Altın fiyatları, Avrupa ve Orta Doğu’da artan jeopolitik gerilimin ve ticaret belirsizliğinin etkisiyle Pazartesi günü kaydettiği güçlü yükselişin ardından, 3 Haziran Salı günü Asya piyasalarında gözlenen kar realizasyonu ile düşüş yaşadı.
Değerli metal, Ukrayna’nın Rusya’ya yönelik ölümcül bir drone saldırısı düzenlemesi ve Pazartesi günü yapılan barış görüşmelerini büyük ölçüde baltalamasıyla Haziran ayına güçlü bir başlangıç yapmıştı.
Ayrıca, ABD-İran nükleer müzakerelerinin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Tahran’ın uranyum zenginleştirmesine izin verilmeyeceğini açıklamasıyla çöktüğü gözlemlendi. Sarı metal, Pazartesi günü ABD’nin ticaret tarifelerini artırması ve Çin ile ilişkilerin kötüleşmesi nedeniyle devam eden endişelerin güvenli liman talebini artırmasıyla keskin bir yükseliş kaydetmişti.
Tüm bu gelişmelerin etkisi altında haftanın ikinci işlem gününde spot altın %0,6 düşüşle ons başına 3.361,24 dolara gerilerken, Ağustos vadeli altın kontratları %0,4 düşüşle 3.384,92 dolara indi. Spot altın Pazartesi günü %2’nin üzerinde değer kazanmıştı.
Kar satışları ve doların toparlanması altın fiyatlarını baskıladı

Genel olarak metal fiyatları Salı günü, kısa vadeli kar realizasyonu ve doların son kayıplarından sonra hafifçe toparlanmasıyla bir miktar baskı altında kaldı. Değerli metal, özellikle Rusya-Ukrayna savaşının yakında sona ereceğine dair çok az işaret olması nedeniyle, son dönemdeki kazançlarının büyük bir kısmını korudu.
Mayıs ayında yayınlanan haberlerde, ABD ile görüşmelerin başarısız olması halinde İsrail’in İran’a saldırmayı planladığı belirtilmişti; bu nedenle ABD-İran görüşmelerinde olası bir kırılma da Orta Doğu’daki jeopolitik durum için kötüye işaret olabilir.
ABD’nin ticaret tarifeleri ve bunların ekonomik etkisiyle ilgili süregelen endişeler, tahvil piyasasındaki son satış dalgası gibi altın talebini de artırdı. ABD Hazine tahvilleri ve dolar, ABD’nin yüksek borç seviyelerine ilişkin endişelerden olumsuz etkilendi; bu süreçte odak noktası ise Trump’ın desteklediği ve Kongre’de son dönemde ilerleme kaydeden tartışmalı vergi indirimi tasarısı oldu.
Dolar, Salı günü altı haftanın en düşük seviyesinden hafif bir toparlanma göstererek metal fiyatları üzerinde baskı yarattı. Platin vadeli işlemleri %0,3 düşüşle ons başına 1.061,20 dolara, gümüş vadeli işlemleri ise %1,1 düşüşle ons başına 34,323 dolara geriledi.
Çin’den gelen zayıf PMI verileri bakır fiyatlarında düşüşe neden oldu

Sanayi metalleri arasında bakır fiyatları Salı günü, en büyük ithalatçı Çin’den gelen zayıf satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerinin talepteki yavaşlama endişelerini artırmasıyla baskı altında kaldı.
Londra Metal Borsası’nda referans bakır vadeli işlemleri %0,5 düşüşle ton başına 9.550,20 dolara gerilerken, ABD bakır vadeli işlemleri %2,5 düşüşle pound başına 4,7345 dolara indi.
Caixin PMI verileri, Mayıs ayında Çin’in imalat sektöründe beklenmedik ve derin bir daralma olduğunu gösterdi. Bu veriler, hükümetin resmi PMI verilerinin benzer bir eğilim göstermesinin ardından sadece birkaç gün sonra açıklanmıştı.
PMI verileri, ABD’nin ticaret savaşının Çin ekonomisi üzerindeki etkisini daha da vurguladı ve ülkedeki bakır talebinin zayıflayacağına dair endişeleri tetikledi.
