Altın vadeli işlemleri (GC=F), hükümetin harcama kesintisinin sona ermesi ve potansiyel gümrük vergisi indirimleri beklentileriyle Pazartesi günü sert bir sıçrama yaşadı ve bu durum daha geniş bir piyasa rallisini tetikledi. Senato’nun bu hafta içinde hükümetin kapanmasını sona erdirmek için bir tasarıyı kabul etmesinin ardından, sarı metal iki haftanın en yüksek seviyesi olan ons başına 4.100 dolara yükseldi.

Bu sıçrama, Trump’ın kişi başına “en az 2.000 dolarlık ödeme yapılması” fikrini gündeme getirmesinin ardından geldi. Hazine Bakanı Scott Bessent, bunun vergi indirimi şeklinde olabileceğini öne sürdü. Capital.com kıdemli piyasa analisti Daniela Hathorn, “Başkan Trump’ın potansiyel gümrük vergisi indirimleri hakkındaki yorumları, genişletici mali politikaların bir kez daha görünümü nasıl şekillendirdiğini vurguluyor” dedi.
Enflasyon ve politika belirsizliği Altını destekliyor

Hathorn, “Enflasyon hedefin üzerinde seyretmesine rağmen hükümetlerin harcamalarını artırdığı bu ‘sıcak’ ortamda, altının yeniden güçlenmesi, yatırımcıların daha yüksek enflasyon ve yeniden ortaya çıkan politika belirsizliğine karşı korunma arayışında olduklarını gösterebilir” diye ekledi. Bu sıçrama, Senato’nun hükümetin kapanmasını sona erdirebilecek bir tasarıyı yayımlamasıyla da aynı zamana denk geldi. Yeniden açılma, ekonomik verilerin yayımlanmasına olanak tanıyacak ve Federal Rezerv’in Aralık ayında olası faiz indirimleri hakkındaki kararını etkileyecektir.

Geçen ay, Fed Başkanı Jerome Powell, Ekim ayında bir indirim açıklamasının ardından Aralık ayında yapılacak indirim konusunda net bir tavır sergilemedi. Değerli metaller, getiri sağlayan varlıklara kıyasla faiz oranlarının düşürüldüğü bir ortamda daha cazip hale gelir.
Yılbaşından bu yana altın rallisi

Altın vadeli işlemleri, Ekim ayında ani bir duruşla sona eren çarpıcı bir yükselişle yıl başından bu yana %57 arttı. Merkez bankalarının alımları, borsa yatırım fonlarına (ETF) artan girişler ve külçe ve sikke alımları sayesinde, değerli metal 1979’dan bu yana en iyi yılını yaşamaya devam ediyor.

Macquarie Group, altın fiyatlarının Ekim ayında 4.350 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra zirveye ulaştığını öngörürken, diğer Wall Street analistleri yükseliş eğiliminin devam edeceğini öngörerek iyimserliğini koruyor.
Analistler 4.700 dolar seviyesini işaret etti

UBS Global Wealth Management’ın Amerika kıtası yatırım direktörü ve küresel hisse senedi başkanı Ulrike Hoffmann-Burchardi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Altın fiyatlarının yükseliş eğiliminin devam edeceğini öngörüyoruz ve altını etkili bir portföy çeşitlendirme ve riskten korunma aracı olarak görüyoruz” dedi. Hoffmann-Burchardi, “Önümüzdeki 12 ay için 4.200 dolar/ons fiyat hedefimizi koruyoruz,” diye ekledi, “ancak siyasi ve finansal piyasa risklerinde önemli bir artış olması durumunda altın fiyatı 4.700 dolar/ons seviyesine yükselebilir.”






