Almanya’nฤฑn 15 Haziran’dan itibaren 31 Avrupa รผlkesine seyahatler iรงin yeลil ฤฑลฤฑk yakmaya hazฤฑrlandฤฑฤฤฑ bildirildi. Berlin, kฤฑsฤฑtlamalarฤฑn kaldฤฑrฤฑlmasฤฑ iรงin AB รงapฤฑnda bir dizi kriterin yerine getirilmesini istiyor.
Koronavirรผs salgฤฑnฤฑ nedeniyle vatandaลlarฤฑna 14 Haziran’a kadar dรผnya รงapฤฑnda seyahat kฤฑsฤฑtlamalarฤฑ getiren Almanya’nฤฑn 15 Haziran’dan itibaren 31 Avrupa รผlkesi iรงin yeลil ฤฑลฤฑk yakmasฤฑ bekleniyor.
Alman Haber Ajansฤฑ’nฤฑn (dpa) haberine gรถre, koronavirรผs salgฤฑnฤฑndaki durumun elvermesi halinde 26 AB รผlkesinin yanฤฑ sฤฑra AB’den yeni ayrฤฑlan ฤฐngiltere ile AB รผyesi olmayฤฑp Schengen bรถlgesi iรงinde sฤฑnฤฑr kontrollerinin yapฤฑlmadฤฑฤฤฑ ฤฐzlanda, Norveรง, ฤฐsviรงre ve Lichtenstein’a seyahat kฤฑsฤฑtlamalarฤฑ kaldฤฑrฤฑlacak.
Planฤฑn Almanya’da ilk eyaletlerde yaz tatilleri baลlamadan รถnce, bir ay iรงinde yรผrรผrlรผฤe sokulmasฤฑ hedefleniyor. Seyahat uyarฤฑlarฤฑnฤฑn yerini, her รผlkedeki duruma gรถre ayrฤฑ belirlenecek seyahat tavsiyelerinin alacaฤฤฑ belirtiliyor.
Ajansฤฑn, Alman Dฤฑลiลleri Bakanlฤฑฤฤฑnฤฑn รarลamba gรผnรผ bakanlar kurulunda kararlaลtฤฑrฤฑlmasฤฑ planlanan “Avrupa ฤฐรงi Turizmin Mรผmkรผn Kฤฑlฤฑnmasฤฑna Yรถnelik Kriterler” baลlฤฑklฤฑ รงerรงeve belge taslaฤฤฑna dayandฤฑrdฤฑฤฤฑ habere gรถre Alman hรผkรผmeti seyahatlere yeลil ฤฑลฤฑk yakmak iรงin sรถz konusu รผlkelerde bir dizi kriterin yerine getirilmesini isteyecek.
Almanya’nฤฑn kriterleri
Bu kriterler arasฤฑnda Almanya’da uygulanan, “yedi gรผn iรงinde 100 bin nรผfus baลฤฑna 50 yeni enfeksiyonluk รผst sฤฑnฤฑrฤฑn aลฤฑlmamasฤฑ” da bulunuyor. Almanya’da bu รผst sฤฑnฤฑrฤฑn aลฤฑlmasฤฑ durumunda koronavirรผse karลฤฑ kaldฤฑrฤฑlan รถnlemlerin yeniden yรผrรผrlรผฤe sokulmasฤฑ รถngรถrรผlรผyor.
Alman hรผkรผmeti ayrฤฑca Avrupa รผlkelerinde fiziksel mesafe kuralฤฑ, el hijyeni, maske kullanฤฑmฤฑ, mekanlarฤฑn havalandฤฑrma ve dezenfeksiyonu gibi alanlarda konseptler geliลtirilmesini istiyor. Koruma konseptlerinin, turistlerin hastalanmasฤฑ durumunda uygulanacak รถnlemleri, test kapasitelerinin yeterliliฤini, karantina ve tedavi imkanlarฤฑnฤฑ da kapsamasฤฑ isteniyor.
Alman Dฤฑลiลleri Bakanlฤฑฤฤฑnฤฑn belgesinde AB Komisyonunun yolcularฤฑn ve uรงaklar gibi ulaลฤฑm araรงlarฤฑndaki personelin gรผvenliฤi ile ilgili tavsiyelerinin de hayata geรงirilmesi talep ediliyor.
Ekonomik istikrar vurgusu
รerรงeve belgede turizmin yeniden canlandฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑn hem seyahat edenler hem Alman seyahat sektรถrรผ hem de seyahat edilecek รผlkelerdeki ekonomik istikrar aรงฤฑsฤฑndan รถnem taลฤฑdฤฑฤฤฑna vurgu yapฤฑldฤฑ.
Almanya Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Heiko Maas 17 Mart’ta รผlke tarihinde ilk kez Alman vatandaลlarฤฑ iรงin dรผnya รงapฤฑnda seyahat uyarฤฑsฤฑ yayฤฑnlamฤฑลtฤฑ. ลimdiye kadar seyahat uyarฤฑlarฤฑ sadece Suriye ya da Afganistan gibi can ve mala doฤrudan tehdidin sรถz konusu olduฤu savaล bรถlgeleri iรงin รงฤฑkarฤฑlmฤฑลtฤฑ. Almanya, koronavirรผs salgฤฑnฤฑnฤฑn patlak vermesi sonrasฤฑnda yurt dฤฑลฤฑnda mahsur kalan yaklaลฤฑk 240 bin Alman’ฤฑ uรงaklarla รผlkeye geri taลฤฑmฤฑลtฤฑ.







