Almanya‘da iş dünyası güveninde resesyon düşüşü

Almanya‘da iş dünyası güveninde resesyon düşüşü

Almanya'da etkisi iyice hissedilen enflasyon ve beraberinde gelen resesyon endişeleri, iş dünyası güveninde de düşüşe sebep oldu.

A+A-

Almanya’da iş dünyası güveni Temmuz’da da düşüşünü sürdürdü. Rusya’dan enerji tedariğinin kesilmesi ve rekor yüksek enflasyonun resesyona neden olacağı beklentisi düşüşte etkili oldu.

Münih merkezli Ifo Enstitüsü’nün beklenti endeksi Haziran’daki 85,8 seviyesinden 80,3’e geriledi. Analistlerin beklentisi 83’tü.

Cari koşullar endeksi de geriledi.

Yüksek enflasyon ve Ukrayna’daki savaş nedeniyle pandemi sonrası toparlanması sekteye uğrayan Almanya’da S&P Global özel sektör aktivitesi Temmuz’da bu sene ilk kez daralma sinyali vermişti.

Ifo Başkanı Clemens Fuest “şirketler gelecek aylarda iş aktivitesinin kötüleşeceği beklentisine sahip. Yüksek enerji fiyatları ve gaz kesintisi tehdidi ekonomiye baskı yapıyor. Almanya resesyonun eşliğinde” değerlendirmesini yaptı.

Bundesbank geçen hafta fiyat baskılarının önümüzdeki aylarda da yüksek kalmaya devam edeceği uyarısı yapmıştı. Halihazırda yüksek seyreden fiyatlar ve Avrupa Merkez Bankası’nın 10 yıldan uzun süre sonra ilk kez faiz artırmasının da tüketiciler ve şirketler üzerinde ek baskıya neden olabileceği belirtiliyor.

İlgili Haberler