iรงin yapmasฤฑ gereken zorunlu harcama tutarฤฑ yฤฑlฤฑn ilk beลŸ ayฤฑ sonunda 183 lira arttฤฑ ve yรผrรผrlรผkteki asgari รผcretin gerisinde kaldฤฑ. Aynฤฑ ลŸekilde bir รงalฤฑลŸanฤฑn sadece kendisi iรงin yapmasฤฑ gereken harcama tutarฤฑnฤฑ karลŸฤฑlayabilmesi iรงin net asgari รผcretin aylฤฑk 632 lira artmasฤฑ gerekiyor.

โ€œUluslararasฤฑ ร‡alฤฑลŸma ร–rgรผtรผโ€™nรผn (ILO) kuruluลŸunun yรผz yฤฑla ulaลŸtฤฑฤŸฤฑ gรผnรผmรผzde, insan onuruna yaraลŸฤฑr bir yaลŸamฤฑ sรผrdรผrebilme imkรขnฤฑ รงoฤŸu รผcretli รงalฤฑลŸan iรงin mรผmkรผn olmadฤฑ. ฤฐลŸรงinin kendisi ve ailesinin iรงin yetecek bir รผcreti elde etmesi, uygulanan ekonomik ve sosyal politikalarla saฤŸlanamadฤฑ.โ€

TรœRK-ฤฐลž verilerine gรถre; Mayฤฑs ayฤฑ iรงin hesaplanan 2,124 lira aรงlฤฑk sฤฑnฤฑrฤฑ ve 2,625 lira olan bir kiลŸinin yaลŸama maliyeti hesaplamasฤฑna raฤŸmen bekรขr bir iลŸรงi iรงin geรงerli net asgari รผcret tutarฤฑ 2019 yฤฑlฤฑnฤฑn tamamฤฑ iรงin aylฤฑk 2,020 liradฤฑr. Buna karลŸฤฑlฤฑk en dรผลŸรผk kamu รงalฤฑลŸanฤฑ net maaลŸฤฑ yฤฑlฤฑn ilk altฤฑ ayฤฑ itibariyle (sosyal yardฤฑm hariรง) aylฤฑk 2,995 lira olarak belirlendi. Aynฤฑ dรถnem itibariyle en dรผลŸรผk emekli aylฤฑklarฤฑ ise iลŸรงinin 1.888 lira, esnafฤฑn 1.691 lira ve memur iรงin 2.379 lira oldu.

2-020.jpg

TรœRK-ฤฐลžโ€™in verileri temel alฤฑndฤฑฤŸฤฑnda โ€œmutfak enflasyonuโ€ndaki deฤŸiลŸim 2019 Mayฤฑs ayฤฑnda ลŸรถyle aรงฤฑklandฤฑ:

–  Ankaraโ€™da yaลŸayan dรถrt kiลŸilik bir ailenin โ€œgฤฑda iรงinโ€ yapmasฤฑ gereken asgari harcama tutarฤฑ bir รถnceki aya gรถre yรผzde 0.81 arttฤฑ.

–  Yฤฑlฤฑn ilk beลŸ ayฤฑ sonunda fiyatlardaki artฤฑลŸ yรผzde 9.42 oldu.

–  Gฤฑda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artฤฑลŸ yรผzde 25.97 oldu.

– Yฤฑllฤฑk ortalama artฤฑลŸ yรผzde 22.12 oldu.

3-011.jpg

Tรผrk-ฤฐลŸโ€™in diฤŸer bulgularฤฑ ลŸรถyle sฤฑralandฤฑ;

– Sรผt, yoฤŸurt, peynir grubunda; fiyat deฤŸiลŸimi bu ay รถzellikle sรผtte oldu ve bรผtรผn markalarda fiyatlar arttฤฑ. Peynir ortalama fiyatฤฑ da yรผkseldi. Raf etiketlerinde ucuzmuลŸ gibi gรถzรผken fiyatlar, kilogram olarak hesaplandฤฑฤŸฤฑnda yรผkseldi.        

– Et, tavuk, balฤฑk, sakatat, bakliyat รผrรผnlerinin bulunduฤŸu grupta; av mevsiminin sona ermesiyle kรผltรผr balฤฑklarฤฑ tezgรขhta aฤŸฤฑrlฤฑk kazandฤฑ. GeรงtiฤŸimiz ay kuลŸbaลŸฤฑ et fiyatฤฑ artar ve kฤฑyma et fiyatฤฑ artarken, bu ay tersi oldu ve kฤฑyma et fiyatฤฑ arttฤฑ. Et รผrรผnlerinin satฤฑลŸ yapฤฑldฤฑฤŸฤฑ tanzim maฤŸazalarฤฑndaki kuyruk devam etti. Tavuk fiyatฤฑndaki artฤฑลŸ bu ay da sรผrdรผ. Sakatatta -geรงen ay fiyatฤฑ artan ciฤŸer bu ay gerilerken- fiyatฤฑ deฤŸiลŸmedi. Yumurta fiyatฤฑ geriledi. Bakliyat รผrรผnlerinde (kuru fasulye, kฤฑrmฤฑzฤฑ-yeลŸil mercimek, nohut, barbunya vb.) bu ay etiketlerde yapฤฑlan ayarlamalar ortalamayฤฑ az da olsa dรผลŸรผrdรผ.   

– Mutfak harcamasฤฑnda mevsim koลŸullarฤฑna baฤŸlฤฑ olarak beklenen rahatlama kฤฑsmen sebze fiyatlarฤฑndan oldu ve fakat meyve fiyatlarฤฑndaki artฤฑลŸ bunun olumlu etkisini azalttฤฑ. Sebze-meyve ortalama kilogram fiyatฤฑ bu ay รถnceki aya gรถre yรผzde 5.26 artarak 7.81 lira oldu. Geรงen ay bu tutar 7.42 lira olmuลŸtu.

– Sebzede kฤฑลŸ รผrรผnlerinin pazardan รงekilmesi ve yerini mevsim ile tarla รผrรผnlerine bฤฑrakmasฤฑnฤฑn olumlu etkisi ortalama kilogram fiyatฤฑnda gรถrรผldรผ. GeรงtiฤŸimiz ay 7.75 lira olarak hesaplanan ortalama sebze fiyatฤฑ bu ay yรผzde 11.87โ€™lik gerileme sonucu 6.83 lira oldu. Kuru soฤŸan, domates, yeลŸilbiber, patlฤฑcan, fasulye fiyatฤฑ gerileyen sebzeler arasฤฑnda yer aldฤฑ, limon fiyatฤฑ arttฤฑ, barbunya tezgรขhlarda yer aldฤฑ.

– Erik, รงilek, yenidรผnya, kiraz, ลŸeftali, kavun, karpuz gibi meyveler pazarda daha fazla gรถrรผldรผ. Meyve ortalama kilogram fiyatฤฑ bu ay yรผkseldi ve ortalamada yรผzde 44.39 oldu.

– Hesaplama yapฤฑlฤฑrken -her zaman olduฤŸu gibi- pazarda yaygฤฑn bulunan mevsim รผrรผnleri esas alฤฑndฤฑ. AraลŸtฤฑrmada รผrรผnlerin tek tek aฤŸฤฑrlฤฑฤŸฤฑ yerine harcama sepetindeki meyve-sebze tรผketiminin toplam miktarฤฑndan hareket edildi.

– Ekmek, pirinรง, un, makarna, bulgur, irmik gibi รผrรผnlerin bulunduฤŸu grupta; geรงen ay fiyatฤฑ artan ekmeฤŸin aile bรผtรงesindeki aฤŸฤฑrlฤฑฤŸฤฑ yรผkseldi ve fakat uzun bir sรผre mevcut fiyat geรงerli olacaฤŸฤฑndan enflasyon artฤฑลŸฤฑnda etkisi olmayacak. Un, makarna, irmik ile pirinรง, bulgur fiyatฤฑnda รถnemli bir deฤŸiลŸiklik tespit edilmedi.       

– Son grup iรงinde yer alan gฤฑda maddelerinden; tereyaฤŸฤฑ fiyatฤฑnda โ€˜ayarlamaโ€ gรถrรผlรผrken, margarin ile zeytinyaฤŸฤฑ ve ayรงiรงeฤŸi yaฤŸฤฑ fiyatฤฑ aynฤฑ kaldฤฑ. Zeytin fiyatฤฑ -yeลŸil ve siyah zeytin ortalamasฤฑ olarak- bu ay yรผkseldi. YaฤŸlฤฑ tohum (ceviz, fฤฑndฤฑk, fฤฑstฤฑk, ayรงekirdeฤŸi vb.) รผrรผnlerinden fฤฑndฤฑk fiyatฤฑ arttฤฑ, fฤฑstฤฑk fiyatฤฑ geriledi, diฤŸerleri aynฤฑ kaldฤฑ. Baharat (kimyon, nane, karabiber vb.) fiyatฤฑ yine deฤŸiลŸmedi. ลžeker, bal, reรงel, pekmez, salรงa ve tuz fiyatฤฑ aynฤฑ kaldฤฑ. ร‡ay ve ฤฑhlamur fiyatฤฑ da deฤŸiลŸmedi. 

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.591146.660.12%
EURO 53.072753.15280.09%
JAPON YENฤฐ 3.4613.4730.03%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.528257.59520.14%
STERLฤฐN 61.049462.0951-0.01%
ร‡ฤฐN YUANI 6.8466.8590.07%
RUS RUBLESฤฐ 0.58950.5905-3.78%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4089.351.55%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6130.131.67%
GRAM ALTIN SERBEST P.6180.082.28%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)88.742.39%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)131900.000.53%
HAS ALTIN GRAM (TL)6099.471.67%
SPOT ALTIN KG (TL)130818.001.55%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41570.000.77%
GรœMรœลž/ONS ($)59.202.21%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 60167.04 -0.2646%
Ethereum 1575.79 -0.2845%
Tether USDt 1.00 0.0256%
BNB 554.71 -1.6028%
Solana 71.41 -0.4474%
USDC 1.00 0.0086%
XRP 1.05 -0.7026%
Dogecoin 0.07 -2.3153%
Toncoin 1.56 -0.9363%
Cardano 0.14 -1.6418%
Shiba Inu 0.00 -1.6005%
Avalanche 6.32 -3.047%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam